tromaktiko: Λευκωσία: Ιογενής γαστρεντερίτιδα ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες μικρά παιδιά

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Λευκωσία: Ιογενής γαστρεντερίτιδα ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες μικρά παιδιά



Έξαρση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας φαίνεται να ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες τον παιδικό πληθυσμό, από τη βρεφική μέχρι τη σχολική ηλικία...
με τα εξωτερικά ιατρεία του Μακάρειου Νοσοκομείου να δέχονται αυξημένο αριθμό περιστατικών. Ελάχιστα περιστατικά, όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Ανδρέας Χατζηδημητρίου, κρίνεται ότι χρήζουν νοσηλείας. Στην πλειονότητά τους τα περιστατικά εξετάζονται στα εξωτερικά ιατρεία και αφού δοθεί η ανάλογη θεραπευτική αγωγή, στέλνονται στο σπίτι τους.
Τα συμπτώματα ξεκινούν με πυρετό, πόνους στην κοιλιά, διάρροιες και εμετούς και αντιμετωπίζονται με την ανάλογη θεραπευτική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει και την κατανάλωση αρκετών υγρών για να αποφευχθεί η πιθανότητα αφυδάτωσης. Η θεραπεία που κατά βάση χορηγείται για την αντιμετώπισης της γαστρεντερίτιδας είναι συμπτωματική, ανάλογα δηλαδή με τα συμπτώματα ακολουθείται και θεραπευτική αντιμετώπιση. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές μέρες.
Σύμφωνα με τον δρα Χατζηδημητρίου, η μικρή έξαρση που παρουσιάζεται είναι αναμενόμενη για την εποχή και δεν προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες.
Η γαστρεντερίτιδα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας και μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω ακάθαρτων χεριών, ώστε η σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής να αποτελεί κλειδί για την πρόληψή της. Διαρκεί μερικές ημέρες και συνήθως κάνει την εμφάνισή της με πόνο στην κοιλιά, διάρροια, εμετούς, πυρετό, αδιαθεσία και εξάντληση. Για την αντιμετώπισή της συστήνεται, εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία, καλή διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει κατανάλωση πολλών υγρών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης και ξεκούραση. Στα γενικότερα μέτρα για την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα μετά την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
Εκείνο, πάντως, που συμβουλεύουν οι γιατροί τους γονείς είναι να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αφυδάτωση του άρρωστου παιδιού και να καταφύγουν στον παιδίατρο αν οι εμετοί επιμένουν για περισσότερες από δύο μέρες και οι διάρροιες περισσότερες από τέσσερις.

Από το σημερινό φύλλο του "Φ"

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!