tromaktiko: Έτσι θα… προκριθεί!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Έτσι θα… προκριθεί!



Το gazzetta.gr αναλύει τα σενάρια του ομίλου της Εθνικής μας ομάδας, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα, τις αντιπάλους, τις πιθανές εκπλήξεις τονίζοντας τη σημασία του αυριανού αγώνα με το Ισραήλ με φόντο την πρόκριση!


Αν και είναι νωρίς ακόμη (δηλαδή βρισκόμαστε στο κατώφλι της 4ης από τις 10 αγωνιστικές) ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι… τάσεις του ομίλου μας. Να θυμίσουμε πως οι ομάδες που βρίσκονται στον 6ο προκριματικό όμιλο του Euro 2012, πέραν της Ελλάδας είναι πέντε (Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα) ενώ την πρόκριση απευθείας παίρνει η 1η ομάδα με τη 2η να παίζει μπαράζ (εκτός κι αν η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει αρκεί για να περάσει απευθείας καθώς η καλύτερη 2η απ’ολους τους ομίλους δεν δίνει μπαράζ).

Πάντως αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την Εθνική μας ομάδα είναι να καταφέρει να πάρει την 1η θέση καθώς στα μπαράζ όλα είναι πιθανά και η κληρωτίδα θα μπορούσε να μας φέρει αντιμέτωπους με κάποιον πολύ δύσκολο αντίπαλο. Ποιες είναι όμως οι πιθανότητες της Ελλάδας να κόψει πρώτη το νήμα του ομίλου;

Να… ρεφάρει την κακή πρεμιέρα!

Αν η Εθνική μας παρουσιαστεί ανάλογα σοβαρή και στα υπόλοιπα παιχνίδια (αρχής γενομένης με τον αυριανό αγώνα κόντρα στο Ισραήλ) όπως έκανε πριν τρία βράδια με τη Λετονία τότε οι πιθανότητές της αυξάνοντα σημαντικά. Μάλιστα το γεγονός πως η Γεωργία δείχνει ικανή να «κλέψει» βαθμούς από όλους τους αντιπάλους μπορεί υπό προϋποθέσεις να… σβήσει την ατυχή πρεμιέρα με το ισόπαλο 1-1 ενάντια στην ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια.

Πολύ σημαντική ήταν για την Εθνική μας ομάδα η λευκή ισοπαλία που απέσπασε στο Ζάγκρεμπ από τους βασικούς μας αντιπάλους για την κατάληψη της 1ης θέσης που μας κάνει όλους να σκεφτόμαστε πως σε ένα χρόνο από τώρα ίσως να παιχτούν όλα για όλα στη ρεβάνς του «Καραϊσκάκη»  με την «Χρβάτσκα».

Ισραήλ όπως λέμε… Ελβετία!

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός ο αγώνας κόντρα στους Ισραηλινούς; Στην αυριανή αναμέτρηση τα πράγματα είναι απλά. Σε περίπτωση νίκης της Εθνικής μας στην ουσία πετάμε το Ισραήλ εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης από την 4η κιόλας αγωνιστική. Ότι δηλαδή δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε κόντρα στην Ελβετία στα προκριματικά του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Τότε η Ελβετία ερχόταν στο «Καραϊσκάκη με την πλάτη στον τοίχο, και ήθελε μόνο νίκη για να αντιστρέψει την κατάσταση. Εμείς αν νικούσαμε γινόμασταν το 1ο φαβορί για την πρόκριση αλλά η εντός έδρας ήττα με 2-1 άλλαξε άρδην τον ρου του ομίλου.

Αυτό ακριβώς πρέπει να προσέξει η Εθνική μας ομάδα. Οι Ισραηλινοί ήρθαν στην Αθήνα γνωρίζοντας πως αν χάσουν… χάνονται, ενώ αν νικήσουν μας βάζουν από κάτω! Εμείς από τη μεριά μας, σε περίπτωση νίκης ξεφεύγουμε στο +4 από τους Ισραηλινούς και μετά η διαφορά δεν καλύπτεται εύκολα.

