Κλιματικής Αλλαγής, υπέγραψαν σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Τίνα Μπιρμπίλη, με στόχο την ανάπτυξη των περιβαλλοντικών πολιτικών του ΥΠΕΘΑ και τη διευκόλυνση του ΥΠΕΚΑ στην άσκηση των δραστηριοτήτων του στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, οι δράσεις του μνημονίου αφορούν τρεις τομείς:
-την αποκατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού, λόγω των κοινοτικών οδηγιών για αμίαντο,
-την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και
-την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (νερό, απορρίμματα από την ανακύκλωση των οποίων μπορεί να παράξουμε νέα υλικά, όπως είπε).
Η κα Μπιρμπίλη τόνισε τη σημασία που έχει η προσπάθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ευαισθητοποιήσει τη νεολαία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα συνδράμει την προσπάθεια αυτή με 20 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησής της.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι η παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ στο πεδίο της Πράσινης Ανάπτυξης στις Ένοπλες Δυνάμεις θα έχει σαφή διακλαδικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) διαμορφώθηκε υπηρεσιακή μονάδα "πράσινης ανάπτυξης", ενώ σε όλα τα επιτελεία συγκροτούνται γραφεία "πράσινης ανάπτυξης" και ορίζονται υπεύθυνοι "πράσινης ανάπτυξης" σε κάθε μονάδα ανεξαρτήτως επιπέδου.
Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ομάδα εκπαιδευτών για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το οπτικοακουστικό υλικό και το υλικό μέσω του Διαδικτύου θα διοχετευθεί στις μονάδες μέσω του υπεύθυνου "πράσινης ανάπτυξης" κάθε μονάδας.
Σε επίπεδο στρατοπέδων και κτιριακών εγκαταστάσεων λαμβάνονται μέτρα άμεσης εξοικονόμησης ενέργειας (από την αλλαγή των λαμπτήρων μέχρι την εγκατάσταση συστημάτων αυτόματου ελέγχου) για την ενεργειακή επάρκειά τους. Σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σε όλα τα στρατιωτικά καταστήματα αξιοποιούνται υπάρχουσες συνδέσεις με φυσικό αέριο και τυχόν υφιστάμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Στόχος είναι να επιτευχθεί άμεση σύνδεση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων με φυσικό αέριο. Αρχίζουν έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης του νερού κατά 25% τα επόμενα 3 χρόνια.
Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στοχεύει στη μείωση του όγκου τους κατά 5% ετησίως μέσα από την ενίσχυση της ανακύκλωσής τους, την επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών αποβλήτων και την απόσυρση οπλικών συστημάτων ή καταλοίπων βλημάτων. Εξετάζεται επίσης παντού το ζήτημα των ραδιενεργών αποβλήτων, εάν υπάρχουν τέτοια.
Οσον αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις Ένοπλες Δυνάμεις με τη μορφή φωτοβολταϊκών ή μικρών αιολικών μονάδων, το ΥΕΘΑ συνεργάζεται με το ΥΠΕΚΑ για το ειδικό νομικό καθεστώς αδειοδότησης μικρών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται αμέσως πιλοτικές ενέργειες που αφορούν μικρές φρουρές ή νησιά.
Ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε τη δημιουργία στρατιωτικών ΚΤΕΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων, τη δημιουργία "πράσινου" νοσοκομείου -ενδεχομένως, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καθώς διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για την υποστήριξη περιβαλλοντικών δράσεων- και "πράσινου" στρατοπέδου, με νέες τεχνολογίες, με έξυπνες συσκευές διαχείρισης ενέργειας και ηλεκτροφωτισμού, με έξυπνες συσκευές διαχείρισης των υδάτων, με ηλεκτρονική φύλαξη, με λιγότερες και καλύτερα φυλασσόμενες αποθήκες υλικών και κυρίως πολεμικών υλικών.
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει, ιδίως για το Στρατό Ξηράς, η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία της βιοποικιλότητας σε στρατόπεδα, πεδία βολής και επιτηρούμενες περιοχές (π.χ. Έβρος).
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σχολίασε σχετικά ότι οι δράσεις του ΥΠΕΘΑ στο πεδίο της "πράσινης ανάπτυξης" έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2009, στηρίζοντας το στρατηγικό κυβερνητικό στόχο για περιβαλλοντική προστασία, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ελλάδας για κάλυψη του 20% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα εξής:
-Το πεδίο Βολής της Πολεμικής Αεροπορίας στη νησίδα Σχίζα δεν προκαλεί την παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον
-Το θέμα της αξιοποίησης της Βάσης του Ελληνικού δεν είναι αντικείμενο του μνημονίου. "Την ολοκληρωμένη άποψη μου για το θέμα θα τη διατυπώσω αρμοδίως, ως πρώην υπεύθυνος της ολυμπιακής προετοιμασίας", είπε ο κ. Βενιζέλος.
-Για την ΕΑΒ, σε σχέση με τη ρύπανση του Ασωπού: Το πρόβλημα, είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που επικοινωνιακά έχει αναδειχθεί. Η δουλειά που γίνεται στην ΕΑΒ είναι πάρα πολύ σημαντική, όσον αφορά τον εκμηδενισμό ουσιαστικά ρύπων και όχι απλά βιομηχανικών αποβλήτων. Η ΕΑΒ διαθέτει περιβαλλοντικό πιστοποιητικό μέχρι το 2012, δήλωσε σχετικά ο κ. Μπεγλίτης.
-Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπό προϋποθέσεις. Η αυτεπιστασία όμως μπορεί να δώσει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα, ανέφερε σχετικά ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: nooz.gr