tromaktiko: Η αγορά smartphone στο στόχαστρο της Intel

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η αγορά smartphone στο στόχαστρο της Intel



Δεκτή έγινε στις 30 Αυγούστου 2010 η προσφορά 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,103 δισ. ευρώ) σε μετρητά από την Intel στην γερμανική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών Infineon για την εξαγορά του τμήματος ασύρματης δικτύωσης Infineon Wireless Solutions Business (WLS). Η εξαγορά, που αναμένεται να...
ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2011, θα διευρύνει την γκάμα των προϊόντων ασύρματης δικτύωσης Wi-Fi και 4G Wi-Max της Intel και θα στηρίξει τα σχέδια της Intel για το επερχόμενο LTE. H τεχνολογία της Infineon θα ενσωματωθεί σε λάπτοπ με τσιπ Intel Core και «μυριάδες» συσκευές με επεξεργαστές Intel Atom, smartphone, netbook tablet και άλλες συσκευές με ενσωματωμένους επεξεργαστές. Κυρίως όμως θα περιέλθει στα περιέλθει στα χέρια της Intel η εταιρεία που κατασκευάζει τσιπ για τα δημοφιλή Apple iPhone και θα επαναφέρει γρήγορα, όπως απαιτείται, την εταιρεία στον κόσμο των λιτοδίαιτων επεξεργαστών για smartphone, μια αγορά από την οποία είχε επιλέξει να εξέλθει το 2006 πουλώντας το ειδικό τμήμα, στο πλαίσιο περικοπής εξόδων. Σε ότι αφορά την Apple, ο ρόλος της Infineon εθεωρείτο τόσο σημαντικός που οι φήμες έλεγαν ότι θα έπρεπε να την εξαγοράσει η Apple.

Η Wireless Solutions Business της Infineon παρέχει τις υπηρεσίες της στους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με την Intel, η εξαγορά της θα στηρίξει τον δεύτερο πυλώνα της στρατηγικής της αμερικανικής εταιρείας, δηλαδή την ενσωμάτωση της δυνατότητας ασύρματης σύνδεσης στο Ίντερνετ σε όλα τα προϊόντα της και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην τεχνολογία «κυψελωτής» κινητής τηλεφωνίας 2G, 3G και μελλοντικά 4G με την τεχνολογία LTE. Από την άλλη, η πώληση της WLS θα επιτρέψει στην Infineon να εστιάσει στις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως της αυτοκίνησης, των βιομηχανικών τσιπ και τσιπ για εφαρμογές ασφάλειας.

H WLS κατασκευάζει επεξεργαστές baseband, πομποδέκτες ραδιοσυχνοτήτων, ολοκληρωμένα κυκλώματα για τη διαχείριση ενέργειας, τσιπ δικτύωσης και συνοδευτικό λογισμικό. Τα προϊόντα της αφορούν στην ομαλή μετάδοση φωνής και δεδομένων από τη ραχοκοκαλιά των δικτύων επικοινωνιών έως τον τελικό συνδρομητή. Τα ετήσια έσοδά της ανέρχονται στα 917 εκατομμύρια ευρώ και συνιστούν το 30% των ετήσιων εσόδων της Infineon, τα οποία πέρσι ανήλθαν στα 3,03 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα η Intel έκανε την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της: αγόρασε την εταιρεία ανάπτυξης προγραμμάτων προστασίας από ιούς, McAfee αντί του αστρονομικού ποσού των 7,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζει την θωράκιση των φορητών τσιπ της. Από την άλλη, το 2009 αγόρασε την Wind River Systems αντί 884 εκατομμυρίων δολαρίων, εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού με την οποία στήριξε την ανάπτυξη του ανοικτού Moblin (Mobile Linux) για κινητά τηλέφωνα.

Με την εξαγορά του τμήματος της Infineon η Intel ανταγωνίζεται τις Qualcomm, Texas Instruments και STMicroelectronics, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να τις απειλεί, αφού αυτές οι τρεις μαζί κατέχουν τη μισή αγορά τσιπ για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τη στιγμή που το τμήμα της Infineon μόλις το 5%, σύμφωνα με την Gartner. Από την άλλη, η Intel επενδύει κάθε χρόνο μόνο σε έρευνα και ανάπτυξη περί τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!