και τη γλυκιά της γεύση, ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Φρούτο και όχι λαχανικό
Στην δεκαετία του 1890, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε την ντομάτα λαχανικό για φορολογικούς σκοπούς, αλλά από βοτανικής απόψεως η ντομάτα είναι φρούτο.
Γιατί οι ντομάτες είναι κόκκινες
Οι ντομάτες παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από μια χημική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν καρκίνο.
Διατροφική αξία
Μια μεσαίου μεγέθους ντομάτα περιέχει περίπου 25 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυσικών σακχάρων και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών C και Α.
Τρόπος αποθήκευσης
Σκεφτείτε το πριν αποθηκεύσετε τις ώριμες ντομάτες στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει η ωρίμανση και ‘’χαλάει’’ η γεύση. Διατηρήστε τις ντομάτες καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Η μεγαλύτερη ντομάτα στον κόσμο
Η μεγαλύτερο ντομάτα στον κόσμo ήταν περίπου 3,5 κιλά και καλλιεργήθηκε στην Οκλαχόμα το 1986.
Γευστική σάλτσα ντομάτας
Για έξι μερίδες
1,5 κιλό ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
? φλιτζάνι ελαιόλαδο
1-2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα ταμπάσκο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
10 σκελίδες σκόρδο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
2 κουταλιές μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά τριμμένη παρμεζάνα
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετήστε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη σάλτσα ταμπάσκο και το αλάτι.
Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδου στο μπολ και ανακατέψτε καλά το μείγμα. Ψήστε το για 45 λεπτά.
Βράστε ζυμαρικά και αναμείξτε με τη ντομάτα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Γαρνίρετε με παρμεζάνα.
Ανά μερίδα:
264 θερμίδες, 10 γρ. λίπους,
2 γρ. κορεσμένου λίπους,
1 mg χοληστερόλης, 235 mg νατρίου, 39 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικές ίνες, 6 γρ. ζάχαρη, 8 γρ. πρωτεΐνη.
Θερμίδες από λίπος: 34%.
Πηγή: cosmo.gr