tromaktiko: H ιστορία του πλανήτη αποκαλύπτεται με μια γεώτρηση

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

H ιστορία του πλανήτη αποκαλύπτεται με μια γεώτρηση



Τι συνέβη εκατομμύρια χρόνια πριν στον πλανήτη μας; Πότε και γιατί εξαφανίστηκε σχεδόν κάθε μορφή ζωής; Πότε πάγωσε η...

 Γη; Αυτά είναι μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα, στα οποία φιλοδοξούν να απαντήσουν ερευνητές και επιστήμονες από τη Δανία και άλλες χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή της Γροιλανδίας, με την ονομασία «Βόρεια Γροιλανδία: πρόγραμμα γεώτρησης μεσοπαγετώδους περιόδου».



H αποστολή ξεκίνησε το 2007 με τη συμμετοχή 14 χωρών και 300 επιστημόνων από όλο τον κόσμο και πρόσφατα το ειδικό τρυπάνι που χρησιμοποιείται κατάφερε να φθάσει στον μεγάλο στόχο, όπως τον είχαν χαρακτηρίσει οι ερευνητές, των 2.537 μέτρων σε βάθος, εκεί όπου σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν γεωλογικά δεδομένα ηλικίας τριών εκατομμυρίων χρόνων.


Προς το παρόν, σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής Ντόρθε Νταλ Γιένσεν, από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έχουν συλλέξει δείγμα πυρήνων πάγου ηλικίας 130.000 ετών, αλλά αναμένονται με ενδιαφέρον τα νέα δείγματα που θα ανασυρθούν από μεγάλο βάθος τις επόμενες μέρες.


H ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης είναι έτοιμη να εξετάσει και να αξιολογήσει τα γεωλογικά στοιχεία της λεγόμενης μεσοπαγετώδους περιόδου της Γης που πάει πίσω περίπου 125.000 χρόνια. H συγκεκριμένη περίοδος είναι η δεύτερη πιο πρόσφατη δια-παγετωνική περίοδος του πλανήτη και εκτιμάται ότι έχει να δώσει σημαντικά στοιχεία για το πώς θα εξελιχθεί το σημερινό φαινόμενο του θερμοκηπίου.


Ανάμεσα στις ηλικίες του πάγου οι πιο σημαντικές και μεγαλύτερες εποχές είναι οι παγετώδεις και οι μεσοπαγετώδεις περίοδοι όπου το κλίμα είναι θερμότερο. Οι ομοιότητες εκείνης της περιόδου με τη δική μας σήμερα είναι αρκετές, ωστόσο τότε, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεσοπαγετωνικής εποχής, η θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη κατά δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου και οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο τέλος του 21ου αιώνα η θερμοκρασία θα φθάσει σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.


Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες είναι ότι η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξήθηκε κατά πέντε βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της μεσο-παγετωνικής περιόδου πριν από 130.000 χρόνια και αυτό δείχνει ποια θα είναι η εξέλιξη στους παγετώνες και τους πάγους της Αρκτικής τη σημερινή εποχή.


Το πιο κρίσιμο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σήμερα οι ερευνητές της Γροιλανδίας είναι αν και πόσο ομαλή ήταν στην εξέλιξη της η τελευταία μεσοπαγετωνική περίοδος. Εάν τότε το κλίμα σημείωσε απότομες αλλαγές, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και σήμερα θα εμφανιστούν απότομες κλιματικές αλλαγές. Με την εξέταση των δειγμάτων από τους πυρήνες πάγου οι ειδικοί όχι μόνο θα μπορέσουν να δουν την αστάθεια εκείνης της εποχής, αλλά θα ανακαλύψουν ποιες και σε τι βαθμό ήταν οι κλιματικές αλλαγές τότε και έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν -ως έναν βαθμό-τις αλλαγές που έρχονται στο κλίμα της Γης.




Μία άλλη χρησιμότητα της έρευνας που γίνεται στη Γροιλανδία αφορά τη στάθμη των θαλασσών, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας λένε ότι η στάθμη θα ανέβει κατά ένα μέτρο έως το 2100. To πρόγραμμα γεώτρησης της Γροιλανδίας θα δώσει απάντηση για το ή συνέβη στη στάθμη των ωκεανών κατά τη μεσοπαγετωνική περίοδο, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια τα δείγματα πυρήνων πάγου από τα τελευταία δύο μέτρα της γεώτρησης.


Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, που κινείται στα όρια της επιστημονικής έρευνας, ενδέχεται τα δείγματα πάγου της Γροιλανδίας να κρύβουν αρχαία πετρώματα και βιολογικό υλικό θα περιέχει DNA, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά σε ποιους οργανισμούς ανήκε και αν προέρχονταν από τη Γη ή από κάποιον άλλον πλανήτη.










Πηγή : physics4u.gr/blog





     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!