tromaktiko: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24 TΘΤ

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 24 TΘΤ



Επέτρεψε μου σε παρακαλώ να συμφωνήσω μαζι σου στα περισσότερα, από αυτά που αναφέρεις στην ανάρτησή σου.
Ειδικά στο κομμάτι...
‘’Για να αλλάξετε ενα παράθυρο περιμένετε λεφτά αόρατα απο τα ΚΨΜ; Εκε! ι φτάσατε...’’ επέτρεψέ μου να σημειώσω οτι όχι μόνο έφτασε ‘’το σύστημα’’ να περιμένει λεφτά από το Κ.Ψ.Μ (Κέντρου Ψυχαγωγίας Μονάδας )αλλά ακόμη χειρότερα να εξοικονομεί αυτά τα χρήματα από τον ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ και συγκεκριμένα από το φαγητό των στρατιωτών που τεχνιέντως ‘’περικόπτεται’’, υπερτιμολογείται, αλλά και με ψευδείς δηλώσεις για τον αριθμό των στρατιωτών που σιτίζονται. Τα παραπάνω βέβαια δεν άρχισαν να συμβαίνουν τώρα (ίσως βέβαια να εχουν ενταθεί τα φαινόμενα αυτά) αλλά ισχύουν για πάρα πολλά χρόνια.
Βλέπεις κανένας διοικητής δεν τολμά να τα βάλει με το σύστημα και να αρκεστεί, όπως άλλωστε προβλέπουν και οι κανονισμοί, στις αιτήσεις – αναφορές για τις αποκαταστάσεις των φθορών και γενικότερα για την διατήρηση των υποτυπωδών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των στρατιωτών και των στελεχών. Αιτήσεις που με την πρώτη ευκαιρία (επισκέψεις, επιθεωρήσεις κ.τ.λ) θα έπρεπε να επιδεικνύονται (για υπενθύμιση ?) στους προϊσταμένους, αντί να προβάλουν πολύ καλή (αν όχι άριστη) αλλά ψευδή εικόνα ευδαιμονίας. Είναι βλέπεις οι περισσότεροι (διοικητές κυρίως) ‘’ΜΑΡΤΙΟ-ΠΛΗΚΤΟΙ’’ (βλέπε κρίσεις Ε.Δ, που συνήθως γίνονται το Μάρτιο) και τρέμουν κυριολεκτικά στην ιδέα της ‘’κακής’’ εικόνας που θα σχηματίσουν γι’ αυτούς οι προϊστάμενοί τους και τον κίνδυνο να μην χαρακτηρισθούν ‘’προαχθέντες κατά απόλυτο εκλογήν’’. Η κακή εικόνα, όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, εξαρτάται άμεσα από το αν θα παρουσιάζεις – εμφανίζεις τα τυχόν προβλήματα ή θα τα λύνεις μόνος σου, προφανώς με κάθε τρόπο και μέσο....αρκεί να μη αποκαλυφθείς βέβαια γιατί τότε πάλι την ‘’’εβαψες’’.
Γιά το θέμα των τιμών του Κ.Ψ.Μ, προφανώς έχεις δίκιο, να προσθέσω βέβαια και την απαράδεκτη τις περισσότερες φορές ποιότητα των προϊόντων (ειδικά στις τυρόπιτες, στα σάντουϊτς κ.α τα οποία συνήθως προμηθεύονται από συγκεκριμένους προμηθευτές και που ΠΟΤΕ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την προμήθειά τους, δεν ενεργοποιούνται οι ρήτρες (αν υπάρχουν) για τη ΜΗ τήρηση των συμφωνηθέντων, καθώς ΠΟΤΕ η ποιότητα, η εμφάνιση αλλά και η ποσότητα μερικές φορές, Δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που παρουσίασε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα καθαρά ΒΟΥΛΗΣΗΣ της διοίκησης να τα βάλει με το ‘’σύστημα’’ και να καταγγείλει τη σύμβαση, καθώς πάλι θα προκαλέσει την παρέμβαση των προϊσταμένων του, αφού και αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν δεχθεί παρεμβάσεις από διάφορους περίεργους τύπους (Δημάρχους. Βουλευτές ακόμη και Υπουργούς), οι οποίοι με τη σειρά τους φαίνεται να έχουν κάποιες περίεργες συναλλαγές ή εξάρτηση με τους συγκεκριμένους προμηθευτές.
Σωστό σε βρίσκω και στο θέμα των αποδείξεων που ΠΡΕΠΕΙ να εκδίδονται και από τα Κ.Ψ.Μ και που σίγουρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις οικογένειες των στρατιωτών, για τη δικαιολόγηση των εξωφρενικών πολλές φορές εξόδων, που είναι αναγκασμένοι να υποστούν για να μπορέσει το παιδί τους ‘’να υπηρετήσει την πατρίδα’’.

Στο τελευταίο όμως που αναγράφεις ‘’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΠΡΟΣ ΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΩΝ 2500ΕΥΡΩ ΜΙΣΘΟ ΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ΣΠΙΤΙ, ΤΖΑΜΠΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ, ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ...’’ επέτρεψέ μου να διαφωνήσω, καθώς τα πράγματα φίλε μου δεν έιναι ακριβώς έτσι :

