tromaktiko: Για τα μαγαζιά και τον αντικαπνιστικό νόμο

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Για τα μαγαζιά και τον αντικαπνιστικό νόμο



Διαβαζω καθε μερα παραπονα απο αντικαπνιστες και καπνιστες με πολλα κοσμητικα επιθετα συνηθως οι μεν για τους δε και διακρινω ενα μισος που ειναι αδικαιολογητο, αν σκεφτει κανεις ποσα σημαντικοτερα προβληματα και αδιεξοδους εχουμε. Κριμα που μας βαζουν να τσακωνομαστε για να ξεχναμε την δικη τους ανυπαρξια στο να κυβερνησουν μια χωρα παραδεισο!
Θελω να μοιραστω την ιστορια μου και να καταλαβετε τι προκειται να συμβει συντομα παντου.
Για δεκα χρονια δουλευω σε ενα μαγαζι (εστιατοριο) παντα με την ασφαλεια μου, με τις αδειες και τα ρεπο μου. Το καταστημα εντελως νομιμο, και μεχρι το Πασχα που περασε δεν χρωστουσε πουθενα και ολα δουλευαν ρολοι!
Απο την Ανοιξη ομως, ξεκινησαν ολα αυτα που ολοι λιγο πολυ ξερουμε και συζηταμε καθημαρινα. Οι τραπεζες μας παρατησαν, το κρατος μας κατακλεβει, μας κοροιδευει και μας "τελειωνει" χωρις οικτο, τα ευρω τελειωνουν χωρις να το καταλαβουμε και φτανουμε να μην εχουμε να πληρωσουμε ουτε τα βασικα.
Λιγους μηνες πριν, επαιρνα αρκετα καλα λεφτα και αφου ειχα μαζεψει απο τα προηγουμενα χρονια καμποσα, αγορασα αυτοκινητο (με δοσεις φυσικα), νοικιασα και εφτιαξα οπως ηθελα ενα δικο μου σπιτι και κρατησα και το μηχανακι μου που απο χρονια ειχα.
Αν καποιοι απο σας νομιζετε οτι ηταν καταχρηση, παω πασο!
Απο την Ανοιξη λοιπον, τα μαγαζια που ηδη χρωστουσαν ή δεν ειχαν αρκετη δουλεια, αρχισαν να κλεινουν. Αργοτερα εκλειναν και πιο γνωστα μαγαζια. Η δουλεια επεσε παντου! Το μαγαζι που δουλευω, ειχε πτωση, αλλα στην αρχη δεν φαινοταν ποσο πολυ θα μας επηρεαζαν κι εμας ολα αυτα.
Το καλοκαιρι συνεχιζαν να κλεινουν μαγαζια, απο cafe, club, εμπορικα, περιπτερα.... η γειτονια ερημωσε. Και η πιο περα γειτονια τα ιδια! Η πολη μας εχει πανω απο 100.000 κατοικους και ειχε μεγαλη αναπτυξη υποδομικη κυριως τα προηγουμενα χρονια.
Φτανουμε λοιπον στην απαγορευση του καπνισματος!
Ενα μαγαζι που δουλευε 10 χρονια απιστευτα καλα και μαλιστα με καθε νεα χρονια να ειναι καλυτερη απο την προηγουμενη, εφτασε στο σημειο να μειωσει το προσωπικο κατα 30%. Πριν λιγες εβδομαδες αρχισαν και οι περικοπες σε μας. Οχι βεβαια σε χρηματα, αλλα σε μεροκαματα. Απο την πρωτη Οκτωβριου το μαγαζι ειναι σχεδον αδειο. Κοσμος πουθενα. Και εγω, σαν υπευθυνος, αναγκαζομαι να διωχνω τους πελατες που με αγωνια παρακαλαμε να ερθουν! Ο λογος; "Δυστυχως ο νομος δεν μας επιτρεπει να σας αφησουμε να καπνισετε μεσα".
Λιγοι ειναι αυτοι που θα αποφασισουν μετα απο σκεψη να καθισουν και να μην καπνισουν. Θα σας πω με νουμερα οτι το ποσοστο των πελατων που ερχονται και δεν μενουν λογω του οτι δεν επιτρεπεται το καπνισμα ειναι 50%. Οι μισοι πελατες δηλαδη, φευγουν. ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ. Και απο αυτους που μενουν, οι μισοι και παραπανω θα ηθελαν να καπνισουν.
Εδω θελω να ρωτησω εσας τους αναγνωστες του Τromaktiko. Με ποιο δικαιωμα το κρατος υποχρεωνει τον μαγαζατορα που εχει πληρωσει τους φορους του, τις ασφαλειες, τα ΦΠΑ του, τις περεωσεις του, δινει δουλεια σε 12 ατομα απο τα οποια τα 7 εχουν οικογενεια, να διωχνει τους πελατες του! Απαντηστε μου, και μην πειτε οτι μπορουν οι καπνιστες να καθισουν εξω, γιατι απλα, με 10 βαθμους τωρα και πολυ λιγοτερο αργοτερα, ουτε τα ζωακια μας δεν αφηνουμε εξω! Φροντισαν να απαγορευσουν και περγολες, ναυλον, αλουμινια και τα παντα!
Αυτη την στιγμη δουλευω 2 μερες την εβδομαδα, και περα απο το ενοικιο και τις δοσεις μου δεν μου φτανουν για τιποτ' αλλο.
Γιατι δεν εκαναν τον νομο οπως θα ηταν δημοκρατικο και σωστο για ολους; Η' με διαχωρισμο για καπνιστες-μη καπνιστες, ή ακομα καλυτερα με την επιλογη του μαγαζιου αν θα ειναι καπνιστων ή μη καπνιστων; Γιατι τωρα που τα μαγαζια ειναι καθαρα δεν βγαινουν οι μη καπνιστες να τα γεμισουν; Γιατι πρεπει να γεμισουμε ανεργους; Γιατι ακομα και οι σωστοι μαγαζατορες να μπουν κι αυτοι στη λιστα των ανεργων; Εσεις θα διωχνατε τους πελατες απο το μαγαζι σας;
Ευχαριστω για μια ακομα φορα και ελπιζω κατι να αλλαξει προς το καλο στην χωρα μας γιατι οπως παμε θα φυγουμε, και οπως ερημωσαν τα χωρια τοσα χρονια θα ερημωσουν και οι πολεις μας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!