ταξίδευαν σε ξένες χώρες για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα σπούδαζαν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σε πολλούς από μας -είτε λίγο είτε πολύ- έμοιαζε σαν παραμύθι, σαν όνειρο! Πλέον οι περισσότεροι φοιτητές γνωρίζουν ότι αναφερόμασταν στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης – Έρασμος ( η περισσότερο γνωστό σε όλους ως Erasmus). Πολλοί από μας φλερτάρουν με την ιδέα, έχουν πάει ήδη ή σκοπεύουν να πάνε σε αυτό το ακαδημαϊκό εξάμηνο/έτος, άλλοι φοβούνται ή είναι πιο επιφυλακτικοί… Τι είναι όμως το Erasmus; Αξίζει τον κόπο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία; Τι θα κερδίσουμε και τι θα αποκομίσουμε;
Αρχικά, το Πρόγραμμα Erasmus έκανε δειλά την εμφάνιση του το 1987, παρέχοντας, τη χρονιά εκείνη, την δυνατότητα σε 3.000 φοιτητές να μετακινηθούν. Χρόνο με το χρόνο πέτυχε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές φτάνοντας τους 140.000 φοιτητές το 2005. Σήμερα στο Πρόγραμμα συμμετέχει το 90% των ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.
Το Πρόγραμμα Erasmus είναι πλέον κάτι περισσότερο από μία δράση που αφορά στην εκπαίδευση. Έχει μετεξελιχθεί σε ένα κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο. Προχωρά πιο μακριά από την απλή εμπειρία της μάθησης, δημιουργώντας έναν χώρο στον οποίο οι νέοι άνθρωποι συναντώνται αβίαστα. Προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και ενθαρρύνει τους νέους να σκέφτονται «ευρωπαϊκά». Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η εμπειρία Erasmus κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την απασχόληση, οδηγώντας σε καλύτερες και σταθερότερες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το άρθρο 126 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, “η Κοινότητα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ποιότητας της εκπαίδευσης με μία σειρά δράσεων, που θα αναλάβουν σε στενή συνεργασία τα Κράτη-Μέλη”.
Ένας φοιτητής έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού με το πρόγραμμα Erasmus 3-12 μήνες ( δηλαδή από ένα εξάμηνο εως ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος). Για να του δωθεί όμως αυτό το δικαίωμα πρέπει:
Να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρώτο ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο που ήδη φοιτεί
Να είναι Έλληνας υπήκοος ή μόνιμος κάτοικος σε κράτος-μέλος της ΕΕ
Να έχει καλή ακαδημαϊκή επίδοση
Να γνωρίζει πολύ καλά τη γλώσσα διδασκαλίας του ιδρύματος υποδοχής (υποβάλλεται σχετικό πιστοποιητικό)
Και τέλος να διαθέτει υψηλά κίνητρα για συμμετοχή στο Πρόγραμμα.
Μέχρι στιγμής ίσως σας έχει προξενήσει το ενδιαφέρον η ιδέα και αναμοχλεύει μέσα σας… Αλλά υπάρχει και το άλλο ερώτημα που σας προβληματίζει (γιατί κακώς γενομένων των πραγμμάτων είμαστε και σε οικονομική κρίση), “Πως όμως θα πάμε μέχρι εκεί;;;” Ωραία εμπειρία δεν λέω αλλά δυστυχώς κανένας από μας δεν είναι απόγονος του Ωνάση… Θέλει κάποια χρήματα αυτή η διαδικασία! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν στα πλαίσια του Προγράμματος Διά Βίου Μάθηση-Erasmus, χορηγεί υποτροφίες ΙΚΥ στους φοιτητές προκειμένου να τους καλύψει κάποια από τα έξοδα τους στη χώρα που θα επισκεφθούν ώστε να ενισχύσει το κόστος κινητικότητας(έξοδα ταξιδίου, γλωσσική προετοιμασία και διαφορά κόστους ζωής). Eπιπλέον ο φοιτητής Erasmus δεν καταβάλλει στο πανεπιστήμιο υποδοχής δίδακτρα, έξοδα εγγραφής, έξοδα εξετάσεων, έξοδα για πρόσβαση σε εργαστήρια και βιβλιοθήκες κατά την περίοδο σπουδών Erasmus. Η υποτροφία προβλέπει ελάχιστο χρόνο παραμονής στο εξωτερικό 3 μήνες. Αν λοιπόν η υποτροφία είναι τρίμηνης διάρκειας και ο φοιτητής επιστρέψει νωρίτερα από το εξωτερικό υποχρεούται στην επιστροφή του συνολικού ποσού της υποτροφίας. Το 80% της υποτροφίας χορηγείται στους υποτρόφους και όταν επιστρέψουν και παραληφθεί η εμπιστευτική αναφορά του ιδρύματος υποδοχής στην οποία εμφαίνεται το διάστημα παραμονής των φοιτητών και η επίδοσή τους, γίνεται η εκκαθάριση του ποσού και δίδεται το υπόλοιπο 20%.
Εντάξει, αν είστε συνεπείς φοιτητές και δεν σας νοιάζει μόνο η dolce-vita λύσατε και το οικονομικό! Κάποιοι όμως αναρωτιούνται “Και τι θα γίνει με τα μαθήματα του εξαμήνου/χρονιάς που θα γίνουν στο Πανεπιστήμιό μας και εμείς δεν θα παρακολουθούμε; Δεν θα χάσουμε τη χρονιά μας έτσι;;;“. Και η απάντηση είναι ότι όχι, δεν χρειάζεται να χάσετε τη χρονιά σας αν το Πανεπιστήμιο στο οποίο θα πάτε έχει πλήρη ταύτιση των μαθημάτων της σχολής σας με αυτά που θα κάνετε εκεί! Αυτό προυποθέτει όμως καλή ενημέρωση από τον υπεύθυνο του τμήματος σας προκειμένου η προεπιλογή των μαθημάτων που θα κάνετε να γίνει σωστά.
Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι το Πανεπιστήμιο υποδοχής παρέχει στους φοιτητές Erasmus δωρεάν δραστηριότητες όπως εκμάθηση ξένων γλωσσών, χορό, μουσική, θέατρο κλπ. και οργανώνονται εκδρομές και σε άλλες πόλεις της χώρας που θα επισκεφθείτε ώστε να μάθετε περισσότερα για τον πολιτισμό της και να διευρύνετε τους γνωστικούς σας ορίζοντες.
Καταληκτικά, θα ήθελα να σας πω ότι θεωρώ μια απίστευτη εμπειρία να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Erasmus, γιατί θα γνωρίσετε μια ξένη χώρα, φοιτητικό κόσμο που θα προέρχεται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, έναν άλλον πολιτισμό… Και ειδικά εσείς που μένετε ακόμα με τους γονείς σας, γιατί η Σχολή σας είναι στην πολή σας, είναι μια καλή ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθείτε και ανακαλύψετε τις δυνάμεις μέσα σας!Εγώ δεν έχω πάει ακόμα αλλά ελπίζω με αυτό το άρθρο να πείσω και εσάς και εμένα! Μη φοβάστε να τολμήσετε! Και μην ξεχνάτε: Όλοι είμαστε διαφορετικοί, μα ταυτόχρονα και τόσο ίδιοι!»
www.e-foititis.gr