tromaktiko: «Ο αθλητισμός ήταν σχολείο για μένα»

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Ο αθλητισμός ήταν σχολείο για μένα»



Το gazzetta.gr εγκαινιάζει την παρουσίαση προσωπικοτήτων από τον αθλητικό χώρο που είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πεύκης - Λυκόβρυσης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο που μιλάει για όλα!

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος είναι ο απερχόμενος Δήμαρχος Πεύκης και ζητάει την ψήφο των πολιτών στον διευρυμένο πλέον Δήμο Πεύκης Λυκόβρυσης, με το σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει από την πρώτη του θητεία. Υπήρξε Πρόεδρος των Αθλητικών Συντακτών δουλεύοντας για πολλά χρόνια στο αθλητικό ρεπορτάζ ενώ έχει παρακολουθήσει τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις. Στο gazzetta.gr μιλάει για το έργο που έχει να επιδείξει αλλά και αυτά που στοχεύει να κάνει. 

Ποιο ήταν το έργο που κάνατε σχετικά με τον αθλητισμό, στην διάρκεια της πρώτης θητείας σας ως Δημάρχου Πεύκης;

 «Θέλω να τονίσω ότι το αίμα νερό δεν γίνεται. Εγώ ξεκίνησα την προσπάθεια για να γίνω Δήμαρχος της Πεύκης, όταν ήμουν Πρόεδρος των αθλητικών συντακτών και εν ενεργεία μάλιστα αθλητικός συντάκτης. Οταν μάλιστα ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου, παραιτήθηκα από το επάγγελμα, ώστε να μην έχω δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Έτσι λόγω της ενασχόλησης με τον αθλητισμό και της αγάπης που έτρεφα για το αντικείμενο, οι πρώτες μου κινήσεις ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τους πρώτους μήνες βοήθησα να βελτιωθεί το κλειστό γυμναστήριο και μέσω κάποιων αγώνων που πήραμε, έγιναν έργα που περίμεναν οι αθλητές περίπου 15 ολόκληρα χρόνια. Επίσης βρεθήκαμε χωρίς γήπεδο τένις – καθώς το Ολυμπιακό Στάδιο δεν έδινε τα γήπεδα – και αμέσως προχώρησα στην κατασκευή γηπέδων με αποτέλεσμα να αποκτήσει για πρώτη φορά η Πεύκη χώρο για τένις. Εντάξαμε στο πρόγραμμα των σχολείων, είτε δημοτικών, είτε γυμνασίων και λυκείων, αθλητικούς αγώνες, ενώ παρείχαμε και στα σχολεία αθλητικό υλικό. Ανοίξαμε το στάδιο της πόλης για τους δημότες και πλέον περισσότεροι από 300 πολίτες μπαίνουν στο γήπεδο για να ασκηθούν, υπό την παρακολούθηση γυμναστριών που τους βοηθάνε. Και υπάρχουν και άλλα πολλά, που τα γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι της Πεύκης»

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, είτε ως δημοσιογράφος, είτε συμμετέχοντας στην διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 σε βοήθησε στην πορεία σου στην τοπική αυτοδιοίκηση;

«Εάν δεν είχα κάνει την καριέρα μου στον αθλητισμό, νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να κάνω αυτό που έκανα στον Δήμο Πεύκης και να θεωρούμαι – τουλάχιστον από όσα λένε οι κάτοικοι – ιδιαίτερα επιτυχημένος στο έργο μου. Ο αθλητισμός σε βοηθάει στην συνεργασία, σε μαθαίνει να κάνεις διάλογο, να αντιμετωπίζεις τους άλλους με φιλική διάθεση, αλλά και να καταλαβαίνεις καλύτερα τα λάθη σου. Αυτό ήταν το μεγάλο σχολείο για μένα. Από εκεί και πέρα, οι μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες ήμουν εγώ επικεφαλής, μου έδωσαν την εμπειρία της διοίκησης, την εμπειρία να λειτουργώ σε διάρκεια κρίσεων, αλλά και να ανοίγω πόρτες, οι οποίες δεν θα μου άνοιγαν εάν δεν είχα ασχοληθεί με το αθλητικό ρεπορτάζ».

