δεκαετίας. Με άλλα λόγια πρόκειται για την ανακάλυψη ενός νέου είδους ανά τρεις ημέρες, σύμφωνα με έκθεση του WWF. Στα νέα είδη περιλαμβάνονται 637 φυτά, 257 ψάρια, 216 αμφίβια, 55 ερπετά, 16 πουλιά και 39 θηλαστικά.
«Αυτή η έκθεση δείχνει σαφώς την απίστευτη ποικιλομορφία της ζωής στον Αμαζόνιο", δήλωσε ο Francisco Ruiz, επικεφαλής της Πρωτοβουλία των Συνθηκών Διαβίωσης Αμαζονίου του WWF.
"Επίσης εξυπηρετεί ως υπενθύμιση του πόσα έχουμε ακόμη να μάθουμε για αυτήν την μοναδική περιοχή, και αυτό που θα μπορούσαμε να χάσουμε, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την ανάπτυξη και την προώθηση της διατήρησης σε περιφερειακό επίπεδο, που παρέχει οικονομική, κοινωνική , καθώς και περιβαλλοντικά οφέλη για τους ανθρώπους της περιοχής και με τα μέλη εκτεταμένη κλιματικές επιρροή του Αμαζονίου", είπε.
Η περιοχή του Αμαζονίου περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος και το σύστημα ποταμών στη Γη. Η περιοχή εκτείνεται σε οκτώ χώρες της Νοτίου Αμερικής καιφιλοξενεί 30 εκατομμύρια ανθρώπους. Αποτελείται από περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη χερσαίων και γλυκού νερού οικοτόπων, από έλη ορεινά και απο πεδινά δάση.
Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 17% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου - μια περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος της Βενεζουέλας, ή δύο φορές το μέγεθος της Ισπανίας.
Η ταχεία επέκταση των περιφερειακών και παγκόσμιων αγορών για το κρέας, η σόγια και τα βιοκαύσιμα έχει αυξήσει τη ζήτηση για γη. Περίπου τo 80% κάποιων δασικών εκτάσεων έχουν αποψιλωθεί από βοειδή που βοσκούν.
Τα δάση του Αμαζονίου αποτελούν όχι μόνο του πλουσιότερο καταφύγιο ζώων στη Γη, αλλά και ''αποθήκη παρακράτησης 90 έως 140 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα''. Η WWF προειδοποιεί ότι η αποδέσμευση έστω και ένα μέρος αυτού του άνθρακα μέσω της περαιτέρω απώλεια δασών και της αλλαγής της χρήσης γης, θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε.
«Πρέπει να υπάρjει άμεση λήψη μέτρων, αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το εφιαλτικό σενάριο", δήλωσε ο Ruiz.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δημιούργησε το 2003 προστατευόμενες περιοχές, για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη πόρους για την προστασία της βιοποικιλότητας του Αμαζονίου.
contra.gr