Το σημαντικό επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη καλύτερης ποιότητας ινών μεταξιού που θα χρησιμοποιούνται σε ιατρικές και άλλες εφαρμογές, ιδίως στην κλωστοϋφαντουργία.
Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή βιολογικών επιστημών Μάλκολμ Φρέιζερ του πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ και ερευνητές της εταιρίας βιοτεχνολογίας Kraig Biocraft Laboratories, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επιτρέπει στους μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες να παράγουν «τεχνητό» μετάξι που έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του φυσικού ιστού της αράχνης. Ο ιστός αυτός έχει ασυνήθιστες φυσικές ιδιότητες, όπως πολύ μεγαλύτερη αντοχή και ταυτόχρονα ελαστικότητα, σε σχέση με τις ίνες του φυσικού μεταξιού που παράγουν οι μεταξοσκώληκες.
Η νέα μέθοδος, μεταξύ άλλων, μπορεί να αξιοποιηθεί για την μεγάλης κλίμακας βιομηχανική παραγωγή τεχνητών ινών μεταξιού τύπου ιστού αράχνης, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν εφικτό να δημιουργηθούν μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες σε ένα επιστημονικό εργαστήριο.
Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων, ελαφρών και ταυτόχρονα ισχυρών υφασμάτων, νέων αθλητικών ενδυμάτων, καλύτερων αερόσακων στα αυτοκίνητα κ.α.
Οι ερευνητές κατάφεραν να εισάγουν στους μεταξοσκώληκες συγκεκριμένα τμήματα του γενετικού κώδικα (DNA) των αραχνών. Έτσι, όταν οι γενετικά τροποποιημένοι μεταξοσκώληκες δημιουργούν τα κουκούλια τους, το παραγόμενο μετάξι περιέχει και χαρακτηριστικά από τον ιστό μιας αράχνης.
Η μαζική χρήση τέτοιων μεταλλαγμένων μεταξοσκωλήκων σε ένα σηροτροφείο μπορεί να παράγει με οικονομικό τρόπο μεγάλες ποσότητες του νέου υλικού. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι σε επόμενο στάδιο, με νέες γενετικές τροποποιήσεις, θα είναι εφικτό να παράγουν μετάξι με ιδιότητες ανώτερες και από αυτές του ιστού της αράχνης.
http://www.skai.gr/news/technology/article/152970/dimioyrgithike-metaxi-me-idiotites-istoy-arahnis-/