tromaktiko: Προτάσεις Καμίνη για το Ιστορικό Κέντρο

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Προτάσεις Καμίνη για το Ιστορικό Κέντρο



«Στο κέντρο της Αθήνας παραβιάζονται όλα τα δικαιώματα. Από το δικαίωμα να κινείται κανείς στην πόλη χωρίς χωρικούς και...



 χρονικούς περιορισμούς, μέχρι το δικαίωμα στην εργασία, στην ιδιοκτησία και στην αξιοπρέπεια. Χρειάζεται μια δημοκρατική απάντηση στην κρίση, που θα στηρίζεται στη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων, και για όλους».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από κινήσεις συλλόγων και ενεργών πολιτών για τη διάσωση του Ιστορικού Κέντρου. Ο κ. Καμίνης παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του συνδυασμού «δικαίωμα στην πόλη» για το μεταναστευτικό, για την αστική και οικονομική ανάπτυξη του Ιστορικού Κέντρου και για την εγκληματικότητα. Συγκεκριμένα:

«Τι προτείνουμε για τη μετανάστευση

Δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος να κρύβεται πίσω από τις αρμοδιότητες των διαφόρων θεσμών και να μην ξέρει ποιοι άνθρωποι ζουν στην επικράτειά του.

Τους ανθρώπους αυτούς που ζουν σε καθεστώς αφάνειας, θα τους βγάλουμε στην επιφάνεια, στο φως. Δεν είναι απλώς θέμα ανθρωπισμού ή φιλανθρωπίας, είναι θέμα ρεαλισμού.

Τον Μάρτιο του 2010, δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας διοργανώνει την εθνική απογραφή. Όπως και πριν δέκα χρόνια, όπου κατεγράφησαν όλοι όσοι ζούσαν στην Ελλάδα, νόμιμα ή παράνομα, έτσι και τώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία. Να βγάλουμε τους ανθρώπους αυτούς από τα υπόγεια και να τους τακτοποιήσουμε προσωρινά μέχρι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης, όπως και οι περισσότεροι επιθυμούν.

Πρόκειται για χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία «Δουβλίνο 2», που κάνει την Ελλάδα ένα αποθετήριο της παράνομης μετανάστευσης. Ζητούμε την τροποποίησή της.

Με έναν τέτοιο απλό μηχανισμό καταγραφής, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους:

Να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αντί να περιφέρονται στα φανάρια, θύματα απάνθρωπης εκμετάλλευσης

Να αντιμετωπίσουν στοιχειώδη προβλήματα υγείας και υγιεινής, που συνδέονται και με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Να απολαύσουν μια στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη για να μπορέσουν να εργαστούν, καθώς η απόλυτη ανέχεια τροφοδοτεί την παραβατικότητα.

Με μέτρα όπως αυτά, επιτυγχάνουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό: τον διαχωρισμό μετανάστευσης και εγκληματικότητας.

Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Μετανάστευση και εγκληματικότητα είναι διαφορετικά φαινόμενα, έστω και αν, πολλές φορές, συνυπάρχουν ως προβλήματα. Είναι άλλης τάξεως παρανομία η χωρίς χαρτιά είσοδος και παραμονή στην Ελλάδα, και είναι άλλης τάξεως το έγκλημα της μαστροπίας, της λαθρεμπορίας, της διακίνησης ναρκωτικών.

Θα είμαστε αμείλικτοι. Οι εγκληματικές δραστηριότητες πρέπει να εξαρθρωθούν. Είναι αρμοδιότητα της ΕΛΑΣ, αλλά ο Δήμος έχει ρόλο να παίξει.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης στην Αθήνα που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να εφαρμοστεί αύριο το πρωί, σε συνεργασία με τον Δήμο. Καμία μετάθεση, καμία δικαιολογία. Η νέα δημοτική αρχή θα διεκδικήσει τα δικαιώματα των πολιτών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες εκεί όπου το κράτος ολιγωρεί.

Δεν μπορεί η κεντρική διοίκηση να εκδίδει εισιτήρια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας με προορισμό την Αθήνα, εισιτήρια one way, μεταθέτοντας εδώ όλο το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας.

Μια διαφορετική πολιτική ασύλου

Μην ξεχνάμε ότι ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερος και ευκολότερα διαχειρίσιμος, αν είχαμε ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική ασύλου. Πολλοί από τους μετανάστες χωρίς χαρτιά δικαιούνται άσυλο, αλλά αυτό χορηγείται σε ποσοστό κάτω του 1%.

Υπό την ιδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη έχω συμβάλει με τον πιο δημιουργικό τρόπο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές και διοικητικές αλλαγές.

Ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας

Η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να λειτουργεί με μόνο ενδιαφέρον να εκδίδει κλήσεις. Υπάρχει, για να διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους της πόλης.

Και μόνη η παρουσία της θα μπορούσε να ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Μεικτά κλιμάκια με την Ελληνική Αστυνομία.

Να διεκδικήσουμε και να ενεργοποιήσουμε νέες αρμοδιότητες στα θέματα δίωξης του παραεμπορίου, της ηχορύπανσης, της τήρησης των ορίων ταχύτητας στην πόλη, κλπ.

Το παραεμπόριο

Ας σκεφτούμε διαφορετικά και για το παραεμπόριο. Αλλιώς, τίποτε δεν θα αλλάξει. Οι αστυνομικοί θα εμφανίζονται στη γωνία, οι πλανόδιοι πωλητές θα τρέχουν με το μπογαλάκι τους στον ώμο, οι αστυνομικοί θα φεύγουν, κι εκείνοι θα επανέρχονται…

Να δημιουργήσουμε αγορές, όπου θα πωλούνται νόμιμα προϊόντα ή κατασκευασμένα από τους πωλητές τους. Αγορές πολύχρωμες, πολυεθνικές, όπου θα ενταχθούν, νόμιμα πια εργαζόμενοι, και πολλοί από τους μετανάστες που εμπλέκονται σήμερα στο παραεμπόριο. Και που, φυσικά, θα πληρώνουν τώρα φόρους.

Σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τέτοιες αγορές βρίσκονται στους τουριστικούς οδηγούς, αποτελούν ατραξιόν της πόλης, συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες, συμβάλλουν στην τοπική οικονομία.

Χρειαζόμαστε ιδέες που θα απαντούν, ταυτόχρονα, σε περισσότερα προβλήματα. Και στην οικονομική ανάπτυξη, και στην ομαλή ένταξη των μεταναστών, και στην ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων».



nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!