Μελαγχολία
Η μελαγχολία και η καταπιεσμένη ερωτική ζωή έχει διαπιστωθεί ότι κάνουν το διατροφικό μας ραντάρ ν’ αναζητά τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι ξεσπάμε σε γλυκά, μπισκότα και σκέτο ψωμί. Λογικό, γιατί οι τροφές αυτές αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα, ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση.
Θεραπεία …
Προσπάθησε ν’ απομακρύνεις από το οπτικό σου πεδίο τις παραπάνω τροφές και να τις αντικαταστήσεις με άλλες, που είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν αυτό που σε απασχολεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντικαταθλιπτικά είναι τα ω3 λιπαρά οξέα. Μπορείς να τα βρεις σε ψάρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, μαλακές μαργαρίνες και διάφορα σπορέλαια. Κι αν αναρωτιέσαι για τη σοκολάτα, να είσαι σίγουρη πως και αυτή βοηθά – αρκεί να μην πέσεις σε κανένα καζάνι με σοκολάτα. Τρώγοντας ένα μικρό κομμάτι αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που βελτιώνουν την διάθεση.
Κόπωση / Ατονία
Πώς να μην αισθάνεσαι κουρασμένη; Νυχτώνει νωρίς και εσύ τρέχεις ν’ ανταποκριθείς στα εξαντλητικά ωράρια. Αποτέλεσμα αυτού του ρυθμού είναι να τρως μηχανικά ό,τι βρεις μπροστά σου ή να παραγγέλνεις αμφιβόλου ποιότητας φαγητό στο γραφείο!
Θεραπεία…
Φυσικά και θα συνεχίσεις να παραγγέλνεις φαγητό στο γραφείο, αλλά όχι junk food, καθώς επιβαρύνει τον οργανισμό και μειώνει την πνευματική απόδοση. Επέλεξε τροφές με μαγνήσιο, που ενισχύουν τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Επιπλέον, σχετικά με την ατονία, η επιστήμη υποστηρίζει ότι η πιο αποτελεσματική λύση κρύβεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Λόγω της ήπιας διεργετικής δράσης που εμφανίζει η καφεΐνη στο ανθρώπινο σώμα, η μέτρια κατανάλωσή της μπορεί να τονώσει, ν’αυξήσει την πνευματική διαύγεια και να βελτιώσει τη σωματική αντοχή. Τέλος, για την αντιμετώπιση της κόπωσης, οι ειδικοί συστήνουν για επιπλέον ενίσχυση ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, κατόπιν συμβουλής γιατρού. Για maximum ενέργεια, αναζητήστε εκείνα που περιέχουν συνένζυμο Q10.
Άγχος
Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που υποφέρουν από άγχος παρουσιάζουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. Εκτός από επεισόδια υπερφαγίας ή αποχής από το φαγητό, συχνά καταφεύγουν σε «ηρεμιστικά» αλμυρά σνακ (βλ.πατατάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν). Η συγκεκριμένη συμπεριφορά θεωρείται «λογική», καθώς το στρες ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή ανδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, υπεύθυνα σύμφωνα με ειδικούς γα την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.
Θεραπεία…
Το δεδομένο μας είναι ότι όταν είμαστε αγχωμένοι ψάχνουμε για κριτσανιστές τροφές. Σίγουρα δεν υπάρχουν light πατατάκια, μπορούν όμως να αντικατασταθούν με στικς λαχανικών, π.χ. καρότο ή αγγούρι. Επιπλέον, ότι οι ξηροί καρποί είναι ανάλατοι και το ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι, οι επιλογές αυτές γίνονται λιγότερο επιβαρυντικές. Μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές τροφές που εξαφανίζουν το άγχος, υπάρχουν όμως αυτές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεν και αυξάνουν την σεροτονίνη. Το σελήνιο συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βρίσκεται σε πουλερικά, ψάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς. Αναζητήστε επίσης αμινοξέα (τρυπτοφανή και τυροσίνη ), τα οποία βρίσκονται κυρίως σε πουλερικά. Τέλος, συστατικό που βοηθά είναι το φυλλικό οξύ. Ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, δρα απευθείας στο άγχος, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει και νεύρα. Θα το βρεις σε όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι κλπ.
TA SOS:
H συνήθεια που έχουμε να τσιμπολογάμε εμφανίζεται κυρίως όταν είμαστε αγχωμένοι ή μελαγχολικοί.
è Η τάση του τσιμπολογήματος έχει τη μορφή καμπύλης που η κορυφή της έχει διάρκεια 2-3 λεπτά. Αν εκείνη την κρίσιμη στιγμή ασχοληθείς με κάτι άλλο (π.χ. βούρτσισμα δοντιών), η τάση θα εξασθενήσει σταδιακά.
è Αν δεν μπορείς να κόψεις του ξηρούς καρπούς, προτίμησε τουλάχιστον άψητους και ανάλατους. 10 ανάλατα αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα έχουν μόνο 127 θερμίδες, όταν 100 γραμμάρια ποπ κορν με βούτυρο και αλάτι περιέχουν πάνω από 400 θερμίδες.
è Απόφυγε το κρύο φαγητό. Το ζεστό μπορείς να το απολαύσεις καλύτερα και συνεπώς να καταναλώσεις και λιγότερο.
Συγγραφείς : Παπαλαζάρου Αναστάσιος - Καλλιανιώτη Κωσταλένια
Πηγή: http://www.nutrimed.gr/