tromaktiko: Ενδιαφέρον άρθρο για τη Σπιναλόγκα

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ενδιαφέρον άρθρο για τη Σπιναλόγκα



Η νέα σειρά του Mega, «το Νησί», έκανε πρεμιέρα την προηγούμενη Δευτέρα. Όλοι συμφώνησαν πως άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και πως είναι μια σειρά που αξίζει να τη δεις. Αυτό που πιστεύω πως αξίζει επιπλέον, είναι να μάθουμε τι πραγματικά ήταν αυτό το νησί που στηρίζεται η σειρά. Την ιστορία του..

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Το αρχαίο του όνομα ήταν Καλυδών αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς ονομάστηκε Σπιναλόγκα, που σημαίνει μακρύ αγκάθι (spina lunga). Οχυρώθηκε άριστα από αυτούς, ενώ μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1649 από τους Τούρκους, έμεινε ακόμη στα χέρια των Ενετών έως το 1715. Το νησί κατελήφθη από τους Τούρκους το 1715 και κατοικείτο από Μουσουλμάνους. Στα μέσα του 19ου αιώνα ο αριθμός των κατοίκων αυξήθηκε εφ' όσον το νησί αποτέλεσε κοιτίδα εμπορίου. Μετά το 1898 οι περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί.

Το 1903 άρχισε να χρησιμοποιείται ως Λεπροκομείο. Τότε μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι 251 λεπροί (Κρητικής καταγωγής), που λόγω αφ΄ενός της αποκρουστικής όψης τους και αφ' ετέρου της μεταδοτικότητας της ασθένειας κατοικούσαν αρχικά εξορισμένοι και απομονωμένοι από την τοπική κοινωνία, στις απόμακρες παρυφές των πόλεων. Μετά το 1913 μεταφέρθηκαν σταδιακά ασθενείς προερχόμενοι από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του εξωτερικού, αυξάνοντας τον αριθμό των ασθενών στους 1000. Η Σπιναλόγκα μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε "Διεθνές Λεπροκομείο".

Στην αρχή οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες. Το νησί έμοιαζε με μια μεγάλη τρώγλη και δεν υπήρχε καμία φαρμακευτική αγωγή. Όταν το 1936, έφθασε στο νησί ο ασθενής Επαμεινώνδας Ρεμουνδάκης, που ήταν τριτοετής φοιτητής της Νομικής, ίδρυσε την "Αδελφότητα Ασθενών Σπιναλόγκας" και αγωνίστηκε για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών. Τελικά, το 1948 ανακαλύφθηκε στην Αμερική το φάρμακο που θεράπευε τον ιό της λέπρας και από το 1948 έως το 1957 ο αριθμός των ασθενών της Σπιναλόγκας μειώθηκε δραστικά.

Πολλοί ασθενείς θεραπεύθηκαν και επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και άλλοι μεταφέρθηκαν στην Αθήνα για παρακολούθηση στο ειδικό Νοσοκομείο, ενώ κάποιοι δεν τα κατάφεραν.

Το 1957, το νησί εγκαταλείφθηκε και πολλά από τα κτίρια του κατεδαφίστηκαν. Σήμερα αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και κάποια κτίρια αναστηλώνονται. Θεωρείται τουριστικός προορισμός για ημερήσιες εκδρομές και κολύμπι και ο αριθμός των τουριστών που την επισκέπτονται αγγίζει τους 300.000. Παρόλα αυτά κάποια ερείπια, απομεινάρια άλλων εποχών μένουν για να θυμίζουν αυτούς τους ανθρώπους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!