αρχή του έτους και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Συνολικά, φέτος διαγράφηκαν 560 επιχειρήσεις όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι οι διαγραφές ήταν 489.
Οι περισσότερες διαγραφές επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μάρκο Δέμπα, σημειώθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών όπου διαγράφηκαν 293 επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν 484 νέες εγγραφές.
Στο εμπορικό τμήμα σημειώθηκαν 152 διαγραφές και 235 νέες εγγραφές ενώ πέρυσι είχαν υπάρξει 121 διαγραφές και 208 εγγραφές. Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από τον τομέα της μεταποίησης όπου για πρώτη φορά οι διαγραφές ήταν περισσότερες από τις εγγραφές. Συγκεκριμένα υπήρξαν 115 διαγραφές, ενώ οι εγγραφές έφτασαν μόλις τις 94.
Ελπίδα φωτός, πάντως, στο βαθύ τούνελ της οικονομικής κρίσης αποτελεί η αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων σε σχέση με πέρυσι, αφού από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου 2010, υπήρξαν συνολικά 814 νέες εγγραφές σε αντίθεση με πέρυσι που οι εγγραφές ήταν 692.
«Υπάρχει ένα θετικό πρόσημο το οποίο όμως είναι από καθαρά ατομικές επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Δέμπας και προσθέτει: «Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί κατά κύριο λόγο στο ότι υπάρχει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που ενισχύει την επιχειρηματικότητα».
Οι παλιές επιχειρήσεις φαίνεται να πληρώνουν το τίμημα της οικονομικής κρίσης, καθώς οι περισσότερες διαγραφές που σημειώθηκαν στα μητρώα του Επιμελητηρίου Καβάλας αφορούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν χρόνια. «Υπήρχαν κάποια συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία μεγεθύνθηκαν τώρα με την κρίση. Προβλήματα κυρίως τραπεζικού δανεισμού ή υποχρεώσεων σε ασφαλιστικούς οργανισμούς», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.
zougla.gr