Το περιεχόμενο αυτών των επιστολών είναι αποκαλυπτικό, σε βαθμό τέτοιο που λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την κατάθεση του Σ. Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του σκανδάλου δωροδοκιών της Siemens να εγείρεται και ζήτημα Intracom.
Τα εμβάσματα
Ο Π. Καρακώστας, οιονεί κατηγορούμενος, που βρέθηκε με εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, με τις επιστολές του προς την ηγεσία της Intracom, που έχει αποστείλει από τον Μάιο του 2004 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2005, ζητάει να πληρωθεί για τον παρασκηνιακό ρόλο που υποστηρίζει ότι διαδραμάτισε, προκειμένου να χειραγωγηθούν οι κοστολογικοί έλεγχοι που έκανε ο ΟΤΕ στις εκτελεστές προγραμματικές συμβάσεις. Οι έλεγχοι αυτοί ήταν ουσιαστικά «μαϊμού» και οι δύο εταιρείες κατόρθωσαν να κρατήσουν ψηλά τις τιμές τους, εξουδετερώνοντας και τις τρεις δικλίδες που περιείχαν οι συμβάσεις-μαμούθ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις επιστολές αυτές προς την Intracom, που ήδη βρίσκονται στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Π. Καρακώστας ζητά «δεδουλευμένα» 550.000 ευρώ, γιατί ωφελήθηκαν, όπως γράφει, από το ρόλο που του ανέθεσαν και γιατί ξόδεψε χρήματα για να οργανώσει ομάδα συνεργατών, η οποία χειραγώγησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ.
Ισχυρίζεται ότι καταστράφηκε, γιατί δανείστηκε για να γίνει η δουλειά τους στον ΟΤΕ και έχει λάβει από αυτούς μόνο 70.000 ευρώ, γράφει, ενώ του χρωστούν χρήματα από τον κοστολογικό έλεγχο που έγινε από το 1999!
Αντίθετα, αναφέρει, η Siemens τον πλήρωσε στο ακέραιο για τη δουλειά με τους συμβούλους, κατονομάζοντας τον Πρόδρομο Μαυρίδη, τότε γενικό διευθυντή της εταιρείας που είχε διαδεχθεί τον φίλο του Ηλία Γεωργίου.
Ο άνθρωπος-κλειδί
Ο Π. Καρακώστας με τις επιστολές αυτές εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που λειτούργησε για να ωφεληθούν και η Siemens και η Intracom από τους κατ' επίφασιν κοστολογικούς ελέγχους, οι οποίοι δεν τις υποχρέωσαν να πριονίσουν τιμές αλλά κέρδη, παρά το ότι οι τιμές για την ψηφιακή τεχνολογία της δεκαετίας του 1980 διεθνώς έβαιναν μειούμενες.
* Στην προσωπική επιστολή προς τον Σωκράτη Κόκκαλη ο Π. Καρακώστας επικαλείται τη μεταξύ τους συμφωνία από το 1996 (προφανώς προφορική), χωρίς την οποία δεν θα έκλειναν οι προγραμματικές συμφωνίες τον Δεκέμβριο του 1997, ούτε θα αβγάτιζαν. Καρφώνει στον Σωκράτη Κόκκαλη τους στενούς συνεργάτες του, πιθανολογώντας ότι εν αγνοία του καθυστερούν και δεν τον πληρώνουν.
* Ανακατεύει σε όλη αυτή τη σκοτεινή συναλλαγή την τότε ηγεσία της Intracom, αναφερόμενος σε συγκεκριμένες συναντήσεις και συνεννοήσεις για χειρισμούς, ώστε το περιβόητο benchmarking στη σύμβαση 8004 να μην υποχρεώσει την Παιανία να επιστρέψει στον ΟΤΕ πολλά δισεκατομμύρια δραχμές.
* Κατά τον Π. Καρακώστα, όλη η συμφωνία για τον ρόλο που του είχε ανατεθεί από την Intracom τελούσε εν γνώσει του τότε β' αντιπροέδρου της εταιρείας Κ. Τσουκαλίδη και του μέλους του δ.σ. Γ. Αννινου. Ενημερωμένος γι' αυτήν ήταν και ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Intracom Γ. Δεληγιάννης (ορίστηκε στη θέση αυτή τον Δεκέμβριο του 2003) και αρχικά φαίνεται πως επικαλείτο άγνοια της άτυπης «συμφωνίας».
Ηταν η εποχή που στο δ.σ. της Intracom είχε τοποθετηθεί ως μέλος ο πρώην πρόεδρος της Siemens Ελλάδος, που μόλις είχε συνταξιοδοτηθεί απ' αυτήν, ο Volket Jung, ενώ γ' αντιπρόεδρος ήταν η σημερινή ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Φερονίκη Τζαβέλλα, με τον Κ. Δημητριάδη να κατέχει τη θέση του α' αντιπροέδρου.
* Εντύπωση προκαλεί πως μία από τις επίμαχες επιστολές προς τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Intracom Γ. Δεληγιάννη, ο άτυπος σύμβουλος την κοινοποιεί και προς τον πρόεδρο Μαυρίδη! Επίσης κάνει λόγο για συμφωνημένη αμοιβή του που αντιστοιχεί στο 0,5% της έκτης εκτελεστής σύμβασης της Intracom, η οποία υπεγράφη το 2002 και ήταν ύψους 11,4 δισ. δρχ. ή 33,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 160.000 ευρώ!
«Δεν είχα σχέση»
Πάντως, την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Σ. Κόκκαλης ρωτήθηκε από τον Πάνο Καμμένο, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, για το αν γνωρίζει ή αν είχε συναλλαγές με κάποιον από τους ενδιάμεσους διακινητές του χρήματος της Siemens κατονομάζοντας και τον Π. Καρακώστα, εκείνος απάντησε:
«Ο Καρακώστας, απ' ό,τι ξέρω, ήταν ένας άνθρωπος που κυκλοφορούσε στην αγορά, αλλά εγώ προσωπικά δεν είχα καμία σχέση μαζί του».
Απ' ό,τι φαίνεται, ο Σ. Κόκκαλης στην Εξεταστική Επιτροπή ή ψευδομαρτύρησε ή είπε λόγια του αέρα. Ομως οι επιστολές είναι γραμμένες και έχουν κατασχεθεί. Τα γραπτά μένουν. Και απομένει να αξιολογηθούν από την τακτική Δικαιοσύνη και από την Εξεταστική.
Η «Κ.Ε.» την Παρασκευή επικοινώνησε με τον Π. Καρακώστα που ρωτήθηκε για τη σχέση του με την Intracom και τον Σ. Κόκκαλη. Η ερώτηση τον αιφνιδίασε και μας είπε: «Δεν θέλω να απαντήσω γι' αυτό. Καταλαβαίνω γιατί με ρωτάτε, θέλετε να κάνετε κι εσείς τη δουλειά σας, όμως εμένα με απασχολεί η δεινή θέση στην οποία έχω περιέλθει. Προετοιμάζομαι για την κατάθεσή μου στην Εξεταστική που έχει ορισθεί για την Τρίτη και θα καταθέσω εκεί υπόμνημα για τους λογαριασμούς μου. Αλλωστε, το θέμα που με ρωτάτε δεν αφορά την Εξεταστική Επιτροπή που ασχολείται μόνο με τη Siemens. Παγιδεύτηκα, έκανα κακούς χειρισμούς στην πρώτη μου κατάθεση και να τώρα, είμαι κατηγορούμενος. Με καταβαράθρωσαν, εισέβαλαν στο σπίτι μου και στο γραφείο μου σαν να ήμουνα τρομοκράτης. Λέτε ότι ο εισαγγελέας δεν είδε σε τι κατάσταση είμαι;»
Σύμβαση-colpo grosso
Η Intracom τον Δεκέμβριο του 1997 υπέγραψε με τον ΟΤΕ τη μεγαλύτερη σύμβαση όλων των εποχών.
Το αρχικό της ύψος ήταν 222,7 δισ. δρχ. Ομως μετά την εκτέλεσή της, που πραγματοποιήθηκε μέσω έξι διαδοχικών παραγγελιών του ΟΤΕ από το 1997 μέχρι και το 2002, αυτή εκτινάχθηκε στα 328,3 δισ. δρχ. ή 963,7 εκατ. ευρώ, γιατί κρυφά προστέθηκαν σ' αυτή και νέα υλικά. Η σύμβαση 8004 της Intracom με τον ΟΤΕ έχει μείνει στο απυρόβλητο και η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί μ' αυτήν.
Πάντως, πέραν της σύμβασης 8004 κατά την περίοδο που αυτή εξελίσσετο και πέραν της μεγέθυνσής της κατά 47% από την αρχικώς υπογραφείσα, ο ΟΤΕ εξακολουθούσε από το παράθυρο να κάνει απευθείας αναθέσεις και μάλιστα υλικών παρωχημένης τεχνολογίας.
Ετσι οι προμήθειες της περιόδου αυτής έφθασαν συνολικά για την Intracom τα 1,2 δισ. ευρώ και για τη Siemens 889,7 εκατ. ευρώ. Σύνολο πληρωμών για τον ΟΤΕ 2,2 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια σε Intracom και Siemens.
Η προγραμματική σύμβαση πάντως του ΟΤΕ με την Siemens, η επίδικη 8002, είχε αρχικό εγκεκριμένο ύψος 158 δισ. δρχ. και έκλεισε στα 236,1 δισ. δρχ., εκτινασσόμενο κατά 50% μετά τις 6 εκτελεστές παραγγελίες.
Αυτά συνέβησαν μόνο στον ΟΤΕ εν Ελλάδι, γιατί η φάμπρικα αυτή εξήχθη και στις διεθνείς επενδύσεις του σε Ρουμανία, Αρμενία κ.ά., όπου απωλέσθη κάθε έλεγχος.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