tromaktiko: Mόνο οι μεγαλοοφειλέτες ωφελούνται από τις ρυθμίσεις της περαίωσης, λένε φορείς της αγοράς

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Mόνο οι μεγαλοοφειλέτες ωφελούνται από τις ρυθμίσεις της περαίωσης, λένε φορείς της αγοράς



Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αποτελούσε πραγματική «ταφόπλακα» στην οικοδομή, την αγορά και γενικότερα στην οικονομία, επισήμανε η ΠΟΜΙΔΑ
Mόνο οι μεγαλοοφειλέτες ωφελούνται από τις ρυθμίσεις της περαίωσης, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδικούνται ιδιαίτερα αυτή την...
 κρίσιμη περίοδο, σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν την Τετάρτη από τους εκπροσώπους επαγγελματικών και επιχειρηματικών κλάδων, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, σε συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της περαίωσης και της επικείμενης νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ.Παξινός, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β.Κορκίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Δ.Καψιμάλης, ο πρόεδρος
της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ.Κατσίκης, ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ, Γ.Καββαθάς, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των συμβολαιογραφικών συλλόγων, Κ.Βλαχάκης.
Από τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και επιχειρηματικών κλάδων επισημάνθηκε ότι τόσο το ύψος της πρώτης δόσης για την περαίωση όσο και ο αριθμός των δόσεων είναι τέτοια «που εξυπηρετούν τους μεγαλοαπατεώνες», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσαν ότι, «ενώ δίνεται άφεση αμαρτιών στους μεγαλοαπατεώνες» την ίδια ώρα διώκεται η ακίνητη περιουσία. Σημειώθηκε δε ότι σε μια ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών οι ιδιοκτήτες θα είναι έρμαια στην «τσιμπίδα» του εφοριακού, καθώς αποτελούν πλέον εύκολο στόχο, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει «ταφόπλακα» στην κτηματαγορά.
Αντίθετοι στο μέτρο της περαίωσης, αλλά εφόσον αυτό προχωρήσει να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, δήλωσαν οι επαγγελματικοί φορείς.
Ειδικότερα, ο κ. Παραδιάς επισήμανε ότι οι επιτηδευματίες των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ, υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, στερούνται του δικαιώματος να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων.
«Κάτι το οποίο δεν έχει λογική, καθώς η διάταξη συσχετίζει άσχετα θέματα, όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία», είπε και ζήτησε να αποσυρθεί ως «πρόδηλα αντισυνταγματική» γιατί:

1) Στερεί από εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες το δικαίωμα που δίνει ακόμη και στους εκδότες πλαστών και εικονικών στοιχείων, «θέτοντας το νοικοκύρη επιτηδευματία σε χειρότερη μοίρα από τον απατεώνα!».

2) Θεωρεί ικανό λόγο εξαίρεσης την ύπαρξη απλώς «ακίνητης περιουσίας» 400.000 ευρώ, και όχι ιδιαίτερα μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και μάλιστα οποτεδήποτε στο παρελθόν και αν αποκτήθηκε αυτή, και από οποιαδήποτε αιτία.

3) Ευνοεί αυτόν που έχει τα περιουσιακά του στοιχεία σε άλλα φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, ακόμη και off-shore, ώστε περιουσιακά να είναι στο απυρόβλητο, εκθέτοντας το φερέγγυο επαγγελματία στους γνωστούς σε όλους κινδύνους από τους φορολογικούς ελέγχους (πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις κλπ. κλπ.). Συνεπώς, είπε, δεν θίγει κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά το μέσο επαγγελματία, ιδιοκτήτη ακόμη και μικρής ακίνητης περιουσίας.

4) Δεν λαμβάνει υπόψη του τις μεταγενέστερες από 1.1.2008 περιουσιακές μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης, εξαιρώντας από την περαίωση και όλους όσων τα περιουσιακά τους στοιχεία μειώθηκαν μετά την 1.1.2008 και ως εκ τούτου σήμερα δεν υπάγονται στο νέο φόρο ακίνητης περιουσίας.

5) Αποπνέει ιδιαίτερη δυσπιστία και «τελικά συνιστά ηθική απαξίωση» εις βάρος όσων έχουν ταυτόχρονα τις ιδιότητες του επιτηδευματία και του μικροϊδιοκτήτη.

