tromaktiko: Νέοι φόροι 5,3 δισ. ευρώ το 2011 με αύξηση αντικειμενικών αξιών και νέα τεκμήρια

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Νέοι φόροι 5,3 δισ. ευρώ το 2011 με αύξηση αντικειμενικών αξιών και νέα τεκμήρια



Η πρόβλεψη του Μνημονίου για έσοδα 800 εκατ. ευρώ μόνο από τη «φορολόγηση των αυθαιρέτων», αφορά τα πρόστιμα που ήδη προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτωνΝέα φορολογικά μέτρα ύψους 5,31 δισ. ευρώ έρχονται το 2011, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η...




 έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις (για δεύτερο έτος) θα αποδώσουν 1 δισ. ευρώ, από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών προβλέπονται 700 εκατ. ευρώ, ενώ το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων και τα αυθαίρετα εκτιμάται ότι θα φέρουν στα ταμεία του Δημοσίου επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ.

«Δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα, πέραν των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο», λέει στα Νέα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που ξεκαθαρίζει το τοπίο στο μέτωπο των αυθαιρέτων.

Η πρόβλεψη του Μνημονίου για έσοδα 800 εκατ. ευρώ μόνο από τη «φορολόγηση των αυθαιρέτων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αφορά, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα πρόστιμα που ήδη προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων.

«Απλώς, θα υπάρξει μια μεγαλύτερη κινητοποίηση για την είσπραξη των προβλεπομένων σε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους και όχι νέα τέλη ή φόροι», ξεκαθαρίζει.

Το γεγονός ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010, τα κρατικά έσοδα κινούνται πολύ κάτω από τον στόχο, με συνέπεια τη δημιουργία «μαύρης τρύπας» περίπου 2 δισ. ευρώ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το 2011 το βάρος για την είσπραξη φόρων θα περιέλθει κυρίως στο ΣΔΟΕ και στους φορολογικούς ελέγχους, καθώς και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, με ανακατατάξεις προϊόντων μεταξύ των συντελεστών.

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Όσον αφορά τον ΦΠΑ, το τοπίο θα παραμείνει θολό μέχρι τη νέα επίσκεψη της τρόικας προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα τεθούν επί τάπητος οι εναλλακτικές λύσεις που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών για να μη μεταταγούν μαζικά προϊόντα και υπηρεσίες από τον συντελεστή 11% στο 23%.

Το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 12% ή το 13% με παράλληλη μετάταξη ελάχιστων πολυτελών προϊόντων από τον συντελεστή 11% στο 23%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, κάθε μονάδα αύξησης του ΦΠΑ αυξάνει τα έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ. Έτσι, ακόμα και μια μονάδα αύξησης του χαμηλού συντελεστή θα ήταν επαρκής για την εξεύρεση 1 δισ. ευρώ, εφόσον συνοδεύεται από την παράλληλη ενοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011 (εκτιμάται ότι θα αποδώσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ).

Τεκμήρια και αντικειμενικές αξίες

Η «τσιμπίδα των τεκμηρίων αναμένεται να πιάσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς βάσει υπολογισμών και προβολών, που έχει πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στα δημόσια ταμεία, μπορούν να εισπραχθούν πρόσθετοι φόροι 700 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, στις επιχειρήσεις θα επιβληθούν «πράσινα τέλη» ύψους 300 εκατ. ευρώ για εκπομπές ρύπων, ενώ από τις άδειες και δικαιώματα τυχερών παιχνιδιών θα εισπραχθούν άλλα 700 εκατ. ευρώ.

Αρκετά χαμηλά έθεσε τον πήχη για το 2011 το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά την είσπραξη φόρων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν τμηματικά σε βάθος τριετίας, ώστε να αποδώσουν στο Δημόσιο την περίοδο 2011-2013 περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ρητά ότι το 2011 θα δοθεί βάρος στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, με έμφαση ιδίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα υψηλά εισοδήματα.

Επίσης, θα επιβληθεί η υποχρεωτική τήρηση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση και διακίνηση των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και εταιρειών και Δημοσίου, με άμεση πρόσβαση των φορολογικών αρχών στα αρχεία των ηλεκτρονικών στοιχείων.

Οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ θα γίνονται χωρίς μετρητά, με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή επιταγών. Άλλα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής είναι τα εξής:

* Δημιουργείται περιουσιολόγιο από τη ΓΓΠΣ ως βάση διεξαγωγής διασταυρώσεων.

* Επιβάλλεται η ηλεκτρονική υποβολή μέσω Διαδικτύου όλων των φορολογικών δηλώσεων.

* Συνδέονται τα εκκρεμή χρέη προς το Δημόσιο με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με τη δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων», όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς για την υλοποίηση κατασχέσεων λόγω χρεών.

* Προβλέπεται έλεγχος του συστήματος διακίνησης πετρελαιοειδών και παρακολούθηση της διακίνησης βυτιοφόρων οχημάτων, με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου.

* Θα επιβάλλονται επιτόπου πρόστιμα από τα ελεγκτικά όργανα για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται και δεν αμφισβητούνται (όπως η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων).







in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!