tromaktiko: Παπανδρέου: "Σήμερα η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα"

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Παπανδρέου: "Σήμερα η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα"




Ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Economic Club της Νέας Υόρκης. Την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Economic Club της Νέας Υόρκης σε ισχυρούς χρηματιστές και επενδυτές. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να προβληθεί η κατάσταση στη σωστή της διάσταση και να αποσαφηνισθεί το τί ακριβώς συμβαίνει, σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προκύπτει συχνά από μερικούς οικονομικούς αναλυτές.

«Πριν έξι μήνες όλοι δήλωναν βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα χρεοκωπούσε», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα», σταθερά προσηλωμένη προς μια μακρόχρονη σταθερότητα και ανάπτυξη, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, και στο πλαίσιο αυτό επικαλέσθηκε την πρόσφατη ανταπόκριση που βρήκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και την απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων της Νορβηγίας να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Η επιστροφή των επενδυτών οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι εννοεί αυτά που λέει, πετυχαίνει τους στόχους που θέτει, και ξεπερνά τις προσδοκίες, τόνισε και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει προωθηθεί το πιο φιλόδοξο και εκτενές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Το έλλειμμα έχει ήδη μειωθεί κατά 32% και θα πετύχουμε τον στόχο του 40% μέχρι το τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 8% και το πρωτογενές έλλειμμα κατά 60%.

Μίλησε για αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της ηλιακής ενέργειας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των βιολογικών καλλιεργειών. «Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και μετατρέψαμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξημένη στήριξη από την κοινή γνώμη σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο.

Δήλωσε αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πάνε χαμένες, και βέβαιος ότι τα βραχυπρόθεσμα κόστη και ο πόνος θα αντισταθμισθούν από μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αναφέρθηκε στην τεράστια εξοικονόμηση δαπανών από τον ορθολογισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του «Καλλικράτη», στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του ασφαλιστικού συστήματος και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα.

Διεμήνυσε προς τους επενδυτές ότι η κρίση δεν ήταν η αρχή του τέλους, αλλά μια νέα αρχή, και τόνισε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της «νέας Ελλάδας» είναι η σταθερότητα στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διατηρήσει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια δεκαετία, ενώ από το 2011 η φορολογία στα μη διανεμόμενα κέρδη για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί από 24% στο 20%.

Επανέλαβε ότι το δημόσιο θα αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία που διαθέτει αξίας 270 δισ. Ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου χρέους, αλλά και την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα προσφέρει προοπτικές για αιολική ενέργεια που είναι μοναδικές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι σημαντικές ευκαιρίες προσφέρει και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που περιβάλλεται από αναδυόμενες αγορές, ενώ τόνισε ότι η σημασία της χώρας έχει αναγνωρισθεί και από την Κίνα που μετέτρεψε το λιμάνι του Πειραιά σε σημείο εισόδου των εξαγωγών της προς την Ευρώπη.

Παρά τις προοπτικές που διαφαίνονται ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και κυρίως η διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών και η προστασία των πιο αδύναμων μελών της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι αρχίζει να καταπολεμάται η φοροδιαφυγή, και δήλωσε αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, αν και παραδέχθηκε ότι συνήθειες δεκαετιών δεν είναι εύκολο να ανατραπούν αμέσως.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία και εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι σύντομα η Ελλάδα θα επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως συνέβαινε έως το 2008.

«Δεν είναι στόχος μου οι επόμενες εκλογές»

Στόχος μου δεν είναι οι επόμενες εκλογές, αλλά να πετύχω τις μεγάλες αλλαγές που θέσαμε, να κάνουμε την Ελλάδα περήφανη γιατί είναι μια σπουδαία χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις μετά την ομιλία του στην εκδήλωση - γεύμα που διοργάνωσε το Economic club σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν έχει να δώσει συμβουλές σε κάποιες άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο οικονομικό πρόβλημα, ανέφερε ότι χθες συνάντησε στο Λευκό Οίκο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν με τον οποίο συζήτησε και την προσπάθεια του προέδρου Ομπάμα για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και ειδικότερα τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολα τα προβλήματα αλλά όταν κοιτάζουμε στον καθρέφτη πρέπει να ξέρουμε ότι κάναμε το σωστό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αρκετούς ζωτικούς τομείς της οικονομίας, έδωσε έμφαση σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την εικόνα και τις δυνατότητες της χώρας. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η κρίση είναι συνάμα και μια νέα αρχή, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και εκφράζοντας την προσδοκία ότι το 2011 θα συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος και γενικότερα θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας.

Από πλευράς συμμετεχόντων στο γεύμα εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει κατ' ιδίαν με αρκετά στελέχη του ιστορικού αυτού οικονομικού κλαμπ της Νέας Υόρκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1907.

kathimerini.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!