Σας βοήθησε η αναγνωρισιμότητα που είχατε να εκλεγείτε Δήμαρχος;

«Με βοήθησε αλλά δεν μπορεί να αλλάξει καταστάσεις, καθώς η δημοσιότητα δεν είναι πάντα θετική και μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει βγει στην τηλεόραση, μπορεί να κάνει αυτό που θέλει γιατί έχει διαφορά το πως σε δέχεται ο πολίτης. Εγώ ευτυχώς εισέπραττα χαμόγελα από την αρχή...»

Πιστεύετε ότι είναι σημαντικό το έργο που αφήνετε στην πρώτη θητεία σας στον Δήμο Πεύκης;

«Στην Πεύκη έγινε ένα σημαντικότατο έργο με κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς ξεκινήσαμε και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε παιδικές χαρές και φτιάξαμε παιδικές χαρές με πιστοποίηση Ιso και δεν είναι υπερβολή να πω, ότι ίσως έχουμε στην περιοχή μας, την καλύτερη παιδική χαρά στην Αθήνα. Φτιάξαμε παιδικούς σταθμούς και ανακαινίσαμε ριζικά τα σχολεία, ώστε να είμαστε στην κορυφή στα θέματα των παιδιών. Αλλά και στην καθαριότητα έχουμε να επιδείξουμε έργο και δίκαια συγκαταλεγόμαστε μέσα στους καθαρότερους Δήμους της Αθήνας. Εχουμε ρίξει βάρος στα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης και προσπαθούμε να τα λύσουμε ακόμα και εντός της ημέρας».

Πλέον ο Δήμος μεγαλώνει με την συνένωση Πεύκης – Λυκόβρυσης, άρα η πρόκληση σας για γίνεται μεγαλύτερη...

«Ετσι είναι, καθώς είναι μεγάλη η πρόκληση του νέου Δήμου. Η Πεύκη είναι διπλάσια από την Λυκόβρυση σε αριθμό δημοτών. Από την άλλη, όμως, η Πεύκη είναι οικοδομημένη κατά 95% αντιθέτως με την Λυκόβρυση, στην οποία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να γίνουν έργα και ειδικά για τον Δήμαρχο που έχει το έδαφος να δημιουργήσει έργο. Τώρα ρίχνω βάρος και στην Λυκόβρυση, την οποία επισκέπτομαι καθημερινά για να την γνωρίσω. Κυκλοφορώ ανάμεσα στους πολίτες για να τους γνωρίσω και να ακούσω τις προτάσεις τους, κάτι που έκανα και στην Πεύκη και το συνεχίζω, για να ξέρω ακριβώς τι γίνεται στην πόλη και τις ανάγκες που έχει ο κόσμος».

Η δημιουργία του Καλλικράτη κατά πόσο αλλάξει την πραγματικότητα στον Δήμο σας;

«Πολλές από τις λειτουργίες του Καλλικράτη δεν τις ξέρουμε ούτε εμείς. Με το νέο νόμο, οι Δήμοι θα έχουν περισσότερες από 320 αρμοδιότητες που μεταφέρονται από τις Νομαρχίες, οι οποίες καταργούνται. Θα πρέπει λοιπόν καταρχήν να οργανώσουμε το νέο Δήμο με σεβασμό στις δύο πόλεις, χωρίς να υπάρχουν παράπονα από κανέναν. Τα πρώτα κεφάλαια που έχω βάλει στο πρόγραμμα μου είναι το περιβάλλον. Εμείς στην Πεύκη έχουμε προσθέσει ελεύθερους χώρους αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια δίχως να πληρώσουν οι δημότες για αυτά. Εχουμε δάση που πρέπει να προστατεύσουμε.

Το δεύτερον είναι η διαφάνεια, που αποτελεί για μας ένα από τα κορυφαία ζητήματα και επιδιώξαμε να την τηρήσουμε από την πρώτη στιγμή. Διαφάνεια σε όλα, στα οικονομικά, στην συμμετοχή του κόσμου, οπουδήποτε. Τα δημοτικά συμβούλια μεταδίδονται μέσω διαδικτύου ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν οι δημότες όπου και να βρίσκονται.

Το τρίτο είναι το κοινωνικό πρόσωπο, το οποίο έχει στην εποχή μας ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχει ειδική μέριμνα για πολύτεκνους, με απαλλαγές, φροντιστήρια για τα παιδιά του λυκείου εντελώς δωρεάν, προσφέρουμε φαγητό στα σπίτια μοναχικών ανθρώπων, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά και πολλές άλλες κοινωνικές παροχές. Αυτό το επίπεδο θέλουμε να διατηρήσουμε και στον νέο Δήμο».

