Η πρώτη γνώμη: ας ξεκινήσουμε από το βασικά. Σίγουρα το τεστ εγκυμοσύνης δεν μπορεί ν' αντικαταστήσει την εμπεριστατωμένη γνώμη του γυναικολόγου. Tα τεστ κυήσεως που θα βρεις στο φαρμακείο, μπορούν να σου δώσουν μια πρώτη απάντηση για το αν είσαι ή όχι έγκυος.
Πώς ακριβώς δουλεύει ένα τεστ εγκυμοσύνης:
Tα τεστ εγκυμοσύνης δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να μετρούν την ορμόνη "hCG", δηλαδή την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη που καλείται και ορμόνη της εγκυμοσύνης αφού παράγεται από τον οργανισμό από το ξεκίνημα κιόλας της κύησης.
Τα περισσότερα τεστ μοιάζουν με μακρόστενα στικ, στην άκρη των οποίων υπάρχει ένα απορροφητικό σημείο. Εκείνο ακριβώς το σημείο είναι που βρέχεται από τα ούρα σου. Στη μέση βρίσκουμε τα παραθυράκια με τις ενδείξεις που αλλάζουν χρώμα ή φτιάχνουν κάποιο ιδιαίτερο σύμβολο (μια γραμμή διακεκομμένη ή μη).
Βήμα πρώτο: Διάβασε τις οδηγίες
Αυτό που έχεις να κάνεις με το που αγοράσεις το τεστ, είναι να διαβάσεις καλά τις οδηγίες χρήσης για το συγκεκριμένο τεστ! Δηλαδή, τι πρέπει να δεις να σχηματίζεται στα παραθυράκια για να μάθεις αν είσαι έγκυος ή όχι! Μην βιαστείς να ουρήσεις πάνω στην απορροφητική άκρη, προτού διαβάσεις τις οδηγίες, γιατί το μπέρδεμα δεν αργεί να γίνει!
Βήμα Δεύτερο: η ώρα των ούρων
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα πρωινά σου ούρα και φυσικά να μην χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο σωματικό υγρό! Κι αυτό γιατί στα πρωινά ούρα,η ορμόνη της εγκυμοσύνης θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. Όχι, το τεστ δεν λειτουργεί με το σάλιο (τουλάχιστον όχι ακόμα). Αν δεν προλάβεις να κάνεις το τεστ το πρωί, απόφυγε να ουρήσεις 2 μέχρι 4 ώρες για να το κάνεις αργότερα.
Πόση ώρα θ' αφήσεις το τεστ: ο χρόνος ποικίλλει από μάρκα σε μάρκα και σε άλλες το αποτέλεσμα φαίνεται σε 30 δευτερόλεπτα, 2 ή 5 λεπτά. Έχε μαζί σου κι ένα ρολογάκι για να μην χάσεις το χρόνο μέσα στο στρες.
Αν δεν καταφέρνεις να ουρήσεις: μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ειδικό κυπελάκι συλλογής ούρων και να μουσκέψεις εκεί την άκρη του τεστ, παρά να λερωθείς προσπαθώντας να στοχεύσεις το στικάκι κατά την ούρηση.
Τι ποσοστό ακρίβειας έχουν τα τεστ; Το ποσοστό ακρίβειας του τεστ εγκυμοσύνης φτάνει το 99%. Όμως, αν ακολουθείς κάποια αγωγή με ορμόνες, είναι πιθανό να μην πάρεις έγκυρο αποτέλεσμα. Άλλα φάρμακα όπως παυσίπονα ή αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν την εγκυρότητα του αποτελέσματος.
Ποιό τεστ να πάρεις: μπορείς να διαλέξεις όποια μάρκα θέλεις αλλά προτίμησε εκείνα που υπάρχουν σε διπλή συσκευασία. Έτσι, αν κάτι πάει στραβά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να βγει αρνητικό το τεστ αλλά η περίοδος να μην έρθει. Έτσι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δεύτερο τεστ μετά από μερικές ημέρες και κατόπιν να τρέξεις στο γιατρό. Συνήθως βέβαια, και εφόσον δεν είσαι έγκυος, η περίοδος θα έρθει αφότου κάνεις το τεστ εγκυμοσύνης, αφού θ' απαλλαγείς από το άγχος. Όπως και να έχει, αν η καθυστέρηση που είχες ήταν μεγάλη, μην αμελήσεις να επισκεφτείς τον γυναικολόγο για να ενημερωθείς για την ακριβή της αιτία.
Πότε να το κάνεις το τεστ; Τα τεστ εγκυμοσύνης νέας γενιάς, μπορούν να σου δώσουν ακριβή αποτελέσματα μερικές ημέρες μετά την σύλληψη και πλέον δεν χρειάζεται να περιμένεις την ημέρα που υποτίθεται πως έπρεπε να σου έρθει η περίοδος.
Έτσι, αν είχες μια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τεστ εγκυμοσύνης ακόμα και 7 με 20 μέρες μετά τη γονιμοποίηση. Διεθνώς στις 7 ημέρες περίπου μετά τη σύλληψη, τα πιο ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν τη συγκέντρωση της χοριακής γοναδοτροπίνης στα 20 mIU (πρόκειται για διεθνή μονάδα μέτρησης). Μετά τις 10 ημέρες από την γονιμοποίηση, τα επίπεδα της hCG φτάνει τα 25 mIU, στις 12 ημέρες φτάνει τα 50 mIU και περίπου στις 2 εβδομάδες φτάνει τα 100 mIU, οπότε και μπορείς να κάνεις ασφαλή διάγνωση.
Αν το τεστ βγει θετικό, επισκέψου τον γυναικολόγο που θα κάνει την απαραίτητη εξέταση αίματος για να σιγουρέψει την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που ναι μεν είχαν ένα θετικό τεστ αλλά τελικά η εγκυμοσύνη δεν προχώρησε εξαιτίας κάποιας αποβολής! Όπως καταλαβαίνεις, το ραντεβού με τον γιατρό, απλά επιβάλλεται.
Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι μιας χρήσεως, έχουν ημερομηνία λήξης (δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια από την παραγωγή τους) και θα τα βρεις μόνο στα φαρμακεία.
http://www.womenonly.gr/