Πρόκριση στην Τυφλίδα

Και τότε, θα έχουμε ξεμπερδέψει με έναν αντίπαλο. Όσο για τη Μάλτα φυσικά ούτε λόγος την οποία αν δεν… αυτοκτονήσουμε θα την κερδίσουμε εύκολα στις διπλές αναμετρήσεις που ακολουθούν. Όσο για τη Λετονία, κακά τα ψέματα το επίπεδο της είναι αρκετά χαμηλό και αν κρίνουμε από την παρουσία της στις πρώτες τρεις αγωνιστικές λογικά θα τεθεί εκτός μάχης από νωρίς. Και μένει η Κροατία και η… Γεωργία! Οι φιλότιμοι Γεωργιανοί έχουν κάνει μέχρι στιγμής την έκπληξη καταφέρνοντας να πάρουν ισοπαλίες από Ελλάδα και Ισραήλ ενώ νίκησαν (έστω και δύσκολα) τη Μάλτα. Δεν αποκλείεται λοιπόν με τη μαζική τους άμυνα να «πνίξουν» και τους Κροάτες, αλλά λογικά περί την 6η-7η αγωνιστική θα τεθούν εκτός συνέχειας πράγμα που ευνοεί την Εθνική μας που θα τους αντιμετωπίσει στην Τυφλίδα στην τελευταία αγωνιστική εκεί όπου ελπίζουμε πως θα πανηγυρίσει την πρόκρισή της. Αν μέχρι τότε οι Γεωργιανοί παλεύουν για την πρόκριση τότε σίγουρα κάποιος άλλος θα έχει μείνει έξω…

Όσο για την Κροατία, οι παίκτες του Μπίλιτς μέχρι στιγμής έχουν περάσει άνετα από Λετονία και Ισραήλ αλλά το 0-0 στην έδρα τους κόντρα σε εμάς ίσως αποδειχτεί καθοριστικής σημασία. Αν μάλιστα η Ελλάδα καταφέρει να κρατηθεί έως το -3 από τους Κροάτες ως την προτελευταία αγωνιστική σε ένα ματς-τελικό στο Καραϊσκάκη η Ελλάδα με νίκη θα προσπεράσει στην ισοβαθμία την Κροατία.

Ισραήλ, Μάλτα και φεύγουμε για… τελικό!

Είναι ξεκάθαρο. Ο αγώνας κόντρα στο Ισραήλ είναι ο κρισιμότερος της Εθνικής μέχρι τον… τελικό του επόμενου Οκτώβρη (κόντρα στην Κροατία), καθώς με νίκη αν υπολογίσουμε και τις νίκες επί της Μάλτας θα κλείσουμε τη σεζόν στους 14 βαθμούς, επίδοση εξαιρετικά θετική. Αν τώρα η Ελλάδα μείνει στην ισοπαλία τότε ο όμιλος θα… μπλεχτεί σημαντικά, ενώ θα βάλουμε στο παιχνίδι και τους… τελειωμένους Λετονούς. Όσο για την 1η θέση, σε ρεαλιστική βάση θα απομακρυνθεί…

Το πρόγραμμα λοιπόν των αγώνων ευνοεί τη χώρα μας ενώ, θα είναι παταγώδης αποτυχία αν του χρόνου τέτοια εποχή δεν εξασφαλίσουμε έστω τη 2η θέση. Πάντως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δεν… συνηθίζει να οδηγείται σε μπαράζ, καθώς μέχρι το 2009 είτε θα έπαιρνε την απευθείας πρόκριση είτε θα αποκλειόταν κατευθείαν. Στο… παιχνίδι των μπαράζ μπήκε πρώτη φορά το 2009 και κατάφερε να βγει αλώβητη με την επική πρόκριση επί της Ουκρανίας. Αλλά για να φτάσει στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το 2012 η Εθνική μας μπορεί και πρέπει να πάρει την απευθείας πρόκριση. Αρκεί να το αποδείξει και στο γήπεδο. Τα σπουδαία αύριο λοιπόν…

www.gazzetta.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!