Αυτό συμβαίνει στο τομέα των βιοκαυσίμων που εδώ και χρόνια μεμονωμένες εταιρίες στην αρχή και τώρα πια σύσσωμος όλος ο κλάδος απαιτεί την διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων τόσο για τα παράνομα εισαγόμενα βιοκαύσιμα όσο και για τις ενεργειακές καλλιέργειες «μαϊμού».
Τα βιοκαύσιμα στην Ελλάδα ξεκίνησαν από το 2004, μετά από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνεται υποχρεωτική πρόσμιξη των ορυκτών καύσιμων με βιοκαύσιμα για την μείωση των ρύπων αλλά και τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης των χώρων της ΕΕ από το πετρέλαιο. Σύντομα ιδρύθηκαν αρκετές ελληνικές εταιρίες παράγωγης που βασιστήκαν στο ότι υπάρχουν πολλές ακαλλιέργητες αγροτικές εκτάσεις στην Ελλάδα (περίπου 4.000.000 στρέμματα) οι οποίες δεν εμπίπτον σε κανένα οικολογικό περιορισμό όπως συμβαίνει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου καταστρέφονται δασικές εκτάσεις για να καλλιεργηθούν ενεργειακά φυτά.
Όμως αφενός οι καθυστερήσεις κατανομής βιοκαυσίμων από το κράτος που φαίνεται αναποφάσιστο για το πώς (και αν) θέλει να προωθήσει την εγχώρια παράγωγη και αφ' εταίρου οι εισαγωγές ποσοτήτων βιοκαυσιμων από την Λατινική Αμερική που παρουσιάζονται ως ελληνικά με βάση ψευδείς δηλώσεις ενεργειακών καλλιεργειών έχουν φέρει τις ελληνικές επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής.
Τώρα πια οι Ελληνικές εταιρίες παραγωγής ζητάνε αυστηρούς ελέγχους και ξεκαθάρισμα του νομικού τοπιού που διέπει την παράγωγη και διάθεση των βιοκαυσίμων στην Ελλάδα. 25.000 αγροτικές οικογένειες ασχολούνται με ενεργειακές καλλιέργειες και σημαντικός αριθμός εργαζομένων απασχολείται στα εργοστάσια παραγωγής παρά τα εμπόδια. Αν ενδυναμωθεί ο κλάδος τα νούμερα αυτά θα πολλαπλασιαστούν και το μόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη του είναι διαφάνεια και αυστηροί έλεγχοι . Πράσινη ανάπτυξη? Ιδου μια ευκαιρία χωρίς να υπάρχει ανάγκη για υπέρογκες επιδοτήσεις.