Το ίδιο αρνητικό κλίμα προφανώς όχι στην...
έκταση της Ελλάδος επικρατεί και στην Ιρλανδία όπου το spread βρέθηκε στις 374 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.
Διεθνείς επενδυτές αποστρέφονται το ρίσκο των ελληνικών, Ιρλανδικών και Πορτογαλικών ομολόγων και έτσι εξηγείται γιατί το spread στην Ελλάδα βρίσκεται στις 940 μονάδες βάσης και στην Πορτογαλία τα CDS στις 330 μονάδες βάσης.
Με δεδομένα τα κεφαλαιακά προβλήματα αλλά και ρευστότητας πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών η έκθεση σε ομόλογα χωρών μεγάλου ρίσκου πλέον δεν ενδείκνυται.
Και ενώ αυτό αφορά επενδυτικές στρατηγικές η διατήρηση του spread στα ελληνικά ομόλογα στις 940 μονάδες βάσης στέλνει ένα καθαρό μήνυμα η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.
Το μήνυμα αυτό δεν στηρίζεται σε υποθέσεις αλλά σε πραγματικά στοιχεία όπως π.χ. τα έσοδα του οκταμήνου που εμφανίζουν μεγάλη μαύρη τρύπα 3,5 δις ευρώ.
Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία χώρα που να έχει τεθεί εκτός αγορών, να χρηματοδοτείται από μηχανισμό και το spread να υποδηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται την ζώνη της χρεοκοπίας.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αποδόσεις;
Δύο παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.
Το φθηνότερο ομόλογο βάση τιμής ο Αύγουστος 2014 εμφανίζει απόδοση 12,5% και το ακριβότερο ελληνικό ομόλογο Μάρτιος 2011 με απόδοση 5,90%.
Τι δείχνουν όλα αυτά ότι η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει την χρεοκοπία και κατ΄ ουσία την λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους.
www.bankingnews.gr