tromaktiko: Γκάφα με την πρόωρη συνταξιοδότηση 100.000 μητέρων ανηλίκων!

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Γκάφα με την πρόωρη συνταξιοδότηση 100.000 μητέρων ανηλίκων!



Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Αμφιβολίες για το αν πρέπει ή όχι να εφαρμοστεί από το 2011 η επίμαχη διάταξη του Ασφαλιστικού που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη συνταξιοδότηση ίσως και 100.000 εργαζόμενες μητέρες στην επόμενη 2ετία ακόμη και χωρίς να έχουν ανήλικο παιδί, διατυπώνει το ΙΚΑ ζητώντας νέες οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας, παρά την αρχική εγκύκλιο!
Επικαλούμενα το κόστος που συνεπάγεται η μαζική αποχώρηση των ασφαλισμένων που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος, στελέχη του Ιδρύματος, όπως επίσης και της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (έστω και σιωπηρά) διαπιστώνουν τώρα, αφού ψηφίστηκε ο νόμος, ότι έτσι όπως έχει περάσει η εν λόγω διάταξη θα διατηρήσει τις πρόωρες συντάξεις επιβαρύνοντας σημαντικά τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος. Πολλοί μιλούν για «γκάφα», βλέποντας εκ τω υστέρων ότι η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο Ασφαλιστικό.
Για το θέμα έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις και μάλιστα το ΙΚΑ, θορυβημένο, ζήτησε νεότερες οδηγίες από το υπουργείο, ώστε να «επαναβεβαιωθεί» αν τελικά θα προχωρήσει αυτούσια η εφαρμογή του νόμου για το συγκεκριμένο άρθρο (άρθρο 10 παρ. 17, περιπτώσεις α’ β’ γ’ δ’).
Η εν λόγω διάταξη αφορά όσες έχουν ασφαλιστεί σε ταμεία μισθωτών πριν από το 1993 και δίνει τη δυνατότητα σε μια εργαζόμενη που είχε ή έχει 5.500 ένσημα, με ανήλικο παιδί, να βγει στη σύνταξη στα 50 με μειωμένη ή στα 55-60 με πλήρη, ακόμη και όταν τα όρια ηλικίας θα έχουν πάει στα 65 και ανεξάρτητα από το αν θα έχει ανήλικο παιδί! Και αυτό γιατί η διάταξη αποδεσμεύει την ηλικία από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και «ζητάει» μόνο να υπάρχουν 5.500 ένσημα με ανήλικο παιδί.
Οι οδηγίες από το υπουργείο για το πώς θα εφαρμοστεί η διάταξη ετοιμάστηκαν την Παρασκευή, και, όπως πληροφορείται ο «Α.Τ.», θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος εντός των ημερών, με την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης θα ανάβει εκ νέου το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν τα Ταμεία στην εφαρμογή της επίμαχης διάταξης χωρίς ουσιαστικά να διαφοροποιεί το πνεύμα της πρώτης εγκυκλίου…
Ενα από τα ερωτήματα αφορούσε και το αν οι εν λόγω ασφαλισμένες θα έχουν και τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης από το 2011. Κι εδώ η απάντηση είναι καταφατική, για όλους τους αναγνωριζόμενους χρόνους εκτός από τον πλασματικό χρόνο (1 έως 5 έτη) του ν. 3655/08.
Ηδη, από μια πρώτη καταγραφή που έχει ζητηθεί από το ΙΚΑ, διαπιστώθηκε ότι περίπου 25.000 ασφαλισμένες έχουν θεμελιώσει τη βασική προϋπόθεση, δηλαδή έχουν τα 5.500 ένσημα με ανήλικο παιδί και μπορούν να φύγουν οποτεδήποτε σε ηλικία από το 50ό ώς το 55ο έτος, έστω και αν τότε δεν θα έχουν ανήλικο παιδί, και ανεξάρτητα από το εάν ο νόμος θα προβλέπει ως όριο ηλικίας εξόδου το 60ό έτος για μειωμένη και το 65ο έτος για πλήρη σύνταξη!
Επιπλέον μέσα στην επόμενη διετία, όπως εκτιμάται από αρμόδια στελέχη, άλλες 100.000 γυναίκες θα μπορούν να φύγουν πρόωρα (στο 57ο έτος) αναγνωρίζοντας χρόνο ασφάλισης για να πιάσουν τα 5.500 «ένσημα» αν δεν τα έχουν σήμερα.
Η διάταξη (που είναι πιο ευνοϊκή και από αυτή του Ν. Πετραλιά) σημαίνει ότι αν σήμερα μια εργαζόμενη είναι 48 ετών και έχει 5.500 ένσημα με ανήλικο παιδί, κατοχυρώνει το δικαίωμα να αποχωρήσει από τα 50 της χωρίς να την «πιάσουν οι δαγκάνες» του Ασφαλιστικού!
Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι θα μπορεί να φύγει με «τις διατάξεις των μητέρων» ακόμη και όταν το παιδί της ενηλικιωθεί και παντρευτεί ή πάει φαντάρος! Ιδού πώς: Εργαζόμενη 47 ετών σήμερα με 5.500 ένσημα και παιδί σε ηλικία 17 ετών μπορεί να αποχωρήσει στα 50 της (μειωμένη) ή στα 55 της (πλήρη σύνταξη), έστω κι αν τότε (2013 ή 2018) το παιδί της θα έχει περάσει τα 20! Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος θα ζητάει τότε το 60ό ή το 65ο έτος, η εν λόγω εργαζόμενη δεν θα θιγεί καθόλου καθώς θα έχει κλειδώσει τη συνταξιοδότησή της με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν τη στιγμή εκείνη που έχει 5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί!
Μέσα από την παράγραφο 17 όμως, του άρθρου 10 του ασφαλιστικού νόμου 3863/10 ανοίγει και άλλη «ιστορία». Αφορά τις γυναίκες που ανήκουν σε άλλες κατηγορίες (π.χ. συνταξιοδότηση με 10.000 ένσημα, σε ηλικία 62 και άνω), οι οποίες ανακαλύπτουν ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τη διάταξη για τις μητέρες ανηλίκων, χωρίς να περιμένουν να γίνουν 62 ετών, αλλά «αύριο το πρωί» με μόνη προϋπόθεση το παιδί τους να ήταν ανήλικο όταν είχαν 5.500 «ένσημα»!
Αυτές οι προϋποθέσεις είναι που θορύβησαν το ΙΚΑ και στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς είδαν πως με τον τρόπο αυτό θεμελιώνονται δικαιώματα για αθρόες συνταξιοδοτήσεις μητέρων και μη, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια! Το κόστος θα γονατίσει το ΙΚΑ, καθώς δεν έχει μόνο τις εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζει, αλλά και τις εργαζόμενες στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες οι οποίες επίσης μπορούν να πατήσουν σε ανάλογες διατάξεις.
Και στο καίριο ερώτημα ζητείται υπεύθυνη απάντηση από τους αρμοδίους: Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τα λεφτά;

