Ο κ. Μπαγίς "κατηγόρησε τις μεγάλες χώρες της ΕΕ ότι "κρύβονται πίσω από την Κύπρο, παρεμβάλλοντας εμπόδια στην ένταξη της Τουρκίας".
Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, κάλεσε την Τουρκία να επεξεργαστεί ένα νέο Σύνταγμα που θα εγγυάται τις δημοκρατικές ελευθερίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.
Το σημερινό Σύνταγμα της Τουρκίας, το οποίο κληροδότησαν στη χώρα οι στρατιωτικοί με το πραξικόπημα του 1980, παρά τις τροποποιήσεις που έχει υποστεί, αποτελεί στόχο επικρίσεων, καθώς θεωρείται ότι ευνοεί μια απολυταρχική αντίληψη της εξουσίας. Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι ψηφοφόροι ενέκριναν με δημοψήφισμα μια συνταγματική αναθεώρηση που περιορίζει την εξουσία της ιεραρχίας των δικαστών και του στρατού. Μετά το δημοψήφισμα ο Ερντογάν δεσμεύτηκε και για νέες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο νέας συνταγματικής αναθεώρησης πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2011. Τα ευρωπαϊκά κόμματα της άκρας δεξιάς επιθυμούν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να υποβληθεί σε δημοψήφισμα που θα διοργανωθεί στο σύνολο της Ένωσης δήλωσε ο αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, μετά τη διήμερη Σύνοδο των κομμάτων στη Βιέννη.
Πηγή: http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=408
http://kranosgr.blogspot.com/2010/10/blog-post_1513.html