Με το παρακάτω κείμενο προσπαθώ να βοηθήσω εσένα και οποιονδήποτε χρήστη του internet αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ποιότητα και την ταχύτητα της internet σύνδεσής του. Δεν υποστηρίζω ότι δεν έχεις δίκιο , απλά αναφέρω πράγματα που για κάποιον έμπειρο χρήστη είναι αυτονόητα αλλά πιθανόν να φανούν πολύ χρήσιμα σε κάποιον λιγότερο έμπειρο.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του τεστ η upload ταχύτητα σου ανταποκρίνεται στο 85% της μέγιστης θεωρητικής ( 1024 Kbit/s ) και στο 95% της μέγιστης πραγματικής ( ~920 Kbit/s ) ταχύτητας που είναι εφικτό να πιάσεις. Προσοχή στο ότι τα παραπάνω νούμερα αναφέρουν την ταχύτητα που διακινήθηκαν τα δεδομένα του τεστ και δεν είναι η ταχύτητα που αναφέρει το dsl modem σου ως συγχρονισμός.
Εύκολα συμπεραίνω ότι το modem σου είναι συγχρονισμένο στο download σε μια ταχύτητα πάνω από 10 Mbit/s μιας και είναι εξαιρετικά σπάνιο ως απίθανο ένα dsl modem να συγχρονίζει τέλεια στο upload και όχι στο download ( το ανάποδο είναι εφικτό ).
Το τεστ που έτρεξες δεν μετράει την ταχύτητα διακίνησης δεδομένων από το dsl modem ως τον server της forthnet αλλά από τον υπολογιστή σου ως τον server της forthnet. Αυτό σημαίνει ότι για να τρέξεις το τεστ και τα αποτελέσματα να αποτυπώσουν σχεδόν την πραγματική κατάσταση και ποιότητα της σύνδεσή σου, θα πρέπει να προετοιμάσεις τις συνθήκες του τεστ.
1. Σε καμία περίπτωση δεν τρέχεις το τεστ μέσα από wifi σύνδεση. Οι συνδέσεις wifi ( με εξαίρεση την περίπτωση που και ο υπολογιστής και το modem-wifi router έχουν τον εξοπλισμό τους να λειτουργεί σε πρωτόκολλο 802.11n ) δεν μπορούν να επιτύχουν μέγιστη πραγματική μεταφορά δεδομένων ως 24 Mbit μεταξύ του υπολογιστή και του wifi router, είναι ασταθείς και η ποιότητα μειώνεται ανάλογα με τον χώρο, τα φυσικά εμπόδια και την απόσταση του υπολογιστή από το router. Στην περίπτωση εκτέλεσης του τεστ , τα αποτελέσματα θα περιοριστούν στο μέγιστο της ταχύτητας της wifi σύνδεση! ς.
2. Αν ταυτόχρονα με τον υπολογιστή που θα εκτελέσει το τεστ είναι συνδεμένος κι άλλος υπολογιστής ο οποίος κατεβάζει δεδομένα από το internet , τότε το διαθέσιμο εύρος της dsl γραμμής θα διατεθεί από μισό στους δύο υπολογιστές. Το τεστ θα δείξει ως μέγιστη ταχύτητα το μισό της πραγματικής αφού την υπόλοιπη μισή ταχύτητα το modem την διέθεσε στον άλλο υπολογιστή.
3. Στην περίπτωση που υπάρχει κι άλλος υπολογιστής συνδεμένος στο dsl modem και είσαι σίγουρος ότι ο υπολογιστής αυτός δεν κατεβάζει δεδομένα από το internet, πρέπει οπωσδήποτε να τον κλείσεις ή να αποσυνδέσεις το καλώδιο δικτύου ή την wifi σύνδεση. Οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν ότι κάθε υπολογιστής εκτελεί στο παρασκήνιο διάφορες εργασίες αναβάθμισης του λειτουργικού τους συστήματος ( π.χ. windowsupdate ) ή των εγκατεστημένων εφαρμογών ( π.χ. antivirus update ) , οι οποίες δεν είναι έτσι απλά ορατές . Σε συνδυασμό με την πιθανότητα ο υπολογιστής να έχει κάποιο ! κολλημένο ιό ή εγκατεστημένο κάποιο peer to peer πρόγραμμα ( π.χ. utorrent ) οι πιθανότητες ο συγκεκριμένος υπολογιστής να κάνει χρήση μεγάλου εύρους της γραμμής είναι πολύ αυξημένη. Το απόλυτα επιθυμητό είναι να έχεις συνδεμένο πάνω στο modem ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο τον υπολογιστή που θα τρέξει το τεστ.
