tromaktiko: Μαραθώνιος: Πώς θα τερματίσεις με μαθηματική ακρίβεια

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μαραθώνιος: Πώς θα τερματίσεις με μαθηματική ακρίβεια



Λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του κλασικού μαραθώνιου της Αθήνας και 2.500 χρόνια μετά την καθιέρωσή του κατά τη νίκη των Ελλήνων έναντι των Περσών, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαντ....


 και του Τμήματος Επιστημών και Υγείας του ΜΙΤ έρχονται να προσφέρουν μία χρήσιμη συμβουλή στους μαραθωνοδρόμους.

Με τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας να διεξάγεται την Κυριακή 31 Οκτωβρίου, οι επιστήμονες κατέληξαν σε μία μαθηματική φόρμουλα που υπόσχεται ότι όλοι οι δρομείς, επαγγελματίες και μη, θα κατορθώσουν να κόψουν το νήμα στον τερματισμό.

Το μοντέλο που ανάπτυξαν οι ειδικοί και το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «ΡLoS Computational Βiology» μετρά πόσους υδατάνθρακες χρειάζεται να καταναλώσει ο δρομέας πριν από τον αγώνα προκειμένου να μη μείνει ο οργανισμός του από ενέργεια κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, φοιτητής Ιατρικής του Χάρβαρντ Μπέντζαμιν Ράποπορτ, ο οποίος έχει τρέξει σε 18 μαραθωνίους, το 40% των δρομέων «πέφτει επάνω σε τοίχο», όπως περιγράφεται το φαινόμενο κατά το οποίο ο μαραθωνοδρόμος κόβει απότομα ταχύτητα ή αναγκάζεται να αποχωρήσει από τον αγώνα, αφού κάποια στιγμή νιώθει τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν.

Με βάση το συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο, Μc=dmfc (i), ένας άνδρας με βάρος 70 κιλά, ο οποίος είναι 35 ετών και θέλει να τερματίσει σε 4 ώρες και 30 λεπτά, πρέπει να καταναλώσει 1.600 θερμίδες από υδατάνθρακες 36 ως 12 ώρες πριν από τον αγώνα σε συνδυασμό με το κανονικό πρόγραμμα διατροφής που ακολουθεί.

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!