tromaktiko: Πρόταση στην Εθνική από τέσσερις τράπεζες

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Πρόταση στην Εθνική από τέσσερις τράπεζες



Πρόταση από τέσσερις μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού να της δανείσουν κεφάλαια δέχθηκε η Εθνική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής».

Η Εθνική αισιοδοξεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης σε σχέση με το ελληνικό κράτος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, γεγονός που θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το προφίλ της στο εξωτερικό.

Η εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι ότι κάποιες πρώτες γραμμές ροής κεφαλαίου προς τη χώρα , μπορεί να ανοίξουν, έστω και διακριτικά, κάτι που επιτρέπει στη διοίκηση της Εθνικής να αισιοδοξεί και στην κυβέρνηση να κάνει σχέδια για το μέλλον.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει και μία έκπληξη για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αν επιβεβαιωθεί το σενάριο, θα είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που μια εταιρεία βρίσκεται να έχει καλύτερη αξιολόγηση από την ελληνική πολιτεία.
Οι εκτιμήσεις, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι η αναβαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της τράπεζας μπορεί να γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2011, κάτι που εξάλλου ισχύει και για την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου η διατραπεζική αγορά είναι κλειστή για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ και η Ελλάδα στο σύνολο της βιώνει αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.
Την Παρασκευή, η ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το επόμενο στάδιο διάθεσης μετοχών της Finansbank.
Ο πρόεδρος της τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, δήλώσε πως οι δύο αυτές κινήσεις της Εθνικής αυξάνουν το δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας πάνω από το 14%.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, σημείωσε πως με τον πρωθυπουργό δε συζητήθηκε το θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων, ενώ σχολιάζοντας την αύξηση κεφαλαίου είπε πως είχαμε 207.000 μετόχους από 77 χώρες. «Είναι η πρώτη μεγάλη επίδειξη εμπιστοσύνης


http://www.skai.gr/news/finance/article/154284/protasi-stin-ethniki-apo-tesseris-trapezes-/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!