tromaktiko: Καζάνι που βράζει η Γαλλία

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Καζάνι που βράζει η Γαλλία



Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί η Γαλλία, με τις κινητοποιήσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού να συνεχίζονται σήμερα Τρίτη έκτη ημέρα (και δύο ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία) με τη συμμετοχή 3,5 εκατομμυρίων διαδηλωτών, σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας ...
και 1,1 εκατομμυρίου, όπως υποστηρίζει από την πλευρά το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομίας.
Μασκοφόροι νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές σε πόλεις της Γαλλίας, θυμίζοντας σκηνές από τις διαδηλώσεις που έκαψαν το Παρίσι το 2005. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, ατέλειωτες ουρές σχηματίστηκα έξω από πρατήρια βενζίνης, ενώ πραγματοποιήθηκαν μόνο τα μισά από τα δρομολόγια τρένων.
Την ίδια ώρα αμετακίνητη είναι η θέση του γάλλου προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί ο οποίος υποσχέθηκε να πατάξει τους ταραξίες και να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη, ανοίγοντας έτσι «μέτωπο» για την μετατροπή των συγκρούσεων σε γενικότερη κοινωνική κρίση- με το φάντασμα του 2005 να πλανάται πάνω από τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο κ. Σαρκοζί υποσχέθηκε επίσης να εξασφαλίσει την ομαλή διάθεση πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.000 βενζινάδικα έχουν βάλει λουκέτα σε όλη τη χώρα και 4.000 έχουν ξεμείνει από καύσιμα.
Υπό κατάληψη τελούν εξάλλου 400 περίπου σχολεία σε όλη τη Γαλλία, οι μαθητές των οποίων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με καταλήψεις και διαδηλώσεις.
Στο Παρίσι περίπου 60.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε πορεία η οποία κατέληξε στον τόπο όπου είναι θαμμένος ο Ναπολέοντας. Επεισόδια σημειώθηκαν σε σχολείο του προαστίου Ναντέρ, όταν νεαροί άρχισαν να πετούν πέτρες από μία γέφυρα σε αστυνομικούς, οι οποίοι «απάντησαν» με δακρυγόνα. Νεαροί πέταξαν επίσης το φωτογράφο του πρακτορείου AssociatedPressαπό τη μηχανή στην οποία επέβαινε, και τον χτύπησαν.
Στην Πλατεία Ρεπουμπλίκ, στο ανατολικό Παρίσι, νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.
Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στις μετακινήσεις.
Περίπου το 50% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί και το 30% από άλλα γαλλικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούσαν πτήσεις εντός Γαλλίας ή πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Στο αεροδρόμιο του Μπορντό διαδηλωτές έκλεισαν την κεντρική είσοδο επί ώρες την Τρίτη.
Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και οι οδηγοί φορτηγών, μπλοκάροντας τους δρόμους οδηγώντας κατά σειρές και με «ταχύτητα σαλιγκαριού».
Στη Μασσαλία εξάλλου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων καθαριότητας έχουν αφήσει τόνους σκουπίδια στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της μεσογειακής πόλης- κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να έχει μειώσει τη λαϊκή υποστήριξη στη δράση των συνδικάτων.
«Οι μεταφορείς, οι οδοκαθαριστές, οι νοσοκόμες, οι δάσκαλοι, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, όλοι όσοι δουλεύουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο AssociatedPressη 55χρονη κάτοίκος της πόλης Φρανσουάζ Μισέλ.
Σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί διαδήλωση μπροστά από τη Γερουσία, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί άλλος ένας γύρος κινητοποιήσεων σε λύκεια και πανεπιστήμια της χώρας.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις αλλά και ξένους ανταποκριτές, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει κυριολεκτικά παραλύσει, η πλειονότητα των πολιτών συντάσσεται με τους διαδηλωτές και είναι αντίθετη στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 έτη που είναι σήμερα στα 62.
Οι Γάλλοι αισθάνονται αδικημένοι από την αποτυχία του γαλλικού συστήματος ασφάλισης, και με την κόντρα κυβέρνησης-διαδηλωτών να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «πυρκαγιά» για τον γάλλο πρόεδρο.

 http://www.tovima.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!