4. Στην περίπτωση που έχεις wifi dsl modem απενεργοποίησε το wifi. Είναι πολύ πιθανόν εν αγνοία σου να μοιράζεις internet προς άλλο χρήστη ο οποίος φυσικά μπορεί να είναι η αιτία της αργής ταχύτητας. Και σε αυτή την περίπτωση το τεστ θα δείξει λάθος ταχύτητα. Επίσης μπορεί να μην σου «κλέβουν» internet αλλά μπορεί να έχει άλλες συσκευές πάνω στο wifi όπως μια καινούργια τηλεόραση με internet tv κλπ. Δεν λέω να καταργήσεις το wifi, απλά να το απενεργοποιήσεις για το τεστ.
5. Εγκατέστησε ένα πρόγραμμα μέτρησης της διακίνησης όγκου του υπολογιστή προς το δίκτυο ( π.χ. dumeter http://www.hageltech.com/dumeter ). Πριν τρέξεις το τεστ πρέπει να είσαι 100% σίγουρος ότι ο δικός σου υπολογιστής δεν διακινεί όγκο από και προς το internet . Αν για παράδειγμα έχεις εγκατεστημένο ένα peer to peer πρόγραμμα, ακόμη κι αν δεν κατεβάζεις κάτι συγκεκριμένο , μπορεί άνετα να μοιράζεις αρχεία σε άλλους χρήστες. Το τεστ για να δείξει αξιόπιστα αποτελέσματα πρέπει να έχουμε κλείσει όλες τις εφαρμογές ( και αυτές που τρέχουν κάτω δεξιά στην γραμμή εργασιών ) π! ροκειμένου να αποφύγουμε οποιαδήποτε χρήση εύρους της γραμμής.
Αν τα αποτελέσματα του τεστ δεν είναι τα επιθυμητά, κάνε και μία τελευταία προσπάθεια αλλάζοντας το καλώδιο δικτύου από τον υπολογιστή σου προς το modem και αν είναι δυνατό το φίλτρο της dsl σύνδεσης. Αν κάποιος φίλος σου έχει laptop και είναι εύκολο να ‘ρθεί στον χώρο που έχεις την σύνδεση για να τρέξεις το τεστ και με τον δικό του υπολογιστή, θα εξασφαλίσεις 100% και την περίπτωση του ελαττωματικού hardware του υπολογιστή σου.
Αν τώρα το τεστ σου δείχνει ότι πλέον η πραγματική ταχύτητα είναι ας πούμε 10 Mbit/s αλλά όταν κατεβάζεις ένα αρχείο από κάποιο site το κατέβασμα είναι πάρα πολύ αργό ( στην εικόνα που δημοσίευσες βλέπω ταχύτητα 62,8 KB/sec ) τότε δοκίμασε να κατεβάσεις ένα αρχείο από site μεγάλων εταιρειών ( π.χ. από το adobe.com κατέβασε το acrobat reader http://ardownload.adobe.com/pub/adobe/reader/win/9.x/9.3/el_GR/AdbeRdr930_el_GR.exe ). Αν το αρχείο αυτό κατεβαίνει με ικανοποιητική ταχύτητα , δηλαδή περίπου 1 MB/sec για ταχύτητα σύνδεσης 10 Mbit/s, τότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα στην σύνδεσή σου , ούτε και ο internet πάροχος . ! Το κάθε site φιλοξενείται σε servers οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ταχύτητα με την οποία σερφάρεις ή κατεβάζεις αρχεία. Αν εσύ έχεις την δυνατότητα να κατεβάσεις με 1 MB/S από το adobe.com (αναφέρεται ως παράδειγμα ) τότε μπορείς να κατεβάσεις από οπουδήποτε με 1 MB/s. Αν ο server που συνδέεσαι δεν μπορεί να σε εξυπηρετήσει με τέτοια ταχύτητα είναι αδυναμία του server και όχι δική σου ή του internet παρόχου.
Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι το rapidshare.com από το οποίο όταν κατεβάζεις αρχεία χωρίς να πληρώνεις συνδρομή η μέγιστη ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 100 KB/s ενώ με συνδρομή ξεπερνά τα 500 KB/s ( πάντα με την προϋπόθεση ότι μπορείς μα κατεβάσεις έστω και από ένα site με τέτοια ταχύτητα ).
Τέλος σε περίπτωση που το πρόβλημα συνεχίζει και υφίσταται , καλό θα ήταν να ζητήσεις και την βοήθεια ενός τεχνικού δικτύων ο οποίος θα σου επιβεβαιώσει την ορθή λειτουργία του υπολογιστή σου και της υποδομής σου έτσι ώστε αν μεταβείς σε άλλο internet πάροχο , μην συνεχίσεις να έχεις το πρόβλημα και έχεις μπει τσάμπα σε μια τέτοια διαδικασία.
ANAΓΝΩΣΤΗΣ