tromaktiko: Θα προάγονται οι ικανότεροι και όχι οι αρχαιότεροι

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Θα προάγονται οι ικανότεροι και όχι οι αρχαιότεροι



Στη γραμμή των εξαγγελιών της 29ης Ιουλίου κινείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το τελικό κείμενο του οποίου δόθηκε χθες επίσημα στη δημοσιότητα, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου...

Σημαντική θεωρείται η υιοθέτηση του θεσμού της «επαγγελματικής θητείας», με αμοιβή, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής θητείας των στρατευσίμων.

Με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα σε νέους που έχουν τελειώσει το υποχρεωτικό διάστημα της θητείας τους να παραμείνουν (6 μήνες έως 3 χρόνια) στο στράτευμα, σε μία προσπάθεια δημιουργίας «επαγγελματικής ευκαιρίας» στα δύσκολα χρόνια αναζήτησης προσανατολισμού. Το διάστημα αυτό θα πιστοποιείται ως συντάξιμος χρόνος και χρόνος προϋπηρεσίας σε κάποια ειδικότητα. Αν και δεν ανακοινώθηκε ο μισθός, ο υπουργός Εθν. Άμυνας έκανε λόγο για «αξιοπρεπή αποζημίωση».
Γενικότερα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «εφοδιάζεται» μ’ ένα πλήρες σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, «με γνώμονα τη διαφάνεια και τον επαγγελματισμό, ενώ παράλληλα ενισχύεται το κράτος δικαίου εντός του στρατεύματος».

Το νομοσχέδιο περί «Υπηρεσιακής Εξέλιξης και Ιεραρχίας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και Συναφές Διατάξεις» καλύπτει πλήθος τομέων που σχετίζονται με τη σταδιοδρομική πορεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη δομή τους, τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και ζητήματα στρατολογίας και στρατευσίμων.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση. Ήδη για το περιεχόμενό του ενημερώθηκαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι βασικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ

Στο θέμα της εξέλιξης και της ιεραρχίας το πολυνομοσχέδιο υιοθετεί την αρχή της εναρμόνισης του εργασιακού καθεστώτος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων μ’ αυτό των άλλων εργαζομένων, σύμφωνα με το νέο εργασιακό συνταξιοδοτικό νόμο. Συγκεκριμένα, υιοθετείται για όλους τους αποφοίτους των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων) το σχήμα των 35 ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, με πρόσθετα 5 έτη που μπορούν να εξαγοραστούν, ώστε να εξυπηρετηθεί η απαίτηση για 40 χρόνια συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου. Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, η ελάχιστη απαίτηση των 35 χρόνων πρέπει να έχει ικανοποιηθεί για όλα τα στελέχη κατά την ολοκλήρωση της παραμονής τους στο στράτευμα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της 35ετίας αλλάζει ο τρόπος εξέλιξης των μόνιμων στελεχών. Η εξέλιξή τους θα γίνεται κανονικά στο διάστημα αυτό μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη (πλοιάρχου, σμηνάρχου αντίστοιχα). Όσοι υποπέσουν σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή κριθούν για σοβαρό λόγο υπηρεσιακά ανεπαρκείς και «λιγότερο ικανοί από το μέσο όρο» δεν θα αποστρατεύονται, αλλά θα παραμένουν σε μία «παράλληλη επετηρίδα», εκτελώντας υπηρεσία εκτός οργανικών θέσεων μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Η προαγωγή των «ικανών» θα γίνεται «κατ’ εκλογήν» με συγκεκριμένα κριτήρια. Από το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και μετά, εισάγεται ο θεσμός της «κατ’ απόλυτο εκλογή προαγωγής» –που σημαίνει ότι εξέχοντα κατά την υπηρεσία στελέχη θα προάγονται πιο γρήγορα και θα περνούν μπροστά στην επετηρίδα. Η ρύθμιση θα ισχύσει από το 2012.
Ωστόσο, υιοθετείται το «δικαίωμα ακρόασης» για τον κρινόμενο που διαφωνεί, ενώ η υπηρεσία υποχρεούται σε πλήρη ειδική (και επώνυμης) αιτιολογία των διοικητικών πράξεων που αφορούν την πορεία τού στελέχους (προαγωγές, αξιολογήσεις, μεταθέσεις).
Γενικότερα υιοθετούνται σημαντικές αλλαγές στους κανόνες πειθαρχικού δικαίου των στρατιωτικών με ενσωμάτωση της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομολογίας.

ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Όπως είχε προαναγγελθεί εφαρμόζεται η Κάθετη Δομή Διοίκησης: Με βάση το κείμενο του νομοσχεδίου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στην υπάρχουσα δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με σημαντικότερη την αναβάθμιση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε «αρχιστράτηγο-επιτελάρχη» σε ειρήνη και πόλεμο. Ο Α/ΓΕΕΘΑ θα ασκεί πλήρη «επιχειρησιακή και διοικητική διοίκηση» σε όλους τους κλάδους (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία), ενώ μέχρι πρότινος ασκούσε μόνο «διοικητική διοίκηση». Οι λοιποί τρεις αρχηγοί (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) μπαίνουν και αυτοί στην αλυσίδα επιχειρησιακής διοίκησης. Ο νέος τρόπος ενισχύει εμφανώς τη διακλαδικότητα και τη αποτελεσματικότητα των δυνάμεων.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ – ΕΜΠΑΕ – ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ

Εις το εξής οι εξοπλισμοί θα αποφασίζονται με βάση τις υπάρχουσες απειλές και τις αποστολές. Με βάση τη νέα «διακλαδική κάθετη δομή διοίκησης» αναβαθμίζεται το μοντέλο οργάνωσης των μονάδων σε προσωπικό και μέσα (όπλα). Η διαδικασία προμηθειών θα βρίσκεται υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και προβλέπει 15ετή εξοπλιστικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα καταρτίζεται τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα που θα εξειδικεύεται ανά έτος.

Με το πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εισηγείται επαναδιαπραγμάτευση των τρεχόντων αντισταθμιστικών ωφελημάτων και τελικώς κατάργηση του καθεστώτος αυτού. Στη θέση του θα θεσπιστούν οι βιομηχανικές συνεργασίες. Ειδικότερα, για τη ρύθμιση 85 συμβάσεων που έχουν λήξει χωρίς να έχουν εκτελεστεί ολικώς ή μερικώς, δίνεται η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης για να δοθεί δουλειά στην εγχώρια βιομηχανία αντί πληρωμής ποινικών ρητρών. Ανάλογες ρυθμίσεις ενδέχεται να γίνουν και για συγκεκριμένες 33 ενεργές συμβάσεις.

ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ – ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΙ

Εισάγεται ο θεσμός «Ειδικού Εφέδρου Οπλίτη». Συγκεκριμένα, δίδεται η δυνατότητα σε στρατεύσιμους που ολοκληρώνουν τους 9 μήνες της θητείας τους να μείνουν με τη θέλησή τους ακόμα για 6 μήνες έως 3 χρόνια στο στράτευμα. Με το μέτρο αντιμετωπίζεται εν μέρει το πρόβλημα της ανεργίας, της κάλυψης συντάξιμου χρόνου και της πιστοποίησης προϋπηρεσίας σε συγκεκριμένη ειδικότητα, ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες, ενώ καλύπτονται κενά στην επάνδρωση των μονάδων. Οι «στρατιώτες» αυτοί δεν θα έχουν «εργασιακή σχέση» με το στράτευμα, αλλά θα θεωρούνται, όπως είπε ο υπουργός, «κληρωτοί με αξιοπρεπή παροχή», η οποία δεν θα είναι μισθός. «Μιλάμε για μία οικειοθελή παράταση της θητείας. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι ο ενδιαφερόμενος θα έχει συντάξιμο χρόνο, θα έχει σωρεύσει προσόντα τα οποία για πολλές θέσεις είναι χρήσιμα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει περάσει μία περίοδο της ζωής του που δεν έχει προοπτική, ενδεχομένως, να κάνει άμεσα κάτι, έχοντας ένα οικονομικό όφελος για τον εαυτό του και την οικογένειά του», ανέφερε ειδικά ο υπουργός Εθν. Άμυνας Ευ. Βενιζέλος.

Οι θέσεις των «Ειδικών Εφέδρων Οπλιτών» θα προκηρύσσονται κατά περιόδους. Παράλληλα, ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) θα περιοριστεί σε ειδικότητες (σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς στην πράξη φάνηκε ότι ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ. δεν «περπάτησε» ικανοποιητικά για μόνιμα στελέχη στο διάστημα της εφαρμογής του.

Τέλος, καταργούνται θέσεις στρατολόγων. Με την πλήρη μηχανοργάνωση της Στρατολογίας μειώνονται τα στρατολογικά γραφεία και οι στρατολόγοι θα ενταχθούν στο Ενιαίο Σώμα Στρατολόγων και Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και θα τοποθετούνται σε μονάδες ως νομικοί σύμβουλοι.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται, επίσης, ζητήματα σχέσεων των Εν. Δυνάμεων με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αναφορικά με τη χρήση στρατιωτικών ακινήτων.



ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!