tromaktiko: Απάντηση για ακρίβεια, στρατιωτικά πρατήρια και κρατικά σούπερ μάρκετ

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Απάντηση για ακρίβεια, στρατιωτικά πρατήρια και κρατικά σούπερ μάρκετ



Γνωρίζω... Δυστυχώς! Λόγω κακών καταναλωτικών συνηθειών, οι τιμές πλέον δεν καθορίζονται με βάση το κόστος + κέρδος, αλλά με βάση τις τιμές των άλλων!
Έχουμε την ανόητη στάση πως, όταν κάτι είναι φθηνότερο, δεν είναι καλό, άρα θα προτιμήσω το ακριβότερο, το «σίγουρο». Το ΣΠΘ έχει αρκετούς πελάτες οι οποίοι πηγαίνουν εκεί «πατριωτικά» (να βοηθήσω τον στρατό αντί για τον κακό ιδιώτη), όπως και άλλους που έχουν την εντύπωση ότι είναι φθηνότερο, χωρίς να το συγκρίνουν με άλλα!

Όσο για την έρευνα αγοράς. Φρέσκο γάλα ενός λίτρου μπορείς να βρείς από 0,79€ (Γάλπο/Ευρωφάρμα, Lidl), 0,80€ (Σεργάλ, φούρνος Σταγκίδη), 0,84€ (’σπιλο/Αγνό, Aldi), 0,89€ (Αγνό, Μασούτης και Σεργάλ, Carrefour) κ.λπ. μέχρι και 1,00-1,05 (σχεδόν όλα στον Αρβανιτίδη και σε μικρότερα), 1,00 (Λύκας, στα συνοικιακά) και 1,25-1,30 (ακριβά συνοικιακά).
Μπύρα Βεργίνα 0,5lt (με το μπουκάλι): 0,70€ (συνοικιακό), 0,81 (Μασούτης), 1,10 (Carrefour).
Ζάχαρη 1kg (ΕΒΖ, ελληνική): 0,74-0,76€ (Μασούτης, Βασίλαγας, συνοικιακό), 0,86€ (Στρατ. Πρατ. Θεσσ.), 0,95€ (δεν θυμάμαι πού και μου έπεσαν τα μαλλιά)

Ψωμί χωριάτικο (350gr): 0,58-1,05€
Μπορώ να συνεχίσω τη λίστα... Οι τιμές είναι της τελευταίας εβδομάδας. Βλέπεις το έυρος τιμών; Είναι το ίδιο να αγοράζεις γάλα με 80 λεπτά και με 1,30; Μην ακούσω σχόλια του τύπου «πού να προλάβω;» Πριν 20 χρόνια προλαβαίναμε να κάνουμε έρευνα αγοράς με τα σούπερ μάρκετ να δουλεύουν ωράριο αγοράς και να πρέπει να πάμε αλλού για ψωμί, αλλού για φρούτα... Τώρα με τα 12ωρα σούπερ μάρκετ που πουλάνε τα πάντα δεν υπάρχει χρόνος; Απλώς όταν θέλω να πάρω μόνο ένα γάλα, ρίχνω μια ματιά στις τιμές άλλων προϊόντων...

Μου παίρνει το πολύ 5 λεπτά παραπάνω! Επίσης, σε άλλες χώρες μπορείς να βρεις τα ίδια προϊόντα φθηνότερα, αλλά η ίδια αλυσίδα έχει διαφορετικές τιμές σε διαφορετικά καταστήματα (τουλάχιστον σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία Ισπανία και Αγγλία). Μου έχει τύχει πριν 4 χρόνια στη Γαλλία (Νίκαια) δύο σούπερμάρκετ της ίδιας αλυσίδας (8ahuit) που απείχαν 300 μέτρα να έχουν το ίδιο γάλα (1lt) το ένα στα 0,95€ και το άλλο στα 1,35€. Τουλάχιστον εδώ ξέρεις πως οι τιμές στον Μασούτη λ.χ. είναι ίδιες σε όλα τα καταστήματα.

Σκέψου την Εβροφάρμα να παράγει 300 μπουκάλια (φθηνό) Γάλπο για το Lidl και 700 (ακριβό) Εβροφάρμα για τους υπόλοιπους, να βλέπει τα 300 να γίνονται ανάρπαστα και το Lidl να της αυξάνει την παραγγελία και από τα υπόλοιπα να επιστρέφονται τα 200. Τι θα κάνει; Θα συνεχίσει να παράγει μεγάλες ποσότητες από το «ακριβό»;

Είναι στο χέρι μας... Θα το εκμεταλλευτούμε ή θα συνεχίσουμε να κλαίμε σαν παιδάκια: «ΜΠΑΜΠΑΑΑΑΑΑ! Αυτός ο κακός κύριος έχει ακριβά τα προϊόνταααααααα!!! Να του κάνεις ντα!»


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!