1. Καθώς πράγματι ο ΜΙΚΤΟΣ μισθός ενός ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ο οποίος είναι συνήθως ο βαθμός του Διοικητή μιας μονάδας) είναι 2.500 και καταβάλεται σε κάποιον :
• πανεπιστημιακής μόρφωσης,
• πολλές φορές με μεταπτυχιακούς τίτλους και
• σίγουρα με συνεχή συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις και σχολεία καθ όλη τη διάρκεια της καριέρας του τις περισσότερες φορές μακριά από την οικογένειά του και με υποτυπώδεις συνήθως αποζημιώσεις που σίγουρα δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τα έξοδά του,
• με 26-28 χρόνια υπηρεσίας,
• παντρεμένο,
• με 2 παιδιά
• με συνεχείς μεταθέσεις ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της καριέρας του κάθε 2 – 3 χρόνια και πολλές φορές και πιο συχνά ακόμη
• χωρίς ΩΡΑΡΙΟ εργασίας (διαθέσιμος 24/7)
• χωρίς τη δυνατότητα να βρίσκεται με την οικογένειά του κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων του Πάσχα κ.τ.λ

και μετά την επιβολή των κρατήσεων, ο μισθός αυτός καταλήγει περίπου στα 1.700 – 1.800 €. (Συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις για το Β.Ε.Α (προικοδότηση όπως μερικοί βλακωδώς το αναφέρουν), το οποίο Δεν είναι σίγουροι πια για το ΕΑΝ και ΠΟΤΕ θα λάβουν τα παιδιά τους, καθώς και οι αντίστοιχες κρατήσεις για το ΕΦΑΠΑΞ και το Μ.Τ.Σ τα οποία επίσης ΔΕΝ γνωρίζουν ΕΑΝ και ΠΟΤΕ θα τα πάρουν)

2. ‘’ ΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ΣΠΙΤΙ, ΤΖΑΜΠΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ, ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ’’ Στις στρατιωτικές κατοικίες (Σ.Ο.Α) πράγματι το κόστος είναι πολύ χαμηλό (περίπου 120 € για ένα 2άρι) αλλά συνήθως ένας Αξιωματικός θα κάνει χρήση αυτού του προνομίου το πολύ 2-3 φορές στην καριέρα του, δηλαδή 4-6 χρόνια από τα 35 χρόνια υπηρεσίας του (συνήθως δε θα πρόκειται για σπίτια της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 κάκιστα διατηρημένα), τα υπόλοιπα χρόνια θα πρέπει να διαπραγματεύεται από μηδενική βάση το ενοίκιό του κάθε 2-3 χρόνια (ανά μετάθεση), κάτι το οποίο αποτελεί ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ επιβάρυνση για τον οικογενειακό του προϋπολογισμό.
Αν εννοείς τζάμπα μεταφορικά το δικαίωμα του Διοικητή να πάει από το σπίτι του στη μονάδα και αντίστροφα με τη χρήση στρατιωτικού οχήματος (συνήθως τζιπ) αλλά και των υπολοίπων στελεχών να κάνουν το ίδιο (αν είναι τυχεροί με κάποιο λεωφορειάκι ή συνήθως στην καρότσα κάποιου στρατιωτικού οχήματος), αυτό πράγματι ισχύει, αν και στις μέρες μας λίγοι είναι αυτοί που κάνουν χρήση αυτού του προνομίου, καθώς οι περισσότεροι κινούνται πια με τα ιδιωτικά τους οχήματα.
Όσο για το ‘’ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ’’ προσωπικά εγώ τη χαρίζω σε όποιον τη θέλει αν και ... μάλλον μόνο ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ δεν είναι. Το μόνο που μπορώ προσωπικά να μεταφέρω από προσωπική εμπειρία (μετά από πάνω από 2 δεκαετίες υπηρεσίας στο στρατό και πάνω από 15 μεταθέσεις και μετακινήσεις πάνω των 3 μηνών) είναι πως ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΥΩ καθόλου (τους Διοικητές) και σίγουρα ΔΕΝ θα ήθελα να είμαι στη θέση τους, η οποία συνήθως τους φορτώνει με ευθύνες, πιέσεις, στενοχώριες κ.τ.λ
3. Τα εκτός έδρας τώρα που αναφέρεις, δυστυχώς μόνο ΄’’ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΩ...’’ ΔΕΝ είναι.... το πραγματικό ποσό που δικαιούται κάποιος είναι κατά μέσο όρο 110 – 140 € το μήνα και προφανώς δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποζημιώσει το στέλεχος για τις 3-4 (24ωρες) υπηρεσίες το μήνα (δηλαδή 6- 8 εργάσιμα οκτάωρα το μήνα παραπάνω από τους άλλους εργαζομένους) χωρίς να υπολογίσουμε, τη συμμετοχή σε ασκήσεις, προετοιμασίες για επιθεωρήσεις, παραμονή πολλές φορές πέραν του ωραρίου στη μονάδα, για ένα σωρό λόγους κ.τ.λ
Εδώ δεν πρέπει να ξεχάσω βέβαια να αναφερθώ στη ΓΕΛΟΙΑ αποζημίωση που καταβάλλεται για την 24ωρη υπηρεσία τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ και τις ΕΠΙΣΗΜΕΣ αργίες 27 €για Αξιωματικούς από το βαθμό του Λοχαγού και πάνω και 13 ολόκληρα € για τους Υπαξιωματικούς και τους Αξιωματικούς μέχρι και το βαθμό του Υπολοχαγού).
Αγαπητέ συντάκτη του ‘’ 24 TΘΤ’’ παρακαλώ να θεωρήσεις πως οτι γράφω είναι καλοπροαίρετο και σε καμμιά περίπτωση δεν γράφτηκε με διάθεση ανταγωνιστική των όσων ανέφερες (με τα πολλά από τα οποία άλλωστε συμφωνώ).

Με εκτίμηση

Ένας Εργαζόμενος (Λειτουργός όπως συνηθίζαμε κάποτε να λέμε, αλλά και όπως πολλοί ακόμη από εμάς συνεχίζουμε να λέμε) στις Ε.Δ της χώρας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!