που υπέστη από την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens ζητεί από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αλέξανδρο Τζεφεράκο, η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα, με νέα παραγγελία του, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης εισηγείται στον κ. Τζεφεράκο να ασκήσει αγωγές εναντίον όλων των εμπλεκομένων, που προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, προκειμένου να αποκατασταθεί κάθε ζημία που υπέστη το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα, ενώ προτείνει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών τους.
Όπως υπολογίζει η Επιτροπή, το ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των προμηθειών και υπηρεσιών της Siemens στην Ελλάδα, που συνίσταται στην καταβολή των μιζών, 8% για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, 2% για τα πολιτικά πρόσωπα.
Ο κ. Βαλυράκης χαρακτήρισε την υπόθεση Siemens «διεθνές οργανωμένο έγκλημα με σκοπό την εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου» και τόνισε ότι η συμπληρωματική ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της επιτροπής αποτελεί «πολύ σημαντική τροπή και επιτυχία».
Χρησιμοποίησε επίσης σκληρή γλώσσα στην απελθούσα κυβέρνηση και στην τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης. «Υπήρχε μία πολυετής και πολυεπίπεδη οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο. Όταν ξεκίνησε η δικαστική έρευνα υπήρχαν από την έρευνα της Δικαιοσύνης και στη διάθεσή της για αποστολή στη Βουλή μη παραγεγραμμένα αδικήματα», ανέφερε. Επέμεινε ότι η συγκάλυψη προήλθε και από την εκτελεστική εξουσία, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, από τον Οργανισμό, για να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. «Θα έπρεπε», είπε, «ο κ. Βουρλούμης να έχει απομακρυνθεί και για λόγους δεοντολογίας, πέραν των λόγων ουσίας».
Ο πρόεδρος της εξεταστικής χαρακτήρισε ξεχωριστό ποινικό και αστικό κεφάλαιο τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, ύστερα από τα στοιχεία που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Παντελεήμονα Καρακώστα και από τα οποία προκύπτει χειραγώγηση στελεχών της Price Waterhouse & Coopers όταν διενεργούσαν κοστολογικούς ελέγχους από το 2000- 2003 στον ΟΤΕ. «Αν είχαμε σύμμαχο στον ΟΤΕ θα είχαν αποκαλυφθεί οι αποκλίσεις και θα είχαν διορθωθεί», σχολίασε.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ζήτησε να κατατεθούν οι συνθέσεις των Επιτροπών και οι σύμβουλοι για τις εκτελεστές συμφωνίες του ΟΤΕ που σύμφωνα με τις καταθέσεις Καρακώστα αλλά και από τα κατασχεθέντα έγγραφα, πληρωνόντουσαν με μαύρα χρήματα, προκειμένου να αλλοιώνουν τα στοιχεία, προκαλώντας έτσι τεράστια ζημιά στον ΟΤΕ.
Εν τω μεταξύ, το έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα και αρχίζει το έργο σύνταξης των πορισμάτων. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου εξάλλου αναμένεται να μεταβεί στο Μόναχο αντιπροσωπεία της Εξεταστικής προκειμένου να εξετάσει τόσο τη σημερινή διοίκηση της Siemens όσο και τους μάρτυρες, πρώην στελέχη της εταιρείας, Σίκατσεκ, Κουτσενρόϊτερ και Χριστοφοράκο.
Για την Πέμπτη εκτός του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου κ. Σανιδά, έχει κληθεί να καταθέσει και η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Παντελεήμονα Καρακώστα, Ουρανία Ζυγογιάννη. Παράλληλα, την άλλη εβδομάδα εκτός της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου και του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, θα καταβληθεί προσπάθεια να καταθέσουν όσοι έχουν περιληφθεί στη λίστα του εισαγγελέα κ. Γκρόζου, και φέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδέκτες χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία».
naftemporiki.gr