Επικρατεί μεταξύ των πολιτών ένα αίσθημα απαξίωσης για του πολιτικούς. Εσείς αισθάνεστε κάτι τέτοιο;

«Δεν υπάρχει ούτε υπόνοια απαξίωσης στο Δήμο μας για το έργο μας. Οτι έκανα τέσσερα χρόνια, συνεχίζω και κάνω τώρα, πηγαίνοντας στην λαϊκή, στις πλατείες, οπουδήποτε συναθροίζονται οι δημότες και ποτέ δεν αισθάνθηκα την αδιαφορία τους. Ούτε καν το ψυχρό κλίμα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί».

Η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει την Ελλάδα, έχει επιπτώσεις και στο έργο σας;

«Ο κόσμος αισθάνεται έντονα τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και εμείς επιδιώκουμε να είμαστε κοντά στους δημότες και να τους βοηθάμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Οσον αφορά στη συνέχεια του έργου μας, πρέπει να δούμε τι χρήματα θα πάρουμε για να ανταπεξέλθουμε στις 320 αρμοδιότητες που θα προστεθούν. Αυτό δεν σημαίνει, ότι εμείς δεν πρέπει να είμαστε μαζεμένοι και να αποφεύγουμε τις άσκοπες δαπάνες. Για παράδειγμα εγώ δεν έχω οδηγό στο αυτοκίνητο, ούτε χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο που δικαιούμαι από τον Δήμο και χρησιμοποιώ ακόμα το δικό μου σε όλες τις μετακινήσεις. Πρέπει λοιπόν να σεβόμαστε τον πολίτη και τις δύσκολες στιγμές που περνάει και εμείς να στέλνουμε το μήνυμα της χρηστής διαχείρισης και της διαφάνειας».

Πιστεύεις ότι είναι θετικό να υπάρχουν υποψήφιοι προερχόμενοι από τον αθλητισμό, στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;

«Φυσικά και είναι. Οπως είπα και νωρίτερα, ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο σχολείο που σου μαθαίνει τις αρχές της ζωής διαχρονικά. Ο αθλητισμός δημιουργεί αμεσότητα και φιλία και ενώνει – παρά τα κατά καιρούς επεισόδια – για αυτό και οι άνθρωποι του αθλητισμού είναι αγαπητοί από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως κομμάτων και πολιτικών παρατάξεων».

Το βιογραφικό του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και διαμένει στην Πεύκη από το 1989.
Έχει εργαστεί σε πολλές εφημερίδες κι έχει ασχοληθεί σε διάφορους τομείς του ρεπορτάζ (κοινοβουλευτικό, οικονομικό) αλλά τον κέρδισε τελικά το αθλητικό, όπου έχει καλύψει τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα. Ολυμπιακοί Αγώνες, Μουντιάλ Ποδοσφαίρου, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πολλών αθλημάτων.
Ως σχολιαστής της ΕΡΤ έχει μεταδώσει μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού, ενώ για πέντε χρόνια παρουσίαζε την μακροβιότερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, την «Αθλητική Κυριακή». Μάλιστα τιμήθηκε δύο φορές με το πρώτο τηλεοπτικό βραβείο της χρονιάς. Ήταν από το 1992 πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) θέση από την οποία αποχώρησε, πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιούνιο του 2006 προκειμένου να αφιερωθεί στα κοινά της Πεύκης.
Από το 2001 είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών (AIPS).
Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού της AIPS.
Τον Ιούνιο του 2010 βραβεύθηκε με το ανώτατο Ολυμπιακό Παράσημο από τη ΔΟΕ.
Του έχει απονεμηθεί πέντε φορές το παγκόσμιο βραβείο της καλύτερης διοργάνωσης στον τομέα των Μέσων μαζικής Επικοινωνίας για τη διεύθυνση μεγάλων αθλητικών γεγονότων που έγιναν στη χώρα μας. Επίσης έχει βραβευτεί από το ίδρυμα Μπότση ως καλύτερος αθλητικός συντάκτης της χρονιάς.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» από το 1998 έως το 2000 και στη συνέχεια σύμβουλος διοίκησης της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλος της εφορίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Έχει γράψει δέκα βιβλία αθλητικού περιεχομένου, τρία από τα οποία και στην αγγλική γλώσσα.
Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εξελέγη Δήμαρχος το 2006.
Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Τζήκα και είναι πατέρας μιας κόρης, της μικρής Aννας Μαρίας.
http://www.gazzetta.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!