Αύξηση αντικειμενικών αξιών
Σχετικά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ο κ. Παραδιάς σημείωσε τα ακόλουθα:
«Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπήρξαν ως τώρα "πολιτικό" εργαλείο παρέμβασης των κυβερνήσεων στην αγορά των ακινήτων αλλά κυρίως στη φορολογία τους. Οι αξίες αυτές χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων τόσο σε δικαιοπραξίες όπου υπάρχει το στοιχείο της συναλλαγής (αγοραπωλησίες κ.λπ.), όσο και στις οικογενειακές δικαιοπραξίες και σχέσεις (γον. παροχές, κληρονομιές κπ.), όπου ουδεμία υφίσταται συναλλαγή».
«Η οξύτατη κρίση στην κτηματαγορά που άρχισε προ πενταετίας, και η οργανωμένη "κατεδάφιση" της αξίας των ακινήτων, μέσω της επιβολής βαρύτατου ΦΑΠ, τεκμηρίων ακόμη και στην αγορά πρώτης κατοικίας, μειώσεων μισθωμάτων και ομοβροντίας άλλων μέτρων, δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό θα αποτελούσε πραγματική ταφόπλακα στην οικοδομή, την αγορά αλλά και την ίδια την εθνική μας οικονομία», τόνισε.

Για τις αντικειμενικές αξίες, ιδιαίτερα των επαγγελματικών ακινήτων, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τα εξής:

1) Τη μείωση των τιμών ζώνης σε πολλές υπερτιμημένες περιοχές, οι οποίες έχουν ήδη χάσει την αγοραστική τους αξία για διάφορους λόγους (εγκατάλειψη, γκετοποίηση, εγκληματικότητα κ.λπ.).

2) Τη μείωση των συντελεστών εμπορικότητας σε όλα τα επαγγελματικά ακίνητα της χώρας, τουλάχιστον κατά το 50% του πέραν της μονάδας ύψους τους.

3) Την προσαύξηση των μειωτικών συντελεστών παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτιρίων κατά 10-20%, λόγω της παλαίωσης του κτιριακού δυναμικού της χώρας μας.

4) Ειδικά για τα επαγγελματικά γραφεία, την αποσύνδεση της αντικειμενικής αξίας τους από το συντελεστή εμπορικότητας των ισογείων καταστημάτων και την προσθήκη μειωτικού συντελεστή έλλειψης χώρου υγιεινής αποκλειστικής χρήσης εντός του γραφείου.

5) Τον συνυπολογισμό του κριτηρίου βάθους, και των λοιπών μειωτικών συντελεστών.

Αλυσιδωτές επιτπώσεις σε φόρους, εισφορές και πρόστιμα

Α) Τεκμαρτά εισοδήματα από ακίνητα: Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία αναλόγως εμβαδού και τιμής ζώνης, τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης 18-45% και τεκμαρτό εισόδημα λόγω αγοράς πρώτης κατοικίας 18-45%.

Β) Φόροι - τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων: ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή 23%, φόρος μεταβίβασης 8-10%, φόρος χρησικτησίας 8-10 %, φόροςαΑνταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων) 4-5%, φόρος διανομής ακινήτων 2-2,5%, δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων 3% επί ΦΜΑ, τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη, μεταγραφή συμβολαίων) 6,50+1,25% και πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων 4,5-7,5%.

Γ) Φόροι κληρονομιάς/γονικής παροχής & δωρεάς ακινήτων: Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

Α' Κατηγορία: προς τέκνα (γονική παροχή), εγγονούς, συζύγους, γονείς 5-10%
Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες .κλπ. 5-20%
Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20-40%

Δ) Φόρος Δωρεάς ακινήτων

Α' Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς 5-20%
Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ. 10-30%
Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους 20-40%

Δ) Ετήσιοι φόροι επί της κατοχής ακινήτων: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1.1.2010 1%-2% (φυσικά πρόσωπα), 6% (νομικά πρόσωπα), Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (κτίσματα+οικόπεδα) 0,25-0,35%, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών 15%.

Ε) Κτηματολόγιο-Πολεοδομικά πρόστιμα & εισφορές: Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο 1% επί αντικειμενικής αξίας, πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής/διατήρησης αυθαιρέτων 100%/50% ετησίως, πολεοδομικά πρόστιμα αλλαγής χρήσης (ημιυπαιθριοι κ.λπ.) 5%-15% εφάπαξ, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης (Ν.1337/83) σε γη έως 60% και σε χρήμα έως 25%.



Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!