· Βιταμίνη Α: Απαραίτητο συστατικό για την υγεία των ματιών
o Πηγές: συκώτι, αυγά, μπρόκολο και σπανάκι.
· Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Ορισμένες, όπως η Β6, το φυλλικό οξύ και η Β12, εμποδίζουν την εκδήλωση βλαβών στα μάτια.
o Πηγές: Πατάτα, μπανάνα, φακές, φασόλια, μανιτάρια, τόνος, λαχανικά, όσπρια, τρόφιμα ολικής άλεσης και ξηροί καρποί- η Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, κυρίως κόκκινο κρέας, συκώτι
· ω-3 λιπαρά: Προστατεύουν από την αρτηριοσκλήρυνση, περιορίζουν την καταστροφή των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και μειώνουν τις πιθανότητες εκφυλιστικών νοσημάτων του οφθαλμού.
o Πλούσιες πηγές: λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σαρδέλα
o Τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά: μαλακές μαργαρίνες, λειτουργικοί χυμοί με ω3 από ιχθυέλαια
· Λουτεΐνη και Ζεαξανθίνη: Αντιοξειδωτικές ουσίες με γνωστή και αποδεδειγμένη ευεργετική δράση για την καλή υγεία των ματιών. Βελτιώνουν την όραση και επιβραδύνουν την εξέλιξη στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
o Πηγές: πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι κ.α..
o Η λουτεΐνη προστίθεται συχνά σε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής.
Βάσια Μανίκα,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος