tromaktiko: Eπίθεση της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά ΕΕ και Ερντογάν με επίκεντρο το δημοψήφισμα

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Eπίθεση της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά ΕΕ και Ερντογάν με επίκεντρο το δημοψήφισμα



Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Τουρκίας, κατηγορώντας την ότι...

 στηρίζει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός. Οριακή η διαφορά του «ναι» και του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.



Ο αρχηγός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε, σε ομιλία του, την κυβέρνηση ότι επιχειρεί με τη συνταγματική μεταρρύθμιση να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και κατηγόρησε την ΕΕ ότι στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα όργανα της ΕΕ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν σε δημοψήφισμα την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου συμπληρώνουν απαραίτητα κενά στο θεσμικό πλαίσιο της Τουρκίας, εναρμονίζοντας το με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Ο αρμόδιος εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Όομεν-Ρουίτσεν δήλωσε πρόσφατα ότι η επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών που έχουν ήδη εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση θα είναι «ένα σημαντικό βήμα στον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και εκσυγχρονισμό των θεσμών της».


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επέκρινε τις παρατηρήσεις αυτές και κατήγγειλε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο Ευρωπαίος εισηγητής είχε δεχθεί «πολύ μεγάλα δώρα στην Τουρκία και δώρα δόθηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους που τους φιλοξένησαν, και τους παρείχαν πολυτελή αυτοκίνητα».


«Όλα θα πρέπει να ερευνηθούν» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η θέση της ΕΕ υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι αποτέλεσμα διαφθοράς.


Εν τω μεταξύ, οριακή είναι η διαφορά του «ναι» και του «όχι».


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η διαφορά θα είναι ελάχιστη.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τρίτη ότι περιμένει να υπερισχύει το «ναι» με ποσοστό 55%. Το ίδιο ποσοστό, αλλά για επικράτηση του «όχι» προβάλλει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.


Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν στο «ναι» ποσοστά 57%, 54% και 51%.


Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν ως οπαδοί κάποιου κόμματος.


Οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν το περασμένο διάστημα πραγματική προεκλογική εκστρατεία, κάτι σαν να επρόκειτο για γενικές εκλογές.


Δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, αφού τα κόμματα έχουν μετατρέψει την όλη διαδικασία σε εφ΄όλης της ύλης αντιπαράθεση.


Μάλιστα, το δημοψήφισμα -που στοχεύει να περιορίσει περισσότερο το ρόλο του στρατού- θεωρείται σημαντικός δείκτης της υποστήριξης προς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2011.


Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος δεν είναι τυχαία, καθώς την 12η Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από το πραξικόπημα του Κενάν Εβρέν που το 1980 ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση. Το σημερινό Σύνταγμα προέκυψε μετά από αυτό το πραξικόπημα.
 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!