tromaktiko: Επικρίσεις στο Πεκίνο από Δαλάι Λάμα

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Επικρίσεις στο Πεκίνο από Δαλάι Λάμα



Επέκρινε την αντίδραση του Πεκίνου στην βράβευση του κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό με το Νομπέλ Ειρήνης 2010, ο...


 πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα.

Η κινεζική κυβέρνηση "δεν αναγνωρίζει καμία αντίθετη άποψη", δήλωσε ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος έχει επίσης τιμηθεί με το Νομπέλ Ειρήνης 1989.

Η πορεία προς μία ανοικτή και διαφανή κοινωνία είναι "η μόνη λύση για τη σωτηρία του συνόλου του κινεζικού λαού", αλλά ορισμένοι "θιασώτες της σκληρής γραμμής" στους κόλπους της εξουσίας είναι παγιδευμένοι σε έναν "παρωχημένο τρόπο σκέψης", δήλωσε ο Δαλάι Λάμα στο αεροδρόμιο του Τόκιο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, η επιλογή της νορβηγικής επιτροπής του Νομπέλ Ειρήνης είναι αντίθετη με τις αρχές του βραβείου. "Ο Λιού Σιαομπό είναι ένας εγκληματίας που έχει καταδικασθεί από το κινεζικό δικαιικό σύστημα διότι παραβίασε τους κινεζικούς νόμους", τόνισε η επίσημη αντίδραση.

Μετά την ανακοίνωση της επιτροπής του βραβείου την Παρασκευή, ο Δαλάι Λάμα συνεχάρη τον Λιού Σιαομπό και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Η βράβευσή του "είναι η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των όλο και πιο δυνατών φωνών του κινεζικού λαού που ωθούν την Κίνα προς πολιτικές, νομοθετικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δαλάι Λάμα.





skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!