tromaktiko: Νικήστε το λίπος...

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Νικήστε το λίπος...



∆εν είναι εύκολο, είναι όµως εφικτό. Με σωστή γυµναστική και κατάλληλη διατροφή µπορείτε να δείτε το λίπος να σας εγκαταλείπει!

«Θέλω να χάσω λίπος!» Αυτή είναι ίσως η συχνότερη απαίτηση των γυναικών, ειδικά όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Πώς όµως µπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μόνο αν αλλάξουµε τον τρόπο ζωής µας, γεγονός που όµως προϋποθέτει αλλαγή συνηθειών, τρόπου σκέψης και αντιµετώπισης της καθηµερινότητας. Γιατί, για να φτάσουµε στο σηµείο να αναζητάµε κάποιο δραστικό τρόπο να κάψουµε το λίπος, σηµαίνει ότι αφήσαµε τον εαυτό µας να φτάσει σε µια κατάσταση που µας δηµιούργησε αυτή την ανάγκη. Ποιος είναι όµως ο σωστός τρόπος;

Πρώτη η διατροφή
∆εν µπορούµε να ξεκινήσουµε γυµναστική για να κάψουµε το λίπος και να περιµένουµε αποτελέσµατα αν πρώτα δεν ρυθµίσουµε τον τρόπο µε τον οποίο αυτό µπαίνει στο σώµα µας, δηλαδή τη διατροφή µας. Αυτό σηµαίνει ότι η τελευταία θα πρέπει να βελτιωθεί σηµαντικά. Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν είναι να µειώσουµε τις θερµίδες που προσλαµβάνουµε αντικαθιστώντας ό,τι τρώγαµε µέχρι τώρα µε κάτι υγιεινό. Για παράδειγµα, οι 500 θερµίδες ενός γλυκού µπορούν να αντικατασταθούν από τις πολύ λιγότερες ενός φιλέτου και µιας σαλάτας, που παράλληλα θα µας δώσουν και όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισµός µας για να µπορέσει να ασκηθεί. Αυτή η αλλαγή βέβαια θα πρέπει να είναι µόνιµη και όχι να κρατήσει µόνο τον ένα ή τους δύο µήνες που αποφασίζουµε να ακολουθήσουµε κάποια δίαιτα για να βγούµε στην παραλία.

Ρωτήστε τους ειδικούς
Αν το πρόβληµα και οι απαιτήσεις ενός ατόµου όσον αφορά στην απώλεια λίπους είναι πολύ µεγάλες, τότε σίγουρα η βοήθεια των ειδικών κρίνεται απαραίτητη. Απευθυνθείτε λοιπόν σε έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σας δώσει ένα εξειδικευµένο πρόγραµµα, και σε ένα γυµναστή προκειµένου να δηµιουργήσει ένα εξατοµικευµένο σετ προγραµµάτων ειδικά για τις ανάγκες σας. Όπως και να ’χει, ο συγκεκριµένος στόχος απαιτεί πειθαρχία και δουλειά για να επιτευχθεί,
οι οποίες όµως θα σας ανταµείψουν.

Η αξία της άσκησης
Εκτός από την πρωταρχική σηµασία που έχει η σωστή διατροφή, πολύ σηµαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση, που θα µας βοηθήσει να καταναλώσουµε την επιπλέον ενέργεια ενισχύοντας κατά πολύ το αποτέλεσµα της δίαιτας. Για να µπορέσουµε να κάψουµε όσο το δυνατόν πιο πολλές θερµίδες, θα πρέπει να ακολουθήσουµε ένα συνδυαστικό πρόγραµµα αεροβικής γυµναστικής (τρέξιµο, ποδήλατο, διάδροµος και οµαδικό aerobic) και ασκήσεων µε βάρη και λάστιχα.
Ο συνδυασµός αυτός είναι ιδανικός γιατί τα δύο κοµµάτια αυτής της προπόνησης εκτελούν πολύ σηµαντικές λειτουργίες που συµπληρώνουν η µία την άλλη.

Ο ιδανικός συνδυασµός
Ένα αερόβιο πρόγραµµα µας βοηθάει να κάψουµε γύρω στις 500 θερµίδες την ώρα. Μάλιστα όσο περισσότερη ώρα ασκούµαστε τόσο πιο πολλές θερµίδες καταναλώνουµε. Μόλις σταµατήσουµε όµως, ο οργανισµός µας παύει να καίει θερµίδες, ενώ συγχρόνως ζητάει να αναπληρώσει αυτές που έχει χάσει. Εκεί λοιπόν έρχονται να µας βοηθήσουν τα βάρη. Με αυτά η καύση θερµίδων είναι µεν αρκετά λιγότερη (µε µία ώρα καίµε περίπου 300 θερµίδες), έχουν όµως πιο µακροπρόθεσµη επίδραση. Αυτό συµβαίνει επειδή η δύναµη που ασκείται στους µυς που σηκώνουν το βάρος είναι τόσο έντονη που αυτοί κατ’ επέκταση αναπτύσσονται. Αυτή η ανάπτυξη όµως κρατάει για περίπου ένα 24ωρο µετά την άσκηση και φυσικά χρειάζεται ενέργεια για να πραγµατοποιηθεί. Άρα για περίπου µία µέρα ο οργανισµός µας εξακολουθεί να καίει θερµίδες που εµείς δεν καταλαβαίνουµε, την ίδια στιγµή που χτίζει τους µυς µας.

Το κατάλληλο πρόγραµµα
Η ιδανική κατανοµή αερόβιας άσκησης και άσκησης µε βάρη µέσα σε µία εβδοµάδα (εφόσον δεν υπάρχει κάποιο απαγορευτικό πρόβληµα υγείας) είναι η εξής: 4 φορές εικοσάλεπτο αερόβιο πρόγραµµα (ακόµα και αν αυτό σηµαίνει απλώς τρέξιµο στην πλατεία της γειτονιάς µας), ενώ τις ενδιάµεσες µέρες πρέπει να εκτελούµε ένα πρόγραµµα εκγύµνασης µε βάρη και λάστιχα. Είναι σηµαντικό όµως να χωρίσουµε την εκγύµναση σε µυϊκές οµάδες ανά µέρα και να αφήνουµε να περάσει µία εβδοµάδα πριν γυµνάσουµε το ίδιο σηµείο προκειµένου να αποφύγουµε τον κίνδυνο τραυµατισµών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!