tromaktiko: Απάντηση στον αισιόδοξο φίλο "Για το invest in Greece"

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση στον αισιόδοξο φίλο "Για το invest in Greece"



Δεν πιστευω πως ειναι τοσο απλα τα πραγματα και πως ο σκοπελος αυτος θα μας βγαλει κερδισμενους.
Αλλωστε η τεράστια αύξηση του χρέους που αναμένεται μετά το ΔΝΤ και η τεράστια ύφεση που έχουμε πέσει μόνο εκμετάλλευση δείχνει. Τα 300 δις που λες θα έχουν μεγαλώσει πολύ μέχρι το 2012. Επίσης το investment ξένων επενδυτών στην χώρα δεν σημαίνει και απαραίτητα πως θα πέσει χρήμα σε ελληνικά χέρια. Βέβαια μπορεί να πέσει πάντα στα λίγα και καλά χέρια, δηλαδή στα ξένα που θα έρθουν να επενδύσουν και στα λίγα ελληνικά χέρια που τους υποδέχονται (ιδιωτικέ! ς εταιρίες). Αλλά στον λαό ποτέ δεν φτάνουν. Αντίθετα ο λαός έχει αναγκαστεί να δουλεύει για πενιχρούς μισθούς, μιας και ο κατώτατος έχει πέσει, δηλαδή έχει γίνει φτηνό εργατικό χέρι για τις εταιρίες αυτές.

Το Ντουμπάι δεν έχει καμιά σχέση με την δικιά μας περίπτωση. Εμείς είμαστε σε μειονεκτική θέση και όπως θα έχεις παρατηρήσει, δεχόμαστε αναντίρρητα τις εντολές των ευρωπαίων και ξένων σωτήρων μας. Το ντουμπάι και γενικα τα ενωμενα αραβικα εμιρατα ειχαν απειρο πετρελαιο το οποιο τους εδωσε απυθμενο πλουτο, βγαζοντας απειρα πετροδολλαρα. Μερος απο αυτο το εδωσαν σε αμερικανικες εταιρίες, κυρίως κατασκευαστικες οι οποίες εφτιαξαν τα απιστευτα πραγματα που βλεπουμε σημερα, αναμορφώνοντας τελειως το κρατος. Ουδεποτε βρεθηκε σε μειονεκτι! κη θεση το Ντουμπάι. Επομενως δεν πιστευω πως η συγκριση εχει νοημα.

Τελος η αυξηση του ακαθαριστου εθνικου προιοντος δεν σημαινει και απαραίτητα πως το κατα κεφαλήν εισόδημα για ένα κρατος θα αυξηθεί, ουτε επισης το βιοτικο επιπεδο. Μπορει το ΑΕΠ να αυξηθεί και τα λεφτα αυτα να μπουν σε 10 τσεπες, ενω οι υπολοιποι πολιτες μπορει να ζουν με μικροτερο κατα κεφαλην εισοδημα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!