Παράδειγμα:

* Ασφαλισμένη που σήμερα είναι 48 ετών, έχει 5.500 «ένσημα», (ήτοι 18 χρόνια και 3 μήνες) και ανήλικο παιδί, μπορεί να βγει στη σύνταξη, στα 55 της, έστω κι αν τότε το παιδί της δεν θα είναι ανήλικο και παρά το γεγονός ότι το όριο ηλικίας θα είναι στο 65ο έτος!

* Ασφαλισμένη που είναι 51 ετών έχει ανήλικο και 4.800 «ένσημα», μπορεί να εξαγοράσει χρόνο ασφάλισης (σπουδές, γονική άδεια, χρόνο ανεργίας, κ.ά.) το 2011, ώστε να «κλειδώσει» τα 5.500 ένσημα και να αποχωρήσει είτε στα 52 της με μειωμένη, είτε όταν γίνει 57 για να πάρει πλήρη σύνταξη.
Σημείωση: Αν δεν υπήρχε η κατοχύρωση των 5.500 «ενσήμων» με ανήλικο παιδί, τότε και στην πρώτη περίπτωση, αλλά και στη δεύτερη, οι ασφαλισμένες θα αποχωρούσαν στο 60ό έτος παίρνοντας μειωμένη και όχι πλήρη σύνταξη. Στην πράξη ο νόμος τους χαρίζει μέχρι και 10 χρόνια από την αύξηση του ορίου ηλικίας, φορτώνοντας κι άλλα βάρη στα Ταμεία.

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ 30% ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Η επιστροφή των «πρόωρων συντάξεων» μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα για όσες κάνουν χρήση της σχετικής διάταξης. Για παράδειγμα η αποχώρηση στα 50 (αντί των 55) ή στα 55 (αντί των 60) τιμωρείται πλέον με ποινή 30% στο τελικό ποσό, που σημαίνει σύνταξη 488-530 ευρώ σε μια δύσκολη εποχή. Η απώλεια εισοδήματος θα είναι μόνιμη, ενώ τα έξοδα θα τρέχουν.
Υπάρχει όμως και άλλη μια πιο σημαντική παράμετρος. Εχει να κάνει με το γεγονός ότι η πρόωρη αποχώρηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αναστολή αυτής της χαμηλής έστω σύνταξης.
Οταν η συνταξιούχος των 50 και 52 ετών θελήσει να εργαστεί για να αναπληρώσει και να συμπληρώσει το μηνιάτικό της, θα πρέπει να παραδώσει τη σύνταξή της στο ταμείο, γιατί ο νέος νόμος προβλέπει την αναστολή της σύνταξης για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, εφόσον εργάζονται. Ολα αυτά βέβαια σε θεωρητική βάση, γιατί για να αποκαλυφθεί αν ένας συνταξιούχος απασχολείται, θα πρέπει είτε να τον εντοπίσουν είτε να το δηλώσει ο ίδιος. Οπως συμβαίνει όμως σε πολλές περιπτώσεις, τέτοιας μορφής απασχόληση είναι κρυφή. Ο εργοδότης γλιτώνει την ασφάλιση, ο συνταξιούχος παίρνει σύνταξη και ένα συμπληρωματικό ποσό από αδήλωτη εργασία και οι μεγάλοι χαμένοι είναι δυο: Ο νέος που μένει άνεργος επειδή τη θέση του, την παίρνει με χαμηλότερο μισθό ένας 50άρης συνταξιούχος και το ασφαλιστικό σύστημα, που δεν εισπράττει εισφορές ενόσω θα εξακολουθεί να πληρώνει άλλη μια πρόωρη σύνταξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τις εργαζόμενες μητέρες που ασφαλίστηκαν μετά το 1993. Γι’ αυτή την κατηγορία το δικαίωμα θεμελιώνεται και με τις τρεις προϋποθέσεις: δηλαδή ανηλικότητα παιδιού, χρόνος ασφάλισης (6.000 ένσημα) και ηλικία 55 ετών ώς το 2012 και 65 ετών από το 2013. Η παράγραφος 17 του άρθρου 10 εξαιρεί αυτή την κατηγορία (περίπτωση ε) από τις υπόλοιπες (α-δ) και ορίζει τη θεμελίωση με «τριπλή προϋπόθεση»…
http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=25514


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!