και το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να κρίνει την προσήλωση της χώρας στο πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ και την πορεία προς την ένταξη στη ζώνη του Ευρώ, το 2014.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβερνώσα κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό, Βάλντις Ντομπρόβσκις, έχει τη δυνατότητα παραμονής στην εξουσία, κάτι που θα διασφαλίσει την υλοποίηση του προγράμματος λιτότητας, που επιβλήθηκε μαζί με την εξασφάλιση πακέτου στήριξης 7,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που συμφωνήθηκε στο τέλος του 2008. Ωστόσο αναμένεται ισχυροποίηση του κόμματος που εκπροσωπεί τη ρωσόφωνη μειονότητα, που θέλει να κεφαλαιοποιήσει και την οργή των πολιτών για τα μέτρα λιτότητας.
Οι επενδυτές θεωρούν τον πρωθυπουργό Βάλντις Ντομπρόβσκις εγγυητή του προγράμματος λιτότητας και οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό σχήμα αντιμετωπίζεται ως επισφαλές.
"Φαίνεται πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει πολιτική αστάθεια για κάποιο διάστημα μετά τις εκλογές και αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού και να οδηγήσει σε νέα αστάθεια τις αγορές της Λετονίας", αναφέρει σε έκθεσή της η Danske Markets. Παρά τους φόβους αυτούς, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Λετονία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη συμφωνία με το ΔΝΤ, ακόμα κι αν δεν αναδειχθεί πρωθυπουργός ο Ντομπρόβσκις, καθώς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει θα αντιληφθεί ότι η διεθνής βοήθεια είναι αναγκαία για να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Οι κάλπες, για την ανάδειξη των 100 μελών του κοινοβουλίου, άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) .
Η Λετονία, μία χώρα 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ το 2004, είδε την οικονομία της να κατακρημνίζεται κατά 18% το 2009 και η συμφωνία με το ΔΝΤ για την παροχή στήριξης έχει στόχο τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την αποφυγή της υποτίμησης του νομίσματος και τη σταδιακή ανάκαμψη για να μπορέσει να ενταχθεί η χώρα στη ζώνη του Ευρώ.
Πηγή: skai.gr