Ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργoύς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης «να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μπλογκς, ώστε να υπάρξει περιορισμός των φαινομένων συκοφαντικής δυσφήμισης, υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων κατά δημοσίων προσώπων ή διάδοσης ψευδών ειδήσεων, να αρθεί η ανωνυμία τους και να μπορούν να εντοπιστούν οι συντάκτες των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων».
Κώστα Μπαντουβά ξέρεις κάτι από ανώνυμα, ψευδή και συκοφαντικά ηλεκτρονικά δημοσιεύματα;;
η ερώτηση του βουλευτή μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«το Διαδίκτυο προσφέρει πρωτοφανείς δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης και αποτελεί μέσο ευρείας, ταχείας και ανεμπόδιστης ενημέρωσης» και πως «τα ιστολόγια (“blogs”) αποτελούν αναμφισβήτητα ένα νέο χώρο κοινωνικού διαλόγου και πεδίο διάδρασης των χρηστών». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «ολοένα και εντονότερα απασχολούν τελευταία τις διωκτικές και δικαστικές αρχές τα φαινόμενα της συκοφαντικής δυσφήμισης δημοσίων προσώπων (και όχι μόνο) υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων, εκβιασμών ή διάδοσης ψευδών ειδήσεων». Ως χαρακτηριστικό παρÎ! �δειγμα αναφέρει την πρόσφατη «είδηση» που κυκλοφόρησε ευρέως μέσω μπλογκς για την υποτιθέμενη παραίτηση της Υπ. Παιδείας, κα. Α. Διαμαντοπούλου, γεγονός που ανάγκασε την ίδια να προβεί σε δημόσια διάψευση της «είδησης».
Υπογραμμίζει κατόπιν ότι «τα δύο τελευταία χρόνια μόνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έχουν κατατεθεί περισσότερες από 600 μηνύσεις από πολίτες, οι οποίοι συκοφαντήθηκαν μέσα από ανώνυμα μπλογκ», ενώ τονίζει ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ο συντάκτης των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων για τα οποία έχει γίνει μήνυση». Μάλιστα αναφέρει ότι «όπως προέκυψε από σχετική έρευνα των διωκτικών αρχών, στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 132.000 μπλογκ από τα οποία τα 3.500 έχουν καθημερινή ανανέωση.»
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι «προς την κατεύθυνση ελέγχου και απόδοσης ευθυνών σε ιδιοκτήτες μπλόγκς, υπάρχει το προηγούμενο της γνωμοδότησης του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με την οποία «στα μπλογκ δεν ισχύει το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 19 του Συντάγματος», ενώ καταγράφει ότι «στη γνωμοδότηση προβλέπεται μεταξύ άλλων πως δεν θα απαιτείται άδεια οποιασδήποτε αρχής -και συγκεκριμένα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επ! ικοινωνιών- για να μπορούν προανακριτικές, ανακριτικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να ζητούν «ηλεκτρονικά ίχνη» εγκληματικής πράξης, όπως υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο ή φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας».
Επιπροσθέτως, ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται και στο «πρόσφατο νομικό προηγούμενο υπάρχει και στην Ιταλία, όπου κατατέθηκε νομοσχέδιο στις 10 Μαΐου από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ιταλίας, κ. Αντζελίνο Αλφάνο, το οποίο στην παράγραφο 28 εξισώνει τα μπλογκ με τα υπόλοιπα ΜΜΕ» και τονίζει ότι «σύμφωνα με το ιταλικό σχέδιο, οι ιδιοκτήτες των μπλογκ θα πρέπει να προσκομίζουν στο Υπουργείο Τύπου στοιχεία που να αποδεικνύουν την ταυτότητα του κατόχου τους», ενώ «σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνουν».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης «να προχωρήσετε σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των μπλογκς, ώστε να υπάρξει περιορισμός των φαινομένων συκοφαντικής δυσφήμισης, υβριστικών ή απειλητικών δημοσιευμάτων κατά δημοσίων προσώπων ή διάδοσης ψευδών ειδήσεων, να αρθεί η ανωνυμία τους και να μπορούν να εντοπιστούν οι συντάκτες των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων».
http://irakliotikosteki.blogspot.com/