tromaktiko: Συνελήφθη ο διευθυντής της εταιρείας που ευθύνεται για την τοξική διαρροή στην Ουγγαρία

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Συνελήφθη ο διευθυντής της εταιρείας που ευθύνεται για την τοξική διαρροή στην Ουγγαρία



H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκευθεί την Τρίτη την Ουγγαρία για να ενημερωθεί για την κατάσταση στη χώρα
Συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για 72 ώρες ο γενικός διευθυντής της MAL Zrt, της εταιρείας στην οποία ανήκει η δεξαμενή από...
 την οποία διέρρευσε η τοξική λάσπη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα τεθεί υπό κρατικό έλεγχο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι πρέπει να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης και να μην πληγούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αλουμίνας.

Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει οι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική καταστροφή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εντοπιστούν άλλα εργοστάσια που αποτελούν πιθανό κίνδυνο.

«Πρέπει να θέσουμε την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης υπό κρατικό έλεγχο και τα περιουσιακά της στοιχεία υπό τη διαχείριση του κράτους έως ότου έχουν εκπληρωθεί αυτοί οι τέσσερις όροι» δήλωσε ο Β.Ορμπάν στο Κοινοβούλιο.

Επεσήμανε επίσης ότι ένας κρατικός επίτροπος θα οριστεί για να αναλάβει τον έλεγχο της MAL Zrt και να διαχειρίζεται τα περιουσιακά της στοιχεία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πληροφόρησε τους βουλευτές ότι η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση για 72 ώρες τον Ζόλταν Μποκόνγι, τον γενικό διευθυντή της εταιρείας.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί την Τρίτη την Ουγγαρία για να ενημερωθεί για την κατάσταση στη χώρα μετά το δυστύχημα και να δηλώσει την πρόθεσή του να προτείνει μία καλύτερη απάντηση της ΕΕ στο μέλλον στα βιομηχανικά δυστυχήματα.

«Θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για την κατάσταση μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην επαρχία Κολοντάρ και για την ενεργοποίηση του (ευρωπαϊκού) μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την Ουγγαρία αυτό το Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος Τύπου του Μπαρόζο.

Μετά την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού πέντε περιβαλλοντολόγοι εστάλησαν από την ΕΕ στην Ουγγαρία για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της τοξικής λάσπης στο περιβάλλον.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δεν αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, θα συναντηθεί, ωστόσο, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.


in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!