μας δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα πραγματικά στοιχεία για το εθνικό χρέος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurostat, που παραχώρησε συνέντευξη στο στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Walter Radermacher, στις 2 Σεπτεμβρίου είχε προειδοποιήσει ότι τα στελέχη της υπηρεσίας, που θα βρεθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, προκειμένου να εκτιμήσουν το συνολικό χρέος της Ελλάδας, θα είναι “ακόμα πιο αυστηρά. Πρόκειται για μία νέα εποχή για τους Έλληνες”, είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη η Eurostat ζήτησε να δει τα συγκεκριμένα αρχεία το Φεβρουάριο.
Στη συνέντευξή του, ο επικεφαλής της Eurostat δήλωσε ότι τα στελέχη θα εξετάσουν, αν οι δανειακές συμβάσεις με τη μορφή swaps, που έγιναν την τελευταία 10ετία, έχουν εγγραφεί στο δημόσιο χρέος.
Μετά την αλλαγή του κανονισμού από την Eurostat το 2008, οι συμβάσεις που γίνονται με τη μορφή swaps πρέπει να υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Eurostat δεν επικύρωσε τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανή μία αύξηση του μεγέθους του κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, μετά από την εξέταση των εκκρεμοτήτων, μεταξύ των οποίων και οι συμφωνίες swap.
Ο κ. Radermacher ανέφερε ότι από την επίσκεψη των στελεχών του στην Ελλάδα θα έχει τις λεπτομέρειες που χρειάζεται η Υπηρεσία του, ώστε να αναθεωρήσει το ύψος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων - για το χρέος και το έλλειμμα - σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις 22 Οκτωβρίου.
Ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat είπε στην ίδια συνέντευξη ότι “η περίπτωση της Goldman Sachs (σ.σ.:των swaps που έγιναν το 2000 και το 2001 με την τράπεζα αυτή) ήταν η αρχή” και ότι “υπάρχουν περισσότερες, ή αρκετές, συναλλαγές αυτού του είδους που πρέπει να αποσαφηνίσουμε”.
Τέλος, ο κ. Radermacher πιστεύει ότι η Ελλάδα σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα swaps χρέους από το 2008, όταν άλλαξε ο κανονισμός της Eurostat.
“Δεν έχουμε δει τα συμβόλαια των swaps”, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και επίσης σημείωσε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε δάνεια με τη μορφή swaps - όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο - αλλά πρόσθεσε ότι αυτές προσάρμοσαν ανάλογα το χρέος τους μετά την αλλαγή του κανονισμού.
Στο ρεπορτάζ του, το Bloomberg υπενθυμίζει, ότι πλέον η Eurostat έχει αυξημένες αρμοδιότητες, που της επιτρέπουν να ελέγχει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας χώρας, εάν μπορεί να αποδείξει, πως τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι ακριβή.
Πηγή: contra.gr