tromaktiko: Δραματικές συνέπειες θα έχει το «τέλος του πετρελαίου», φοβούνται οι Γερμανοί

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Δραματικές συνέπειες θα έχει το «τέλος του πετρελαίου», φοβούνται οι Γερμανοί



Με μελανά χρώματα περιγράφει το ZTransfBw, δεξαμενή σκέψης του γερμανικού στρατού, τις επιπτώσεις που θα...


 έχει σε βάθος χρόνου το «τέλος του πετρελαίου» σε μελέτη του που διέρρευσε στο Διαδίκτυο.



Η μελέτη του κέντρου δεν προοριζόταν για δημοσίευση, αλλά τις τελευταίες ημέρες το κείμενο κυκλοφορεί σε διάφορους δικτυακούς τόπους. Το γερμανικό Spiegel υποστηρίζει ότι πιστοποίησε τη γνησιότητά της από κυβερνητικούς κύκλους, αναφέροντας πως είναι ενδεικτική των ανησυχιών που έχουν οι δυτικές κυβερνήσεις μπροστά στο «ζενίθ πετρελαίου» (peak oil) --το σημείο καμπής, στο οποίο κορυφώνεται η παραγωγή πετρελαίου και σηματοδοτεί την αρχή την αναπότρεπτης κάμψης.


Στο τέλος του Αυγούστου, και ο βρετανικός Guardian είχε αναφερθεί στους ακόμη εντονότερους φόβους της βρετανικής κυβέρνησης για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει σκύψει με μεγάλη ανησυχία πάνω στο ζήτημα, παρακολουθώντας το μαζί με το υπουργείο Άμυνας και την κεντρική τράπεζα της χώρας.


Η μελέτη του ZTransfBw (εδώ στα γερμανικά) κάνει λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς, μετατόπιση του κέντρου βάρους στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα και υποβάθμιση της ισχύος των δυτικών χωρών αλλά και βαθιές πολιτικές κρίσεις λόγω του «ζενίθ πετρελαίου».


Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν, σημειώνει η μελέτη, ότι το peak oil βρίσκεται αρκετά κοντά. Πρώτη συνέπεια εκτιμάται ότι θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη σημασία του «παράγοντα πετρέλαιο» στους διεθνείς συσχετισμούς, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα σε χώρες παραγωγούς να αναδιαμορφώσουν τόσο το εσωτερικό τους πολιτικό τοπίο αλλά ενδεχομένως και να αναβαθμιστούν σε σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις.


Η ταχύτητα των εξελίξεων όμως θα κρατήσει για λίγο ανοικτό αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας», λέει η μελέτη, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν προσπάθειες των χωρών παραγωγών προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι «επιθετικότερες».


Παράλληλα, οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς στο πεδίο της ενέργειας θα αρχίσουν να έχουν μικρότερη ισχύ όσο λιγοστεύει η παραγωγή, υποστηρίζει το ZTransfBw, καθώς θα εμφανίζονται όλο και περισσότερες διμερείς συμφωνίες παράδοσης με συγκεκριμένους όρους και προνομιακές σχέσεις συνεργασιών. Με ακόμη σκοτεινότερα χρώματα σκιαγραφούνται οι επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία, καθώς οι εξελίξεις εκτιμάται ότι θα εκτοξευτούν τις τιμές όλων των αγαθών και υπηρεσιών.


Τέλος, οι αναταράξεις στο οικονομικό πεδίο, πιστεύουν οι συντάκτες της μελέτης, θα γίνουν αντιληπτές ως γενικότερη συστημική κρίση νομιμοποίησης που θα απειλήσει τη δημοκρατία και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ανοικτές συγκρούσεις.
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!