tromaktiko: Kλείσιμο ιδιόκτητων vodafone

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Kλείσιμο ιδιόκτητων vodafone



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της κρίσης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, η εταιρεία προχωρά συνεχώς σε περικοπές των θέσεων εργασίας ή αντικατάστασης του μόνιμου προσωπικού από φθηνότερους «ελαστικά» εργαζόμενους (υπενοικιαζόμενοι...
συμβάσεις ορισμένου χρόνου). Ταυτόχρονα οι εναπομείναντες συνάδελφοι υποχρεώνονται να δουλεύουν σε πολύ εντατικές συνθήκες και πολλές ώρες υπερωριακά ή εκτός ωραρίου, προκειμένου να ανταποκριθούν στο συνεχώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας.
Στα πλαίσια αυτών των περικοπών, από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν ήδη κλείσει 17 ιδιόκτητα καταστήματα, εκ των οποίων τα 16 μετατράπηκαν σε franchise. Οι εργαζόμενοι ενημερώνονται μόλις λίγες μέρες πριν για το κλείσιμο του καταστήματος, άλλοι απολύονται και άλλοι «εξωθούνται» σε παραίτηση για να προσληφθούν από τον νέο εργοδότη του franchise καταστήματος.

Το κλείσιμο των ιδιόκτητων καταστημάτων με την δικαιολογία ότι «δεν είναι κερδοφόρα» είναι φανερό πλέον πως παίρνει μορφή «χιονοστιβάδας» και αφορά όλη την διεύθυνση πωλήσεων της εταιρείας. Η Διοίκηση προσπαθεί να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά κέρδους με μείωση του λειτουργικού κόστους, με μειώσεις προσωπικού και επιδείνωση των όρων εργασίας. Η επιλογή αυτή της Διοίκησης θα έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο για όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να αντισταθούμε.
Δεν είναι λύση το κλείσιμο των καταστημάτων, γιατί:

-> Η εταιρία συρρικνώνεται, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών επιδεινώνεται και κλονίζεται η αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι στην πελατειακή βάση.

-> Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι συνεχόμενες απολύσεις μειώνουν την κατανάλωση, και άρα προκαλούν περαιτέρω μείωση κερδών, χειρότερη ύφεση, μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια.

-> Μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα, όπως η Vodafone, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, άντλησαν την τελευταία 10ετία τεράστια κέρδη. Σήμερα, επειδή αυτά μειώνονται, αλλά παρά την κερδοφορία και χωρίς να σημειώνουν ζημίες, προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις προσωπικού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να βυθιστούμε όλοι στην ανεργία και στην απελπισία, για να συντηρηθούν τα υψηλά ποσοστά κερδοφορίας. Με τον αγώνα μας πρέπει να επιβάλλουμε την σωτηρία των θέσεων εργασίας.

Δεν είναι λύση ούτε η μετατροπή των ιδιόκτητων καταστημάτων σε franchise, γιατί:

> Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ιδιόκτητα καταστήματα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης στους πελάτες, όχι τυχαία αλλά γιατί βασίζονται σε εργαζόμενους με εμπειρία, εκπαίδευση, σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.

> Οι συνάδελφοι, ακόμη κι αν προσωρινά μεταφέρουν τα δικαιώματά τους στο νέο εργοδότη, γρήγορα θα εξισωθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα franchise καταστήματα, δηλαδή θα χάσουν παροχές σε μισθούς και επιδόματα, ενώ δεν θα καλύπτονται πλέον από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση που πρόσφατα σύναψε το Σωματείο μας για όλους τους εργαζόμενους στη Vodafone.

Οι θέσεις εργασίας στην VODAFONE μπορούν και πρέπει να σωθούν. Τα ιδιόκτητα καταστήματα μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Οι συνάδελφοι στα καταστήματα που έρχονται αντιμέτωποι με το λουκέτο ή την πώληση του καταστήματος πρέπει να υπερασπιστούν την θέση εργασίας τους στη Vodafone, να απαιτήσουν να μην κλείσει και να μην πουληθεί κανένα ιδιόκτητο κατάστημα.

Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση ή «οικειοθελή» παραίτηση.

Ερχόμαστε άμεσα σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου για να σχεδιάσουμε την απάντηση και την κινητοποίησή μας, υπερασπιζόμαστε τον συνάδελφο που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση.

ð Να σταματήσουν οι απολύσεις.
ð Να σταματήσει η μετατροπή των ιδιόκτητων καταστημάτων σε franchise.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE
Επικοινωνία: info@pasevodafone.gr http://www.pasevodafone.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!