Η Αστυνομία ΄θα παραμείνη όλη τη νύχτα.
Την Παρασκευή, ο χώρος λειτούργησε μετά τις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ, οι οποίοι απείχαν των καθηκόντων τους σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους, επέστρεψαν στις θέσεις τους.
Το θέμα του αποκλεισμού της Ακρόπολης βρέθηκε στο επίκεντρο της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, με τον Γ.Παπανδρέου να δηλώνει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να αιχμαλωτίζει αρχαία μνημεία.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το δικαίωμα της έκφρασης κάθε πολίτη είναι ιερό, όπως, όμως, και το δικαίωμα στον πολιτιστικό μας πλούτο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάζει λουκέτο και να αιχμαλωτίσει αρχαία μνημεία, να ιδιοποιείται μνημεία που ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, υποστήριξε.
Ζήτησε, δε, να μην υποθάλπονται τέτοιες κινητοποιήσεις που χτυπούν τον τουρισμό και ζήτησε υπεύθυνη στάση από όλους, έτσι ώστε να στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι σε πορεία ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού μπήκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ως υπουργός Πολιτισμού.
Απαντώντας, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το μόνο που έκαναν οι συμβασιούχοι στην Ακρόπολη είναι να αλλάξουν το λουκέτο. «Το πρόβλημα ήταν τα ΜΑΤ του κ. Παπουτσή. Οι συμβασιούχοι διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά, δεν έκαναν κάτι προσβλητικό για την Ακρόπολη», τόνισε η κ. Παπαρήγα.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά φέρει η ολοκλήρωση και παράδοση του Μουσείου της Ακρόπολης, ενός έργου παγκόσμιας εμβέλειας. Είπε ακόμη πως το θέμα των συμβασιούχων το είχε διευθετήσει με τροπολογία ο κ. Σαμαράς, της οποίας την επέκταση ζητούν σήμερα και οι ίδιοι οι συμβασιούχοι.
Τα αιτήματα των συμβασιούχων
Οι συμβασιούχοι και έκτακτοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ προχώρησαν στον αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου την Τετάρτη, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς κάποιοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια, την άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ και άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.
Το πρωί της Πέμπτης, δυνάμεις των ΜΑΤ και αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και κατάφεραν να μπουν από πλαϊνή είσοδο και να απωθήσουν τους συμβασιούχους. Ακολούθησαν επεισόδια στην είσοδο του χώρου, στη διάρκεια των οποίων έγινε χρήση δακρυγόνων.
Τα πνεύματα ηρέμησαν λίγο αργότερα, αλλά ένταση υπήρξε και το απόγευμα της Πέμπτης, όταν αστυνομικοί και άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν να απωθούν τους συμβασιούχους που παρέμεναν στο χώρο.
ΔΟΛ