των βαθμών της β' και της γ' λυκείου για τις Πανελλαδικές.
Στο νέο σχέδιο – σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής -προβλέπονται εβδομαδιαία 12 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων, 21 ώρες μαθημάτων επιλογής και 2 ώρες για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.
Στα υποχρεωτικά περιλαμβάνονται:
- Νέα ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία
- Αγγλικά
- Φυσική αγωγή
Για τα μαθήματα επιλογής, οι μαθητές τα διαλέγουν από έξι “καλάθια” - γνωστικά αντικείμενα, τα οποία έχουν μαθήματα με υψηλό και βασικό επίπεδο. Συγκεκριμένα:
- Αρχαιογνωσία (αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία),
- Μαθηματικά, πειραματικές επιστήμες (φυσική, χημεία, βιολογία, περιβαλλοντικές επιστήμες),
- Κοινωνικές επιστήμες (οικονομία, ευρωπαϊκή ιστορία, ψυχολογία, αρχές ηθικής και φιλοσοφίας και θρησκευτικά),
- Ξένη γλώσσα (λατινικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά) και
- Πολιτισμός (εικαστικά, μουσική, θέατρο και κινηματογράφος).
Κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει ένα εξάωρο μάθημα υψηλού επιπέδου από όποια ομάδα θέλει και ένα τρίωρο από τις υπόλοιπες ομάδες.
Όσον αφορά το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στη βαθμολογία των Πανελλαδικών θα συνυπολογίζονται και οι βαθμοί της β' και γ' λυκείου. Από το μέχρι στιγμής σχέδιο και πριν τη διαβούλευση, προκύπτει ότι η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται με εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, που θα καθορίζουν τα πανεπιστήμια.
Οι εισακτέοι θα μπαίνουν σε σχολές και όχι σε τμήματα (π.χ. Νομική) και μετά το πρώτο έτος θα κατανέμονται στα τμήματα της σχολής. Επίσης προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε αποφοίτους ΙΕΚ να εισαχθούν σε ΤΕΙ μέσω ειδικών εξετάσεων και αφού έχουν πιστοποιήσει τις γνώσεις τους.
Πηγή: newsit.gr