tromaktiko: Εργασιακός μεσαίωνας στα Goodyʼs Κερατσινίου

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Εργασιακός μεσαίωνας στα Goodyʼs Κερατσινίου



ΠΑΡΑΚΑΛΩ για την δημοσίευση αυτής της καταγγελίας μήπως φιλοτιμηθούν οι υπεύθυνοι και πράξουν όπως από τον νόμο επιβάλετε .
Εδώ και χρόνια η πληρωμή υπεροριών , νυχτερινών , αργιών κ.τ.λ σε μέρος του προσωπικού είναι άγνωστη με την δικαιολογία ότι τα στελέχη της επιχείρησης ( προϊστάμενοι – υπεύθυνοι πόστου ) είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες . Δυστυχώς , καλός ή κακός οι εργαζόμενοι το αποδεχτήκαν γιατί τα 750 και 800 ευρώ που τους πληρώνουν τον μήνα τα θεωρούσαν ποιο σίγουρα από τον βασικό μισθό , πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την εταιρία για την μη πληρωμή των νόμιμων δεδουλευμένων και σε καμία περίπτωση αυτά τα χρήματα δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό μισθό που προκύπτει από τις ώρες που εργάζονται .

Από την αρχή του καλοκαιριού σε δύναμη προσωπικού περίπου 23 ατόμων έχουν γίνει 8 απολύσεις ( γράφω περίπου 23 ατόμων γιατί κατά διαστήματα στην λίστα προσωπικού έχουν φιλοξενηθεί για χρόνια και άτομα άσχετα με το κατάστημα, φήμες λένε για την γυναικά ή την οικιακή βοηθό από τις Φιλιππίνες του ιδιοκτήτη ) .

Σίγουρα ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα της απόλυσης αλλά μου γενάτε το ερώτημα προς τον ΟΑΕΔ και την Επιθεώρηση Κερατσινίου το κατά πόσο κάποιες απολύσεις ήταν νόμιμες όταν μέσα σε 2 εβδομάδες προσέλαβαν νέο άτομο με μικρότερο μεροκάματο .

Έχω την απορία, η μητρική Goody’s πώς ελέγχει και πως κρατάει τα υψηλά τις στάνταρ , τα τόσο διαφημισμένα σε ένα κατάστημα που λειτουργεί 16 ώρες την ημέρα με μόλις 8-9 άτομα ενεργό προσωπικό όλη την ημέρα .

Πως γίνεται ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην έχει στην πλειοψηφία των βαρδιών καθαρίστρια . Ποιος καθαρίζει τις τουαλέτες οι εργαζόμενοι που μαγειρεύουν ή οι εργαζόμενοι που παρασκευάζουν τα φρέσκα προϊόντα , πράγμα που απαγορεύεται .

Τους τελευταίους 7 μήνες το προσωπικό πληρώνεται κάθε 23 με 27 του μήνα για τον προηγούμενο μήνα πράγμα αντίθετο ως προς τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας απέναντι στους εργαζομένους της .

Το τελευταίο κατόρθωμα του ιδιοκτήτη , είναι το να καλεί έναν έναν τους Προϊσταμένους του καταστήματος και χωρίς ίχνος ντροπής να τους προτείνει να δουλεύουν μόνο με 4 ρεπό τον μήνα χωρίς έξτρα απολαβές .

Για όλα τα παραπάνω ρωτώ τι κάνει η Goody’s , η Επιθεώρηση Εργασίας και ΟΑΕΔ Κερατσινίου , το Εργατικό κέντρο Πειραιά ,Το Υγειονομικό , το ΙΚΑ και η Δημοτική αρχή Κερατσινίου ( το τελευταίο το αναφέρω γιατί γνωρίζουμε καλά όσοι μένουμε Κερατσίνι ότι ενώ έχει πέσει η αγορά, μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν και κρατάνε το προσωπικό τους , εάν μεγάλες εταιρίες σαν το Goody’s με εκατομμύρια κερδών τόσα χρόνια τις αφήνουμε ελεύθερες να αλωνίσουν τότε ο κόσμος του Κερατσινίου θα περάσει δύσκολες στιγμές .
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!