Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη.
Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚΑ ανέφερε: «Όλοι αισθανθήκαμε αποτροπιασμό βλέποντας την Πέμπτη 14/10/2010 μονάδες καταστολής να βεβηλώνουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, σύμβολο του πνεύματος και δημοκρατίας. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ άσκησαν βία ενάντια σε εργαζομένους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους -συχνά απλήρωτοι, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας, με ανασφάλεια για το μέλλον, με ελαστικές μορφές εργασίας- στην προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Το ΔΣ αναφέρει ότι «από τα πρώτα θύματα της κρίσης είναι και ο Πολιτισμός, ο οποίος απαξιώνεται συστηματικά».
Και συνεχίζει: «Περικόπτεται ο προϋπολογισμός του ΥΠΠΟΤ. Οι αρχαιότητες προβάλλονται ως 'εμπόδιο' στην επιχειρηματική ανάπτυξη και στα κέρδη των κατασκευαστών».
Ο ΣΕΚΑ τονίζει ότι σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό βρίσκονται σε ακόμα δεινότερη θέση.
«Με τη λήξη των συμβάσεων τους δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν ποτέ ξανά στη ζωή τους στο επάγγελμα στο οποίο εκπαιδεύτηκαν -συχνά με σπουδές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους- και εξειδικεύτηκαν μέσω πολυετούς εμπειρίας, καθώς το Π.Δ. 164/2004 δεν επιτρέπει σε κανένα να εργαστεί ξανά στον ίδιο φορέα, με την ίδια ειδικότητα, για πάνω από 24 μήνες».
Τονίζεται ακόμα ότι η απόγνωση που δημιουργήθηκε στους εργαζομένους, τους οδήγησε στην ακραία ενέργεια του αποκλεισμού της Ακρόπολης.
Οι αρχαιολόγοι ζητούν:
Κατάργηση του περιορισμού του «24μήνου» (άρθρα 5 και 6 του Π.Δ. 164/2004 «Παυλόπουλου»), νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν επιτρέπει την εργασία πέρα των 24 μηνών
Μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε αορίστου χρόνου.
Πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Να τοποθετηθούν άμεσα στις θέσεις τους. Να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στο προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ.Τ. με προκηρύξεις νέων θέσεων εργασίας, ανταποκρινόμενων στις ανάγκες και αποστολή των υπηρεσιών του Πολιτισμού.
Τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Να ολοκληρώνονται όλα τα στάδια της έρευνας (συντήρηση, καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων) και όχι μόνο η ανασκαφή.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
Διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών χωρίς εκχωρήσεις.
Διατήρηση της αξιοπρέπειας στην εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία. Τέλος, καλούν όλους τους φορείς, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, καθώς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
http://www.tanea.gr/