tromaktiko: Τρομοκράτης-τραβεστί

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Τρομοκράτης-τραβεστί



Ο Κώστας Ζάπας, ο Ελληνας κινηματογραφιστής που είχε την τύχη να τραβήξει το ενδιαφέρον της Zentropa, της εταιρείας παραγωγής του Λαρς φον Τρίερ, επιστρέφει με την πιο τολμηρή μέχρι τώρα ταινία.
 Η «Ανταρσία της Κόκκινης Μαρίας» θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 23ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (21-31 Οκτωβρίου).

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος υποδύεται έναν ηλικιωμένο πρώην τρομοκράτη, που ζει σαν πόρνη και διασκεδάστρια
Σινεμά ανατρεπτικό, αστείο, βίαιο, πλημμυρισμένο από heavy metal μουσική και χορό, αφηγείται μία από τις πιο αυθεντικές ιστορίες. Ενας ηλικιωμένος πρώην τρομοκράτης (Αντώνης Παπαδόπουλος) ντύνεται γυναίκα και ζει χωρίς νόμους. Κρύβεται στο περιθώριο, σαν πόρνη και διασκεδαστής, χορεύοντας στα cafe παλιούς χορούς και οι θαμώνες τού δίνουν λεφτά. Συναντά ένα χαμίνι του δρόμου (Χρήστος Βερνίκος), που είναι ετοιμοθάνατο από επίθεση νεοφασιστών, αλλά και εξαρτημένο από το αλκοόλ. Ο μικρός έχει κι άλλες ιδιαιτερότητες. Σε κατάσταση overdose ακούει τη φωνή της Μαρίας Κάλλας, μιλάει με τη νεκρή ντίβα, σαν να είναι η μάνα που του λείπει.
«Η Κόκκινη Μαρία» σώζει το αγόρι και του μαθαίνει τη δουλειά. Για να επιβιώσουν μπουκάρουν σε cafe, δίνοντας παραστάσεις που μιλούν για έναν νέο πολιτικό Θεό, για το πολιτικό λάθος του Θεού και για το τέλος της ιδεολογίας. Ο κόσμος τους είναι άγριος και αστείος. Ζουν μια μαγική προσωπική επανάσταση. Ομως μια σειρά από φόνους θα τους κάνουν από ιδεολόγους, κατά συρροή δολοφόνους.
Ο Κώστας Ζάπας επιτίθεται στην ιδεολογία - «Η επανάσταση πέθανε. Πάντα πέθαινε», λέει η Κόκκινη Μαρία. Επιτίθεται στην ηθική, δημιουργώντας τολμηρές ερωτικές σκηνές ανάμεσα στους δύο άντρες. Δεν διστάζει να κατηγορήσει και τη θρησκεία ως ένα πολιτικό λάθος που οδήγησε στο τέλος της ιδεολογίας.
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «The Last Porn Movie», έκανε την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (Αύγουστος 2006) και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κίεβο. Η τρίτη ταινία του, «Μικρές Ελευθερίες», χρηματοδοτήθηκε από τη Zentropa του Λαρς φον Τρίερ. Το περιοδικό «Cineuropa» τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους διεθνείς σκηνοθέτες του σινεμά τού δημιουργού», η «Guardian» τον θεωρεί «έναν από τους πρωταγωνιστές της ανερχόμενης ελληνικής κινηματογραφικής γενιάς» και η γαλλική «L' Humanite» τον αναφέρει ως «την ελληνική εξαίρεση».

* www.panoramafest.com

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=208943
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!