tromaktiko: Πτώση των spreads προβλέπουν μεγάλες τράπεζες

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πτώση των spreads προβλέπουν μεγάλες τράπεζες



Την θετική πρόβλεψη ότι την επόμενη διετία τα spreads των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα...

 παρουσιάσουν αποκλιμάκωση - όπως και των αντίστοιχων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας – έκαναν την Δευτέρα 15 μεγάλες διεθνείς τράπεζες που συνεργάζονται ως βασικοί διαπραγματευτές με το Γερμανικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.Το θέμα ανέδειξε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι αυτή η προοπτική οδηγεί μεγάλες επενδυτικές τράπεζες - όπως η HSBC, η Goldman Sachs και η Societe Generale - να συστήνουν στους πελάτες τους την αγορά ελληνικών ομολόγων.



Αποκλιμάκωση την επόμενη διετία


Σύμφωνα με το Bloomberg οι τράπεζες προβλέπουν μείωση του spread των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων (σ.σ.: της διαφοράς της απόδοσης τους σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών) από τις 913 μονάδες βάσης (9,13 ποσοστιαίες μονάδες) την περασμένη Παρασκευή στις 809 στο τέλος του 2010, στις 638 στο τέλος του 2011 και στις 477 στο τέλος του 2012.


Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις που έγιναν από τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 650, τις 450 και τις 120 μ.β. στο τέλος του 2010, του 2011 και του 2012, αντίστοιχα. Οι πιο απαισιόδοξες τράπεζες προβλέπουν τα spreads στις 1.000, τις 900 και τις 700 μ.β., αντίστοιχα.


Την ίδια ώρα για την Ιρλανδία, η μέση πρόβλεψη είναι ότι τα spreads θα υποχωρήσουν από τις 387 μ.β. στις 299 το 2010, τις 222 το 2011 και 155 μ.β. το 2012. Για την Πορτογαλία, η μέση εκτίμηση είναι ότι τα spreads θα υποχωρήσουν στις 293, τις 227 και 157 μ.β., ενώ για την Ισπανία στις 157, τις 126 και 91 μ.β.


Σύμφωνα με το Bloomberg, η HSBC και η Goldman Sachs συστήνουν στους πελάτες τους την αγορά 30ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, οι τιμές των οποίων έχουν μειωθεί στο 50% της ονομαστικής αξίας τους. Την ίδια στιγμή η γαλλική τράπεζα Societe Generale συνιστά την αγορά τριετών ελληνικών ομολόγων, καθώς θεωρεί ότι θα υπάρξει ένα ράλι τιμών στα διετή ομόλογα που θα επεκταθεί και στα ομόλογα με μακρύτερη λήξη.


«Οι περιφερειακές χώρες επιτυγχάνουν τους στόχους για τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους», εκτίμησε ο Christoph Rieger, επικεφαλής της διεύθυνσης στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, προσθέτοντας ότι στο τέλος του έτους «η εικόνα θα είναι αρκετά ενθαρρυντική από την άποψη αυτή».


Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Pimco, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ταμείο στον κόσμο που επενδύει σε ομόλογα, «η αποτυχία να μειωθούν τα spreads κινδύνου σημαίνει ότι η διάσωση του δημόσιου τομέα δεν αποδίδει» και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέας μετάδοσης των κινδύνων.


Το Φθινόπωρο τα stress test των ελληνικών τραπεζών


Την ίδια ώρα το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος, μετέδωσε ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Φθινόπωρο και πιθανότατα τον Οκτώβριο.


Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», το οποίο ανέφερε ότι η τρόικα συμφώνησε με την Τράπεζα της Ελλάδος να αναβάλει ένα μήνα έως το τέλος Οκτωβρίου τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναβολή θα επιτρέψει να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 9μηνο του 2010 καθώς και το αποτέλεσμα της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,7 δις. ευρώ, στην οποία προχωρεί η Εθνική Τράπεζα. "Η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιταχύνει τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που συζητούνται", είπε ανώτατο στέλεχος ελληνικής τράπεζες, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Η συμφωνία της Ελλάδας με την Τρόικα προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ελέγχονται κάθε τρίμηνο για να διαπιστωθεί η κεφαλαιακή τους θέση.






ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ





     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!