tromaktiko: Απάντησεις στο "Αττικό Πάρκο"

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Απάντησεις στο "Αττικό Πάρκο"



Προσωπικά πιστεύω ότι το θέμα του Αττικού Πάρκου είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να υπάρχει έτσι όπως λειτουργεί. Δεν κατανοώ την λογική του νεοΈλληνα να πάει να στριμωχτεί μία ώρα σε μία ουρά να πληρώσει, να μποτιλιαριστεί σε ένα στενό δρομάκι εισόδου-εξόδου, να ψάχνει να παρκάρει και να καθυστερεί συνανθρώπους του κατεβάζοντας στην είσοδο όλη την οικογένεια.
Όλ’αυτά γιατί; Για να δει συμπαθέστατα θηλαστικά και μη ,πτηνά και γενικότερα σπάνια είδη κλεισμένα σε κλουβιά ή περιορισμένους περιφραγμένους χώρους προς τέρψιν του «μου αρέσει και τα έχω κάνει όλα θέαμα στην Ελλάδα»;  Τα δελφίνια π.χ γιατί να τα βάζουν σε πρόγραμμα να κάνουν επιδείξεις; Τι χρωστάνε; Εννοείται πως και σε άλλες, προηγμένες - θέλουμε να τις λέμε - χώρες, υπάρχουν τέτοια πάρκα (φαντάζομαι σε ανάλογες συνθήκες) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κάτι αποδεκτό. Και τα ζώα έχουν δικαίωμα στην ήρεμη ζωή. Μήπως αυτά τα είδη ζώων, πτηνών κλπ να ζούσαν στο φυσικό τους περιβάλλον και με άλλα είδη που έχουν μάθει να συμβιώνουν και όχι να δίνουν παράσταση σε ανθρώπους για να κονομάνε κάποιοι άλλοι; Και για να δώσω το στίγμα, θα αναφερθώ στο πολύ όμορφο παράδειγμα του καταφυγίου άγριων πτηνών στην Αίγινα που δεν αποτελεί οικονομικό πόλο έλξης αλλά φροντίδας όπως θα έπρεπε να είναι και το Αττικό Πάρκο.

Αναγνώστης

---------------------------------

Κι εγώ είμαι ένας απο τους χιλιάδες ικανοποιημένους επισκέπτες του πάρκου και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι (μάλλον) έχουν τη γκρίνια στο αίμα τους για τα πάντα.

Πρώτα απ' όλα, για το θέμα του εισητηρίου. Είναι όντως λίγο υβηλό για το μέσο κονδύλι, αλλά να σας θυμήσω πως το πάρκο είναι ιδιωτικό, κι από κάπου πρέπει να βγουν τα έξοδα για την (πολύ καλή ομολογουμένως) διαβίωση των ζώων εκεί μέσα.
Κάποιος έθεσε θέμα για τα εγκλωβισμένα ζώα. Είναι μια άποψη σεβαστή, αλλά αυτό αφορά στο εάν είσαι γενικά ενάντιος στην ιδέα ενός ζωλογικού κήπου κι όχι του συγκεκριμένου μόνο. Κατα τη γνώμη μου, όταν μικρός αριθμός ζώων που δεν κινδυνεύουν με έκλειψη και διαβιώνοντας όσο γίνεται καλύτερα σε συνθήκες εγκλισμού χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς λόγους, κάνεις περισσότερο καλό δημιουργώντας φλιοζωικές συνειδήσεις, παρά κακό.
Συγκεκριμένα στο αττικό πάρκο απ' όσο έχω δει στις λίγες επισκέψεις μου, σέβονται τα ζώα που έχουν ανάγκη να κινούνται και διαβιώνουν σε αντίστοιχες εκτάσεις και χώρους. Υπάρχουν ειδικευμένη κτηνίατροι, κι έχω δει μερικές φορές με πόσο προσεχτικό τρόπο πιάνουν τα ζώα από τους χώρους τους για να τα εμβολιάσουν ή για όποια άλλη εξέταση και φροντίδα χρειάζεται.
Και στην τελική, χαίρομαι όταν πληρώνω εισητήριο για ένα πράγμα που (σπάνιο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα) δουλεύει και λειτυργεί σωστά. Μακάρι κι άλλες ιδωτικές πρωτοβουλίες να ήταν τόσο αξιέπαινες.

Αναγνώστης

-------------------------------

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!